lørdag 16. oktober 2010

35 litterære anbefalinger

Det er høst og alle snakker om at det er da alle de nye bøkene blir utgitt. Det må jo bety at høst, det er en tid hvor folk leser mye. Jeg tenkte derfor å komme med en anbefalingsliste på trettifem bøker og/eller noveller. Og jeg har prøvd å la være å ta med de bøkene jeg allerede har skrevet om tidligere i denne bloggen, sånn at de som er faste lesere slipper å lese for hundrede gang at jeg elsker den og den boken/novellen såå mye. Derfor er ikke dette en liste over de beste bøkene jeg noensinne har lest, men rett og slett en generell liste over bøker jeg synes er bra. Så, yes. Her er de.

AN ELEGY FOR EASTERLY av Petina Gappa
Novellesamling som jeg såvidt har nevnt før. Den handler om forskjellige mennesker i Zimbabwe. Noe er trist, noe er morsomt, noe er hyggelig, noe er fælt.

ANIMAL FARM av George Orwell
Jeg så filmen på Barnefilmfestivalen da jeg var liten og hadde en sykt ekkel følelse etterpå, noe jeg da jeg ble eldre tenkte skyldtes at jeg bare var elleve år og ikke taklet at gårdshesten ble sendt til slakteren for å bli lim, men der tok jeg feil. Jeg ble nemlig enda noen år eldre og leste boka, og da var ekkelhetsfølelsen der ennå (og det var ikke pga. hesten).

THE BEAR CAME OVER THE MOUNTAIN av Alice Munro (novelle)

Jeg grein offentlig på Gardermoen da jeg leste denne. Enten var den så bra eller så hadde jeg PMS.

BILDET AV DORIAN GRAY av Oscar Wilde
Jeg har vært forelska i Oscar Wilde siden engelsktimene på skolen begynte. Sånn omtrent. Jeg har lest dritmye av ham, så jeg siterer ikke bare Oscar Wilde for å sitere en kjent forfatter uten at jeg egentlig har noe forhold til vedkommendes verk. Anyways, det tok likevel en stund før jeg fikk lest Bildet av Dorian Gray, tror jeg leste den forrige vinter, men, men, bedre sent enn aldri.

BLÅMANN av Jens Bjørneboe
Etter å ha lest denne lurte jeg på hvorfor de som snakker om Bjørneboe aldri snakker om denne. Dette er nemlig min favoritt Bjørneboe-bok.

THE CATCHER IN THE RYE av J.D. Salinger

Sykt klisjé å like denne, men klisjéer er klisjéer av en grunn, så har du ikke lest den ennå, så bør du. 

DEN LYTTENDE av Tove Jansson
Novellesamling. Den handler ikke om Mummitrollet eller noen andre fra dalen. Den handler om mennesker. Hm. Handler ikke alle noveller om mennesker? Nei, det gjør faktisk ikke det, men denne gjør det.

ET HAV AV VALMUER av Amitav Ghosh
Denne handler om India under kolonitiden, om opiumshandelen, om forhenværende maharajer, deres koner og deres elskere, om engelskmenn, om indere, om tvangsekteskap, om folk som rømmer vekk i båt. Jeg har hørt at Ghosh skal skrive en fortsettelse, og i så fall gleder jeg meg til det.

ETTER SKJELVET av Haruki Murakami
Novellesamling. En av novellene handler om en mann som kommer hjem til leiligheten sin hvor det oppholder seg en stor frosk som snakker til ham og Murakami skriver om det som om det er helt normalt med store, snakkende frosker. Hvis jeg møter en på busstoppet neste gang jeg skal til bussen, så kommer jeg bare til å så vidt skue på vedkommende.

EVELYN SPØKELSE av Maria Hede
Jeg har lest kjempemange (skjønnlitterære) bøker om folk med spisefortyrrelser og mesteparten av det suger. Denne, derimot, var straight up og bra.

FIREWORKS av Richard Ford (novelle)
Jeg er virkelig dårlig til å summe opp noveller. Og jeg liker det heller ikke. Det er kanskje derfor jeg ikke studerer litteratur. Men det betyr verken at jeg ikke kan like dem eller at jeg ikke forstår dem. Og denne liker jeg altså. Så jeg anbefaler den.

