onsdag 8. desember 2010

Spørsmål og svar om bøker #2


Jeg fant, jeg fant! Enda et spørreskjema om bøker! Jeg fant den først på én blogg, så på en annen og deretter så jeg at "alle" bokblogger hadde svart på denne, så jeg kan ikke huske hvem jeg exactly stjal den fra. Anyways:

1. Hvilken romanfigur skulle du ønske du var?

Jeg skulle seff ønske at jeg var en av karakterene til Francesca Lia Block. (Eller, det er flere jeg godt kunne vært, men jeg tør ikke si det, det er altfor personlig.)

2. Hvilken romanfigur minner mest om deg selv?

Det har jeg aldri tenkt over før. Jeg kjenner meg jo i ting stadig vekk, men det er mer avsnitt og visse episoder, ikke hele romaner.

3. Hvilken tittel gir deg gåsehud?

Jeg ramlet nylig innom en bokblogg hvor noen hadde lest en bok ved navn The Secret Lives of People in Love. (Av Simon van Booy.) Jeg tenkte at den måtte jeg lese, før jeg hadde lest selve innlegget, og det var pga. tittelen. En annen gang kjøpte jeg en bok bare fordi den het Essays in Love. (Denne skrevet av Alain de Botton.) Det viste seg å være et dårlig kjøp, for jeg likte den ikke. Jeg burde virkelig slutte å lese bøker bare fordi de har ordet 'love' i tittelen. Det er litt... tacky av meg, synes dere ikke?

4. Nevn minst tre bøker du ikke klarte å legge fra deg.
Alle Harry Potter-bøkene. Men det er en stund siden jeg leste noen av de sist. Det må ha vært i totusenogåtte. Da leste jeg Harry Potter og dødstalimanene. Dere skjønner, jeg ventet på at den skulle bli oversatt til norsk først fordi når man bare har lest de andre på norsk er det litt vanskelig å bare begynne å lese den siste på engelsk og ikke skjønne hvem som er hvem og hvilke steder som er hvilke steder osv. (Så kan en jo spørre seg hvorfor jeg ikke leste alle de andre på engelsk da, når jeg likevel leste dem for andre, tredje og fjerde gang, men jeg aner ikke.)

Også er det Francesca Lia Blocks Pretty Dead som jeg leste i én setting. Nå er jo ikke FLB spesielt avansert å lese, langt i fra, men det tok nå et par timer å lese denne og jeg tok ikke en gang noen pauser for å koke te eller røyke en sigarett. Jeg bare leste den helt til den var ferdig.

Jeg merker at det faktisk er litt vanskelig å nevne tre bøker jeg ikke har klart å legge fra meg, for jeg vil holde noen av dem for meg selv, og det er heller ikke så mange av dem, derfor nevner jeg A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers av Xiaolu Guo selv om jeg har skrevet om den her på bloggen så utrolig mange ganger før, de som har lest denne bloggen lenge er nok dritlei. Men dere som ikke har fått med dere det, dere får herved en anbefaling! Jeg elsker elsker elsker den boka.

Forøvrig kan dere lese Avstandsforelskelser & bøker. 

5. Nevn tre bøker du irriterte deg over eller ikke orket å lese ferdig.

Jentene fra Riyadh av Alsanea Rajaa avbrøt jeg. Den var så fryktelig kjedelig. Jentene i boka surret og surret om totalt uinteressante ting, jeg orket det bare ikke.

Den andre boka jeg vil nevne er en biografi. Om Jim Morrisson. No One Gets Out Here Alive av Jerry Hopkins og Daniel Sugerman. Det var ikke intensjonen min å avbryte den. Jeg leste halvparten av den før jeg rett og slett glemte den, og da jeg fant den igjen hadde jeg ikke noe lyst til å lese videre om denne mannen som først og fremst, etter hva jeg kan huske av å ha lest halve biografien, var en drittsekk uten like. Det irriterte meg forresten da jeg leste boka. Jeg irriterte meg skikkelig over Jim Morrisson og det har satt sine spor. Jeg har ikke giddet å høre på The Doors siden jeg leste halvparten av denne boka og det må ha vært en eller annen gang på videregåene (altså 4-5 år siden).

