fredag 23. mars 2012

Bokmerkene


1. Kjøpt med matchende tusjer, en remse med bokmerker som har vart kjempelenge pga. dårlig miljøsamvittighet (jeg bruker dem om og om igjen, hvis jeg ikke har skrevet på dem eller hvis ikke klisteret synger på siste vers); har brukt opp gul og oransj sikkert fordi jeg skulle bli kvitt de styggeste fargene først, de ligger i mellom pensumet mitt og sier her står alt om den norrøne sagaen, her står alt om det klassiske dramaet, her står alt om Dante, her står alt om fabelen, her er essayet til Virginia Woolf, her er novella til James Joyce, her er essayet til Montaigne, her er folkevisa om Ola og Kari (hvor mange ganger har ikke jeg lest den), her er den sonetta til Shakespeare, her er diktet til Allen Ginsberg (som er yndlingsdiktet ditt) og her er diktet til Tove Ditlevsen.

2. Fulgte med en Moleskine-bok jeg kjøpte på Den Sorte Diamant i København (det er et av bibliotekene deres, ligger langs kanalen som en svart diamant, midt i mellom Langebro og Knippelsbro) en helg i fjor juni, sikkert på vei til å spise spinatpaneer og drikke mango lassi på andre siden av broene.

3. Sånt som ligger i bøkene når man har reservert dem og skal hente dem på biblioteket, sånt som jeg bruker til bokmerke når jeg ikke finner de andre og som jeg pleier å skrive notater på (men ikke på denne, for denne er helt ny). Denne har hjulpet meg å finne fram til Julian Barnes' Love, etc.

4. Et svensk bokmerke som lå i Sara Stridsbergs Darling River som jeg kjøpte brukt i en bruktbokhandel på Bali i heten; det er lilla på den andre siden, men siden det snart er påske er den gul på bildet. En bra bok tuggar jäg i mig på nolltid. 

5. Et bokmerke av rispapir som min mamma kjøpte til meg på flyplassen på Bali på vei tilbake til Jakarta mens jeg satt på en benk og passet på en pose full av bøker og var overlykkelig over at jeg hadde funnet en engelskspråklig bokhandel og leste i en klein, men gøy, bok av Debra Ollivier; klein fordi den var stappa av klisjéer, gøy fordi jeg elsker klisjéer. Nå passer dette bokmerke på hvor jeg er i Milan Kunderas Latterlige kjærlighetshistorier, jeg er på et sykehus i Tjekkia sammen med en overlege.

6. En reklamegreie som fulgte med en bok jeg vant fra Cappelen Damm, de to første bøkene (i ett!) i Stockholm Noir-serien til Jens Lapidus.

7. Fulgte ned i posen sammen med de tre bøkene jeg kjøpte på Louisiana Bookstore, et bokantikvariat i New Orleans, hvor det forøvrig bodde en katt som jeg hilste på (bor det alltid katter i bokantikvariater?). Ligger nå inni Monique Truongs The Book of Salt, hvor det har vært mellom de samme sidetallene i flere måneder nå, uten å flytte på seg, fordi jeg synes boka er dritkjedelig og jeg orker ikke å plukke den opp igjen, enda det er en delvis fiktiv fortelling om kokken til Gertrude Stein og Alice B. Tokla i Paris.

Jeg hadde et skikkelig fint et med hester på også, som jeg fikk i en julekalender av kjæresten min en gang, den var så fin at jeg ikke en gang kladdet på den. Men den er borte nå, den glemte jeg å ta ut av Henry Fieldings Joseph Andrews da jeg skulle levere boka tilbake til biblioteket, sammen med noen stickers. De skulle jo bare ligge oppi der mens jeg transporterte meg fra A til B, sånn at de ikke skulle bli krøllete og ødelagte. Jaja.

3 kommentarer:

Sandra sa...

Jeg kjøpte tre bøker av Hamsun i en bruktbokhandel for ett år siden ca. og i den lå et postkort fra Seattle. Med tekst og frimerke og alt. Litt som en skatt. Når jeg skal lese de bøkene skal jeg bruke det postkortet som bokmerke.
Ellers så har jeg egentlig et fast bokmerke som jeg lagde på barneskolen. Den har fugler på en side og kruseduller på den andre.

Kathleen sa...

Å, for et fint funn! Jeg fant en gammeldags håndskreven kvittering på tysk i en bok jeg kjøpte en gang, den var for skrøpelig til å brukes som bokmerke, men jeg har spart på det i en skatteskoboks. Jeg håper noen fant hestebokmerke mitt og bruker det.

Anonym sa...

Eg "leverte inn" eit tøybokmerke frå Krakow på biblioteket ein gong. Då den supersnille bibliotekaren oppdaga det, sende ho meg sms slik at eg fekk henta det igjen.