fredag 30. juli 2010

Mine lesevaner


Som leser er jeg: en alteter og helt fraværende. (Selv om det siste kanskje ikke bare gjelder meg som leser, men meg generelt.) At jeg er altetende betyr ikke at jeg liker alt jeg leser, men at jeg er åpen for alt (bortsett fra krim, mer om det senere) og svært sjeldent gir opp en bok uten å lese den ferdig (det har skjedd et par ganger, f.eks klarte jeg ikke å komme meg gjennom Bram Stokers Dracula. Blodfobien min vant over viljen). Jeg leser forresten overalt; på bussen, i senga, på dass, på biblioteket, i stua, på caféer, mens jeg spiser, sittende og stående, tilogmed gående. Bøker er et av yndligstemaene mine, jeg kan snakke og snakke i evigheter om bøker og av og til forteller jeg anekdoter som jeg aldri selv har blitt fortalt, men som jeg har lest i en bok, ikke med vilje og viten, det er bare det at det at ting jeg leser blander seg med virkeligheten. Dessuten synes jeg ofte bøker er mer interessante enn folk. Det er vannvittig klisjé, men sånn har jeg det.

Som blogger er jeg:
redd for å skrive for mye personlig. Ikke fordi jeg er redd for hva folk skal synes om meg, men fordi jeg er redd for å selge sjela. Å skrive ting som ikke gavner meg som eventuelle fremtidige arbeidsgivere kunne komme til å lese, bryr jeg meg derfor ikke så veldig mye om. Å skrive om personlige og nære og altfor fine ting, orker jeg derimot ikke gjøre fordi jeg føler at det av en aller annen grunn ville gjort at alt sammen ble mindre verdt og mindre spesielt.

Sist leste bok: Dag Solstads Forsøk på å beskrive det ungjennomtrengelige. En bok jeg kom til å lese fordi jeg, etter snart en måned i København, ble lei av å bare lese engelsk og dansk, hvor jeg så begynte å lete etter en norsk bok i bokhyllene til Marie og dette var den eneste boka jeg fant. Hvilket ikke var et dårlig catch, bare sånn at det er sagt, for jeg er jo fan av Dag Solstad. Jeg liker de lange setningene og alle digresjonene.

Sist kjøpte bok/bøker:
De tre siste bøkene jeg kjøpte var kaffebordsbøker og en Moleskine-bok, og det må vel sies å være uinteressant når det gjelder dette spørreskjemaet. Derfor: den siste skjønnlitterære boken jeg kjøpte var Hotell New Hampshire av John Irving for fem kroner i en bruktbutikk. Jeg er egentlig ikke så opptatt av å eie bøker, med mindre de er helt fantastiske og har nydelig cover, sånn at de samtidig kan fungere som (meningsfull) pynt, eller når det å bestille dem fra nett går fortere enn å be biblioteket bestille dem, eller når jeg, som i dette tilfellet, er veldig into en forfatter og boka er sykt billig. Etter at jeg har lest dem kan jeg jo alltids bare gi dem videre.

Favorittkrimforfatter:
Ja, vet jeg sa at jeg er alteter, men krim leser jeg ikke. Jeg synes krim er kjedelig og uinteressant. Med unntak av bøker som handler om ekte kriminalitet, som f.eks bøkene om Blekingegadebanden eller boka om Toska som jeg leste for et par uker siden.

Jeg leser alt av:
Francesca Lia Block, Kjell Askildsen og Jeffrey Eugenides. En stund holdt jeg på å lese alt av Haruki Murakami, men nå har jeg fått nok fordi jeg nesten ble litt gal i hodet av så mange av bøkene hans på bare ett-to år. Dessuten har jeg, klisjéaktig og som så mange andre i verden, lest alle Harry Potter-bøkene minst ti ganger hver. Og som barn leste jeg alt av Astrid Lindgren.

Jeg leser helst ikke (genre/forfatter):
Anne B. Ragde. Jeg har hata Anne B. Ragde helt siden jeg var barn og leste en av barnebøkene hennes. Men på den tiden var ikke dama noe så kjent. Det var ikke før jeg var på hytta alene for noen år siden og lette etter en bok å lese i at jeg fant denne boka i bokhylla og så at det var Anne B. Ragde som hadde skrevet den. Eureka! Ikke rart jeg hata den. En forfatter til som jeg fant ut at jeg ikke likte allerede som barn er Gunnar Stålesen. Jeg leste en av barnebøkene hans og det har ført til at jeg absolutt ikke gidder å lese han nå heller. Og ikke faen om jeg noensinne leser ett eneste ord av William S. Burroughs igjen. Ikke Per Petterson heller.