Til sist vil jeg nevne Fakta om Finland av Erlend Loe. Jeg leste ganske mye av den før jeg ikke orket mer. Jeg orket ikke mer fordi det ikke var en eneste stopp i den. Ingen avsnitt! Jeg ble helt tullete i hodet av det, hvor faen skulle jeg stoppe? Så da jeg først stoppet, stoppet jeg å lese denne boka i det hele tatt.

6. Har du leseritualer?

Tja. Jeg kunne godt tenke meg en kopp te når jeg leser. Og når jeg stopper i boka, må jeg stoppe ved et avsnitt, eller hvis det er altfor lenge til neste avsnitt, sånn som f.eks. i den boka jeg leser nå, Mandarinene av Simone de Beauvoir, må jeg stoppe ved en setning øverst til venstre.

7. Hva synes du om at gode bøker blir filmatisert?
Det kommer ann på. Da jeg var elleve år kom nyheten om at Harry Potter-bøkene skulle filmatiseres, og da husker jeg at jeg lurte på hva som var vitsen, jeg hadde jo alle bildene i hodet mitt. Jeg tenkte jeg aldri skulle se noen av dem, og det har jeg heller ikke gjort. For det er sant, hva skal jeg med filmen når alt allerede er i skarpe bilder?

Men then again, det finnes bøker jeg kanskje ikke ville ha lest hvis det ikke var for at jeg så filmen først og likte den. Dette har jeg forsåvidt skrevet om før.

8. Hva er din favorittfilmatisering av en bok?
Det må vel bli Virgin Suicides av Jeffrey Eugenides' bok med samme tittel (Jomfrudød på norsk), Adrian Lynes filmversjon av Vladimir Nabokovs Lolita (som forøvrig er en av yndlingsbøkene og yndlingsforfatterene mine noensinne, altså skal det meget til for at jeg kan like en filmversjon av den, og det gjør jeg altså) og Ringenes Herre-filmene. Kanskje også filmatiseringen av Cormac McCarthys Veien (hvor filmen i Norge ikke ble oversatt, men værende å hete The Road).

7 kommentarer:

Nattfall sa...

En gang skal jeg lese noe av Frencesca Lia Block. Jeg skal.

Kathleen sa...

:-D

n. sa...

jeg liker veldig godt at du kjøper bøker bare fordi de har "love" i tittelen, det er fint.
Frencesca Lia Block hørtes bra ut, en gang i fremtiden vil jeg kjøpe en bok av henne.
(du skriver innmari fint!!)

Kathleen sa...

Hehe, ja, men jeg burde ikke gjøre det, for jeg likte jo ikke 'Essays in love'! Likevel har jeg tenkt til å anskaffe meg Nicole Krauss' 'The History of Love', og den vet jeg heller ikke så mye om, bare at tittelen er fin. Og at andre med litt lik boksmak som meg på bokelskere.no liker den, så da stoler jeg litt på det. :P

(Og takk for komplimentet, forresten :) )

annkolaas sa...

History of Love er fantastisk!!! Gled deg! Og ja, jeg slenger med på og vil også lese Frencesca. Sist, men ikke minst: Jeg avbrøt Fakta om Finlan av nettopp samme grunn som deg. Ble sliten av mangelen på punktum. Forøvrig elsker jeg Loes bøker.

Kathleen sa...

Nå får jeg jo enda høyere forhåpninger til 'History of Love'! Men jeg gleder meg likevel! :)

Det er lenge siden jeg leste Erlend Loe, det må ha vært på ungdomsskolen/i begynnelsen av videregående. Da syntes jeg slettes ikke han var så verst, jeg har lest flere bøker av ham, men 'Fakta om Finland' måtte bare legges bort. Det var slitsomt.

(Også hører det med etterhvert ble jeg litt lei av Erlend Loe, han begynte å kjede meg litt, så jeg har ikke lest noe av ham siden 'Doppler'.)

Kasiopeiia sa...

Hahah, jeg synes det er morsomt med all den "looooven" din!