fredag 26. november 2010

Spørsmål og svar om bøker

Enda flere svar på spørsmål om bøker. Disse har jeg tatt fra bloggen Gjennom ordene.

1. Hvilke bøker leser du akkurat nå?

Akkurat nå leser og ser jeg i Det norske huset av Frode Grytten og fotografen Jens Hauge.

2. Hvor liker du best å lese?

Akkurat nå liker jeg best å lese i senga, under to dyner og rett ved varmeovnen. Jeg liker også å lese på bussen i rushtiden.

3. Hvilken bok skulle du ønske ville bli filmatisert?

Jeg har en barnslig drøm om å filmatisere Weetzie Bat-bøkene til Francesca Lia Block. Det er bare det at a) jeg har ikke en gang vært i Los Angeles, b) jeg hater alt som har med håndtering av kameraer å gjøre. Bortsett fra det så har jeg ikke noe ønske om at noensomhelst bok skal bli filmatisert. Jeg er (nesten) prinsipielt i mot filmatisering av bøker. Jeg er så i mot det at jeg ikke har sett en eneste Harry Potter-film. Likevel må jeg altså innrømme at noen ganger har det vært takket være filmatiseringer at jeg har oppdaget forfattere. For eksempel så var det filmen The Road som fikk meg til å lese Cormac McCarthy.

4. Hva er favorittboken din?
Du mener vel hva er favorittboken min av alle bøkene jeg har lest i løpet av de siste tretti dager? For det kan jeg nemlig svare på, det er Gabriel García Márquez' Kjærlighet i koleraens tid. Eller når jeg tenker meg om, så er den jo faktisk bedre enn som så. Den er en av de beste bøkene jeg noensinne har lest.

5. Er det noen bøker du ser frem til å lese de neste månedene?
Ja. Jeg har jo en stabel av bøker på pulten som venter. Og på stuebordet. Og i skuffene. Men mest av alt gleder jeg meg til å lese Julia Scheeres Jesusland. Det er en selvbiografisk bok om hvordan det er å vokse opp i det kristne USA. Det er så fascinerende at folk tror på noe, og spesielt når de blir ekstreme.

6. Hva synes du er den fineste forsiden på en bok?
Å, etter at jeg fikk meg konto på bokelskere.no er det blitt superlett å kikke på covere uten å ha bøkene fysisk til stede. Jeg synes coverne til mange av bøkene om Mummitrollet er kjempefine, men det er vel mest pga. tegningene i seg selv. Jeg liker også veldig godt coveret til Elizabeth Wurtzels Bitch. Og mange av coverne til Xiaolu Guo og Francesca Lia Block - på de engelske versjonene. Generelt er covere mye finere på engelsk. Hylla i bokbutikkene med bøkene på engelsk er som en godteripose, mens de norske omslagene er mer traurige. Og ja, det fineste coveret må bli coveret til Philip Hoares The Whale. Ikke er det bare coveret som er fint, men hele layouten. På innsiden av omslaget er det nemlig også tegninger av hvaler. Dere burde forøvrig lese boken, også den er bra.

11 kommentarer:

Michaela sa...

Åh jeg elsker listene dine! man kan faktisk dømme en bok etter omslagene (i hvert fall litt)

Kathleen sa...

Her en dag lånte jeg Neil Gaimans Kirkegårdsboken på biblio fordi jeg syntes coveret var så fint, veldig delikate blåfarger må jeg si, men så leste jeg den og den var så kjedelig. Gah.

Karoline sa...

Hei, så fin liste, liker sånne innlegg som dette, jeg (men jeg liker i grunnen alle innleggene jeg har lest på bloggen din så det sier kanskje ikke så mye). Og jeg lånte ideen om å stille seg disse spørsmålene og så svare på dem på bloggen min siden jeg syns dette var et så fint tema ;)

Bøker er <3 og ha en finfin dag!

Imma sa...

Okei, det med hvalene var seriøst er kjempefint cover <3

(PS HVORDAN KAN DU VANÆRE NEIL GAIMAN PÅ DEN MÅTEN? Okei, jeg har faktisk ikke lest The Graveyard Book, men ... Neil Gaiman! Hvor kjedelig kan den være?)

Kristina Kvåle sa...

for eit nydeleg innlegg! hehe lillebrødre er noko av dei mest frustrerande, søtaste vesena som finst :)

Kathleen sa...

Imma, det er den eneste Neil Gaiman-boken jeg har lest. Noe sier meg at jeg kanskje burde ha lest Sandman. Dessuten er den jo for barn, og det er mulig det er derfor jeg fant den litt kjedelig. (Men tviler, for jeg leser ofte barnebøker som IKKE er kjedelige.)

Lotte Andersen sa...

Fin liste :) jeg elsker å lese selv:-)

jean rose sa...

liiiker :D

motionocean sa...

er det et dårlig tegn når de eneste titlene jegh ar hørt om før er Harry Potter og Mummitrollet? :p
x

sigrid agnethe sa...

åååh, weetzie bat-bøkene. herregud som eg elska dei. alt var så fint. rosene lukta regn og fersken og ein dansa i fontener og spiste pannekaker med blåbær og is på og hadde indianerkostyme og rulleskøyter. herregud så fint weetzie bat-bøkene var. skulle ønske eg var 10 igjen og kunne drømme om at verda skulle vere så fin. og drager på manhattan, den var også sjukt fin.

Kathleen sa...

Ahh, ja, sånn er det å lese FLB! Men jeg er på tampen til å bli 22 og jeg har fortsatt den følelsen når jeg leser henne! Verden er alltid så mye vakrere og finere etter å ha lest en FLB-bok. Man legger mer merke til detaljene.