mandag 10. juni 2013

Spiser is og tenker litt på Tallinn

I dag begynte sommerkurset på Helsingfors universitet. Temaet for dagen var finlandsvensk identitet; om Åland, om Åbo-romantikerne, den svekomanske bevegelsen og ulike former for finlandsvensk tospråklighet bl.a. Det var så interessant at vi ble sittende og diskutere en halvtime lenger enn planen, og da kom vi inn på Finlands relasjon til Estland og dermed også på Sofi Oksanen (naturligvis). Etterpå gikk jeg for å se etter en bra bokhandel, men jeg lette forgjeves, det eneste jeg fant var en skikkelig kjip en i underetasjen til et varehus hvor mange av hyllene var tomme og halve butikken var andre ting enn bøker (Mummikopper bl.a.). Poesihylle hadde de ikke. Og siden varehus og kjøpesentre er noe av det mest stressende som finnes og jeg samtidig nettopp hadde funnet ut gjennom iphonen at jeg fikk gode karakterer på eksamen, gav jeg opp letingen for dagen, tok trikken ut av sentrum og spiste en is. Hasselnøtt og sjokolade. (Egentlig er det bare tull at jeg oppgir noen grunn til hvorfor jeg spiser is, jeg spiser jo alltid is. Is i seg selv er en grunn til å spise is hver dag, jeg elsker is.) Så satt jeg der og tenkte litt over dagen. Og da kom jeg til å huske på at jeg skal til Estland på fredag. Jeg skal jo ta ferja til Tallinn, og jeg vet ingenting om Tallinn. (Sett bort i fra det jeg vet fra bøkene til Sofi Oksanen og filmen Torsk på Tallinn, og dét er jo ikke noe utgangspunkt for meg.) Og sist jeg spurte dere blogglesere om tips (om finsk litteratur), fikk jeg så mange gode og nyttige svar at jeg tenkte jeg kunne spørre dere igjen: Har dere noen tips til ting jeg kan gjøre i Tallinn? Steder å spise? Gøye ting, trivelige ting? Bra severdigheter?

4 kommentarer:

Liv sa...

Det høres ut som et bra kurs og gratulerer med eksamensresultater. Jeg har vært på dagstur til Tallinn med er cruiseskip. Husker byen som en hyggelig, liten by. Jeg var riktig nok mest i den gamle delen av byen, rundt festningen(?). Kommer du deg dit kan du gå rundt mellom søte hus, du får se en romersk-ortodoks kirke med løkkupler. Kommer du deg til en hvit kirke er det fullt av store treutskjæringer med familievåpenskjold fra ... gamledager inni. Mener å huske at det var fascinerenede. I midten av den gamle delen av byen, ved rådhuset(?) er det noen små butikker som selger stæsj, fine bildeprints og sånn, og, om du er heldig: marked! Marked er koselig. Kos deg på turen og videre i fine Finland.

Anonym sa...

veeel, du kan spise bjørnekjøtt i Tallin, men det er liksom ikke helt deg ;-)

jeg var der en snau uke for ca 15 år siden og husker at det var kaldt som faen, og at jeg skuffet et par som ville pule i badstuen, men som eh ga opp nå de så at jeg var der :D så husker jeg flott arkitektur, falleferdige hus og en bråte med drita fulle finner ......

jeg reiser tilbake med en gang sjansen byr seg!

Hepp!

Kathleen sa...

Det med bjørnekjøttet kan man i Finland også, på et matmarked jeg ikke har vært på ennå. Men ikke si at det ikke er helt meg, da jeg var i New Orleans spiste jeg et helt alligator-måltid! (Om jeg syntes det var så veldig godt, er en annen sak...) Jeg er åpent for sånt, jeg, så lenge det ikke er et utryddingstruet dyr. Jeg har også sett at man kan spise struts på det matmarkedet. Anyways, Tallinn, ja, arkitektur ja, det høres også ut som en ting man også gjør i Finland. M.a.o., det er ganske likt hva man gjør og ser, i Estland og Finland!

Anonym sa...

hvorfor tok aldri jeg et sommerkurs på Helsingfors universitet, tenker jeg nå. but that's life.

Helsinki er så fin by. midt mellom Russland og Skandinavia. litt sånn grenseby. må være ekstra fin om sommeren, i sola og varmen. bare ser det for meg.