FORBRYTELSE OG STRAFF av Fjodor Dostojevskij
Den er ikke så tung å lese som ryktet skal ha det til. Det er bare å begynne, en burde lese den før eller siden uansett. Av og til leser man bøker fordi man etterpå vil si at man har lest den, og jeg må være ærlig å si at det nok var grunnen til at jeg begynte på denne, men tro det eller ei, den er faktisk fantastisk. Dette er med rette en stor roman.

FRANKENSTEIN av Mary Shelley
Dere vet vel at det ikke er monsteret som heter Frankenstein, men han som lager monsteret? Det visste ikke jeg før jeg leste boka. Dette er en klassiker.


FUGLANE av Tarjei Vesaas
Denne boka handler om en mann og moren hans som bor på en liten øy ute i skogen, og mannen er ferjemann med robåten sin, fra øya og inn til fastlandet, det er bare han og mora som bor der til mora får en kjæreste. Det er lenge siden jeg har lest denne, men jeg tror kjæresten er jeger, og det er det og den er så trist.

GARPS BOK av John Irving
Kunne nesten ikke legge denne fra meg ass. Og ps, så så jeg filmen (som hadde fått navn Garps verden) i går, og den var det så vidt jeg ikke skrudde av. Hvordan kan en bok som er så bra/gøy bli så dritkjedelig på film?

GUD VELSIGNE DEM, MR. ROSEWATER, ELLER PERLER FOR SVIN av Kurt Vonnegut Jr.
Denne boken handler om en mann som øser ut penger, eller det vil si at mange synes han sløser dem bort (antagelig slekten hans, siden de skal arve ham), så jeg mener å huske at de derfor sier han er gal sånn at han skal inn på galehus, men det er bare tull, for han er jo bare snill og gavmild og gir vel faen i å eie altfor mange penger. Eller noe. Det er i hvertfall en gøy bok. Hm, dette minner meg på at jeg burde lese mer av Kurt Vonnegut; jeg drar på biblioteket straks!

HISTORIEN OM PI av Yann Martel
Denne boka handler bare om en gutt og en tiger og noen andre dyr som har vært utsatt for et skipsforlis og som nå driver rundt i en livbåt på havet, og hva er det egentlig å skrive om noen som driver rundt på måfå i havet? Ingenting. Likevel har Yann Martel skrevet en hel bok om det og den er superfin.

HUSET USHERS FALL av Edgar Allan Poe (novelle)
Ja, det er fra gother-perioden, men han er en like god forfatter for det om. Og ja, vet at jeg har skrevet at jeg ikke er noe særlig glad i verken dikt eller noveller, men ingen regler uten unntak: jeg liker svært godt både Poes dikt og noveller. Og mens vi er inne på denne forfatteren, les også novellen Hjertet som sladret.

HVITE TENNER av Zadie Smith
Det er ikke så lenge siden jeg kjøpte denne boka på loppis for fem kroner og derfor kom til å lese Zadie Smith for første gang i mitt liv. Herregud, hvorfor har jeg ikke lest henne før nå, sier jeg bare?!
KATTEØYET av Margaret Atwood
Det er kjempelenge siden jeg leste denne og kan ikke huske hva den handlet om, men jeg husker at jeg syntes den var kjempebra. Håper jeg ikke tar feil nå, men livet er kort, og det er altfor mange bøker, så jeg gidder ikke lese den på nytt igjen med det første for å finne ut av det.

KJÆRE TIMO av Elin Brodin
Den handler om Timo som er aids-syk og jenta som er forelska i ham selv om han er homofil, hele boka er det hun skriver til ham, men det er ikke en sånn teit forelskelse, hun blir venner med Timo -han har grønn hanekam- og kjæresten hans, og de spiser veggismat sammen og spiser øl-is og jeg tror de har en hund, men jeg husker ikke helt.

LOLITA av Vladimir Nabokov
Dette er en av mine yndlingsbøker noensinne av en av mine yndlingsforfattere noensinne.