I hylla for faglitteratur leter jeg etter:
bøker om Antarktis og Arktis; om ekspedisjoner, geografi og alle dyrene som lever der, vegetarianisme/veganisme, universet, hvaler og andre sjødyr, spiseforstyrrelser og andre psykiske lidelser, religion, matkultur, matindustri/landbruk og helse.

I tillegg til norsk leser jeg gjerne:
engelsk og dansk. En gang lånte jeg en bok på tysk, men det var nå det eneste. Jeg fikk aldri lest den før jeg måtte levere den tilbake. Jeg burde prøve meg på nytt igjen. Å lese bøker er en veldig god måte å lære seg språk på, og jeg vil jo gjerne lære meg tysk skikkelig.

Øverst i min å-lese-stabel ligger akkurat nå:
Dagstelegrafen av Klaus Rifbjerg, Beat the Reaper av Josh Bazell og Den ukendte terrorist av Richard Flanagan. De to første lånte jeg tilfeldig på biblioteket. Jeg måtte bare raske med meg noe før vi skulle av sted på butikken og handle inn til middag. Den sistnevnte kjøpte min kjæreste for tyve kroner i går og jeg fikk lyst til å lese den. I tillegg leser jeg en bok om haier og rokker.

Øverst på min bok-ønkeliste akkurat nå:
jeg har i det siste vært innom Taschen-butikken flere ganger og akkurat bladd gjennom katalogen deres, så jeg ønsker meg Mario Testino-boka med sykt fine bilder av Kate Moss, anatomiboka og Hiroshigeboka, men de er sykt dyre og jeg kommer ikke til å eie noen av dem med det første, dessuten er de kaffebordsbøker alle sammen. Av skjønnlitteratur ønsker jeg meg alltid Francesca Lia Block-bøker, det er fortsatt bøker av henne som jeg ikke har lest, men det må jeg jo, og jeg kan gjerne ha alle bøkene hennes i hylla.

På antikvariater leter jeg etter: vakre bøker av forfattere jeg vet fra før av at jeg liker.

Jeg finner ut hva jeg skal lese:
av lengre bokanmeldelser i seriøse tidsskrift (f.eks NyTid; jeg har funnet mange bra bøker ved hjelp av anmeldelsene deres, tilogmed yndlingsboka mi A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers av Xialou Guo), etter hva yndlingsforfatterne mine sier de leser, noen ganger etter covere (på loppemarkeder og bruktsjapper hvor bøker bare koster 5 kr kan jeg godt kjøpe bøker bare pga tiltalende covere), etter anbefalinger fra folk jeg vet har god smak, etter bøker jeg får i gave og etter hva som regnes som klassikere som alle bare MÅ lese.

8 kommentarer:

EVANETICA sa...

Når jeg først finner ei bok som fenger meg, forsvinner jeg også på en måte som du sier! Hehe! Da hjelper det ikke hvor jeg er, men det er sjelden det skjer meg, da ;o Så liker ikke jeg heller å skrive for personlig. Det er jo derfor jeg har en novelle/sangtekstblogg. Jeg liker ikke å være mainstream og skrive om hva jeg gjør hver dag og sånn. Jeg foretrekker å uttrykke meg på andre måter. Og om det jeg skriver er personlig eller ikke, får folk tenke hva de vil om. Det varierer så mye! :)

SV: Åå, jeg skjønner :/ Det er typisk, da! Går ikke akkurat på tivoli alene jeg heller, nei ;o

Maria sa...

Hey, jeg og leser det meste, bare ikke krim. Da føler jeg for å si "hei venn"!

motionocean sa...

I de to ooverste punktene maa jeg si meg enig i det meste!
Men jeg har ikke hoort om halvparten av forfatterne du nevnte :p
xxx

Isabel sa...

Har ganske like lesevaner, vi då! :D

Du har så fin blogg <3

Isabel sa...

... bortsett frå at elskar BRITISK krim <3 hehe :p

thyra dragseth sa...

elsker at du har en bok blogg.... i am now addicted

Anonym sa...

Bli med til Tyskland, aå kan vi se på TV. ALT som ikke er nyheter der er krim.

Kathleen sa...

Tale: Men jeg elsker jo tv-krim, det er gøy!