lørdag 30. oktober 2010

De 5 forfatterne jeg eier flest bøker av

Som den bokelskeren jeg er skulle man tro jeg eide hyller på hyller av bøker, men det gjør jeg faktisk ikke. For det første elsker jeg biblioteker (mitt andre hjem) og for det andre hater jeg å eie ting. Så selv om det skulle hende at jeg kjøper skjønnlitterære bøker, så er de stort sett bare hos meg på gjennomreise. Jeg kjøper dem og sender dem avgårde til noen jeg tror kommer til å lese og like boka - eller ut på bookcrossing. Eller de havner på loppis for attende gang. Noe sånt. Likevel er det noen bøker som blir.

1. Françoise Sagan.
Ikke noe loppemarked uten at jeg finner en Françoise Sagan-bok. Omtrent. Jeg har en haug og jeg eier henne på engelsk, dansk og norsk. Ikke på fransk, for det kan jeg ikke.

2. Francesca Lia Block.

Jeg har lest flere av bøkene hennes flere ganger, og jeg kommer definitivt til å lese hver og en av dem hundre ganger til i løpet av livet. Jeg vet aldri når jeg skulle trenge en dose FLB, derfor kan jeg likegodt bare ha bøkene på hylla. Pluss at coverene er sykt fine og at oldebarna mine en dag skal eie dem.

3. Xiaolu Guo.
De fleste av bøkene hennes er ikke oversatt til norsk - i hvertfall ikke da jeg ville lese dem. Derfor heller ikke lett tilgjengelig på biblioteket, så jeg kjøpte dem bare fordi jeg antok jeg kom til å elske dem alle like mye som A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers. Der tok jeg feil, de andre bøkene hennes er crap. Jeg prøvde hardt å mene noe annet, men klarte det ikke. Er det noen som vil ha dem, rekk opp hånda.

4. Elizabeth Wurtzel.
50 % jeg har funnet bøker av henne på loppis, 50 % jeg har måttet lese bøkene hennes så fort som mulig, før hun har blitt oversatt til norsk og biblioteket har tatt henne inn, så jeg har kjøpt dem fra nettet.

5. Tove Jansson/Paul Auster/Simone de Beauvoir/Jeffrey Eugenides.
Tror jeg eier sånn tre bøker av hver av dem. Tove Jansson av samme grunn som Francesca Lia Block. Paul Auster og Simone de Beauvoir fordi jeg fikk dem av ei som ikke gadd ta dem med seg videre på flyttelasset og jeg kunne godt ha dem fordi jeg ikke har lest noen av de to før (derfor god grunn til å gjøre det) og Jeffrey Eugenides fordi jeg ikke kunne se Middlesex ligge henslengt i en fruktkasse og fordi 5 kr er lite penger, Jomfrudød fordi jeg lette etter den i hundre år og fant den og derfor aldri skal gi slipp på den igjen, og My Mistress's Sparrow Is Dead fordi det var en bursdagsgave (fra meg selv) og fordi jeg understreket og skrev notater og tok den med meg overalt i løpet av tiden jeg leste den og derfor føles den rett og slett som min bok, den skal ingen andre ha.

PS:
Nå i ettertid kom jeg på at jeg jo eier alle Harry Potter-bøkene og det er jo hele sju bøker av J.K. Rowling (det er faktisk flere, for jeg eier noen av dem på engelsk også), og derfor flere enn forfatterne på punkt 2, 3, 4 og 5, men de lever sitt eget liv hos brødrene mine, så de tells ikke. (Og jeg har allerede skrevet dette innlegget og gidder ikke ødelegge det nå.)

3 kommentarer:

missM sa...

Jeg ønsker meg et bibliotek når jeg flytter i hus. Har ikke plass i leiligheten min. Eller kanskej ikke bibliotek, men et hjørne med ett par fulle bokhyller og en godstol. Det hadde vært fint :)
Foreløbig er jeg ikke så flink å kjøpe bøker, men er ivrig bruker av biblioteket...

Maria Amelie sa...

så bokkulturell du er! kult. jeg har dessverre ikke lest noe av sagan, men står på listen. har du sett filmen om henne? den var bare helt nydelig, trist og tragisk.

Kathleen sa...

Neeei, jeg visste ikke at det var noen film om henne en gang! Den har jeg lyst til å se.