LOVERS OF THEIR TIME av William Trevor (novelle)
Denne handler om en gift mann som har en affære med ei jente som drikker gin & peppermynte; de spiser sandwicher inne på et bad, de drikker vin, de snakker om steder de ikke har vært; Bahamas, Brasil, Peru, Seville, Hellas, Nilen, Persepolis, Rocky Mountains, mens de i stedet egentlig burde spare penger sånn at han kan skille seg og sånn at de kan dra til alle disse stedene, men det gjør de ikke, og det hele forblir en baderomskjærlighetshistorie.

LONDONSTANER av Gautam Malkani
Dritgøy! Jeg kom til å lese den på norsk fordi jeg i en ledig stund på Hove mange dager før festivalen begynte fant den liggende i teltet, men jeg tror nok den er bedre på engelsk fordi det er et stort poeng at den er skrevet på slang og engelsk er originalspråket. Og fy faen, slutten på den! Jeg ble helt sjokkert!

MEG EIER INGEN av Åsa Linderborg
Den er fin og litt trist og sann og jeg leste den før Knausgårds Min kamp 1.

THE MOON IN ITS FLIGHT av Gilbert Sorrentino (novelle)
Denne handler ikke om så veldig mye egentlig, jeg kan ikke komme med en kort oppsummering av en historie. Jeg har denne novellen i en novelleantologi i hylla og jeg har understreket veldig mange avsnitt og setninger.

NORDKRAFT av Jakob Ejersbo
Handler om forskjellige folk med forskjellige narkotikarelaterte problemer i Aalborg i Danmark. Til tider hysterisk. Det er laget en film basert på boka også, det er lenge siden jeg har sett den, jeg så den lenge før jeg leste boka (som jeg faktisk kom over i en bruktsjappe i Aalborg) og da ble jeg mest satt ut over hvor lik filmingen var som i Requiem for a Dream, men nå har jeg sett hundrevis av narkofilmer og alle bruker visst den måten å filme på.

PARFYMEN av Patrick Süskind
Så mye bedre enn filmen.

POPULÆRMUSIKK FRA VITTULA av Mikhael Niemi
Gøy bok! Og mens vi er inne på det, se filmen også, den er minst like gøy!

SAMAN ER EIN MINDRE ALEINE av Anna Gavalda
Jeg elsker denne. 

SOME OTHER, BETTER OTTO av Deborah Eisenberg (novelle)
Den handler om Otto og William, de er et gammelt ektepar (eller kanskje ikke ektepar, men så godt som), og Otto er sykt lei av William, men han elsker han likevel, og det er trist og fint og melankolsk og en av de mest realistiske kjærlighetshistoriene jeg har lest. Så veldig langt i fra Romeo & Julie.

SOMETHING THAT NEEDS NOTHING av Miranda July (novelle)
Den handler om Pip og en til som flytter sammen og har litt trøbbel med å tjene penger til leia, og nå når jeg "ser for meg" novellen i hodet, begynner jeg å tenke på filmen Ghost World og jeg liker rett og slett begge to veldig godt, denne novellen og filmen, men ikke misforstå, de har ikke noe med hverandre å gjøre annet enn i hodet mitt.

STALINS KYR av Sofi Oksanen
En sterk og lærerik roman. Den handler om tre generasjoner kvinner fra Estland/Finland. Oksanens andre bok, Utrenskning, ble utgitt for en liten stund siden, men jeg har ikke rukket å lese den ennå. Det gleder jeg meg imidlertid til.

UTVALGTE EMNER I KATASTROFEFYSIKK av Marisha Pessl

Denne handler om ei jente som må løse et mysterium med de nye vennene sine og nå ser jeg at det hørtes sykt 50-talls jentebok-aktig ut, men den er ikke det. Pluss det er sykt mange litteraturreferanser i den.

