onsdag 21. juli 2010

6 om dagen

I Danmark heter det ikke 5 om dagen, men 6 om dagen. Ea mener det er fordi de liker å si det. Jeg mener hvorfor ikke, frukt og grønt er jo supersunt. Og jeg mener også at det er easy peasy, lett ass, klart jeg spiser fem-seks frukt og grønt om dagen, alltid. I hvertfall i sånn ukentlig gjennomsnitt. Jeg mente det i hvertfall før jeg telte mine frukt og grønt for i går og kom frem til at jeg bare hadde tre: en masse knaksegulrøtter, en banan og kombinasjonen spinat, sopp og løk til middag (i en pastarett sammen med pinjekjerner og hvitvin). Da kom jeg til å lure på om sopp var medregnet, men jeg tror ikke det, det er jo verken en grønnsak eller en frukt, og tells virkelig løk, for hvilke supre næringsstoffer er det man egentlig får fra løk, og tells spinat når den er stekt i en wokgryte sammen med olivenolje? Og hva angår knaskegulrøttene, jeg spiste minst fem av dem, hvor mange må til før det ikke lenger telles som 1 om dagen, men 2 om dagen? Eller vil de alltid, uansett hvor mange man spiser av dem, bare forbli 1 av dagen fordi 5/6 om dagen kanskje heller betyr antall forskjellige frukt og grønt om dagen, og ikke antall gjenstander? Hvilket i så fall vil bety at en banan er nok til å fylle 1 om dagen.

Derfor tenkte jeg at jeg skulle sikre meg 6 om dagen de neste syv dager. Litt også fordi jeg i forgårs bestemte meg for å ha godestopp i 7 dager, jeg har nemlig spist altfor mange is (hallo, de har lakrisis i mange forskjellige typer her overalt) og spist altfor mye chips, men brøt det allerede kvelden samme dag ved å spise valnøttis med flødebolle på, og derfor har en teori om at det er lettere å sikre meg sunnhet ved å si spise 6 om dagen enn å nekte meg ting. På den måten, tror jeg, at jeg vil bli så mett på 6 om dagen at jeg som følger av det ikke vil spise usunne ting. Istedenfor å spise is, må jeg heller spise en boks jordbær. Skjønner?

Og siden jeg skriver om dette her på bloggen nå, så må jeg jo fortelle hvordan det hele går. Derfor skal jeg skrive ned i min notatbok som bor i veska, alt frukt og grønt jeg har spist i løpet av en dag.

Akkurat nå er jeg på den først frukt og grønten for dagen: et glass økologisk multifrugtjuice (ananas, appelsin og eple). Lagd av konsentrat, påpeker Ea og mener at hvis det tells, så tells grønnsakene på en pizza også. Og jeg mener at det gjør det hvis det er en pizza med syyykt mange grønnsaker på, men i så fall tells oliven i lake også, og hvis det ikke er sånn at noe av dette tells, så betyr jo 5/6 om dagen at det bare gjelderfrukt og grønnsaker, men da er det jo ingen som følger 5/6 om dagen! Man må jo nesten være fruitianer for å klare det! Eller spise sykt mye. Hvilket gjør det enda mer interessant å se om jeg klarer 6 om dagen i syv dager.

To be continued...

2 kommentarer:

Pål, han greie sa...

Løk er vel ikke helt ubrukelig :)
Løk, norsk, rå - Næringsinnhold.no

Kathleen sa...

Oi, det var jo ganske mye kalsium! Det hadde jeg ikke trodd! Magnesium også. Det er bra for musklene.