VICTORIA av Knut Hamsun
Dette var min første Hamsun-bok. Jeg gikk inn i en bokhandel og kjøpte en pocketvariant av den i en tid hvor jeg var sånn 14-15 år og nesten ikke hadde penger. Rart, jeg kunne jo bare lånt den på biblioteket og kjøpt en pose kanelgiflar og en SjokoMelk i stedet. Jaja, jeg er uansett ikke like rar som karakterene til Hamsun. De er sykt rare!

En bok som bare handler om hvaler. Alt om hvaler! Hvalens historie og biologi, om hvalen i litteraturen (hovedsaklig Moby Dick) og forfatterens personlige forhold til hvaler, anekdoter og sagn om hvaler, om havet, om Nantucket og hvalfangst osv. Med bilder og tegninger. Wuhu, jeg elsker hvaler!


10 kommentarer:

Anonym sa...

Her var det veldig mange noveller. Blir man litt lat om høsten, slik at man ikke orker å begynne på en lengre tekst?

Eller er jeg bare lat som ikke gidder lage ministatistikk over prosentandel noveller?

Åh, jeg fjaser. Herlig anbefaling, er kjempeenig i mye av det (og så blir jeg inspirert til å skulke pensumlesing til fordel for noe av det du anbefaler som jeg ikke har lest ennå.)

Airam sa...

Boka til Marisha Pessl er en av mine absolutte favoritter! Det skal komme en ny bok av henne nå i år, og jeg gleeeder meg :D

Kathleen sa...

Tale, nei, det er mange noveller fordi jeg egentlig ville lage en liste med femti anbefalinger, men så fikk jeg ikke nok bra bøker (har lest for mye rævva tydeligvis), enten det eller så har jeg allerede nevnt bøkene hundre ganger (en overdrivelse, men still) her på bloggen fra før av. Derfor ble det mange noveller. :P

Airam, å, fet, når kommer den? Hva heter den? Det blir gøy!

Frøydis sa...

Bra med bokliste. Noen har jeg lest, noen har jeg ventende i bokhylla, noen hadde jeg ikke hørt om før. Fint :)

Isabel sa...

Her har eg lest ei bok: "the Catcher in the Rye", men det er mange eg vil, og skal, lese :p

sv: Ja, berre sett i gong og knips ;p

mikaoJ sa...

eg har lesi til saman heile to (TO!!!1) av alle desse bøkene. dersom du klarer å gissa kva to bøker det er, så...

... vel, eg vert overraska og imponert. det får vera beløning nok! eller ok, eg spanderer ein fiktiv milkshake eller ein sjokkis på deg.

Anonym sa...

oh, her var det mange nye anbefalinger! :) - og ja, enig, anna gavalda = <3

Kathleen sa...

mikaoJ, jeg kjenner deg jo ikke, så jeg får gjette ut av det blå: 'Isslottet' og 'Parfymen'?

kaffesnakk, jaaa, Anna Gavalda <3 'Saman er ein mindre aleine' leste jeg for mange år siden, og siden har jeg lest flere bøker av henne, og de er ok de, men jeg blir likevel bittelitt skuffa fordi ingen av de klarer å slå 'Saman er ein mindre aleine. Men jeg skal likevel snart lese 'Eg vil at nokon skal vente på meg', for den har jeg ikke lest ennå. Jeg må bare vente litt, for det var ikke så lenge siden jeg leste 'Ein vakker dag'.

Anonym sa...

Bare lurte på om du har lest Dr Jekyll og Mr Hyde? (aner ikke nøyaktig navn på norsk, heter den Herr Hyde?) uansett.

Jeg har kun lest den på norsk, men den var så gripende, sterk og spennende at den må jo være en million ganger bedre på engelsk! MEn samtidig så er den på litt gammeldags engelsk visstnok, høres litt kjipt ut. Men ser jeg en billig pocket eller er på loppemarked eller noe så skal jeg ha!

Kathleen sa...

Nei, den har jeg ikke lest. Ennå. Typisk en sånn bok jeg vil lese, men aldri låner før den står rett foran meg på biblioteket og jeg tenker "Å, den kan jeg jo låne" :P (Det var sånn jeg kom til å lese 'Frankenstein'.) Jeg skal uansett skrive den på skal lese-lista nå!