søndag 11. mars 2012

Skriveøvelser #15

Hei, jeg er K., er redd for sjampagnekorker; en gang satt jeg inni en busk ved Lille Lungegårdsvann sammen med en annen K. og spratt opp sjampagneflasker (Martini Asti), vi traff ingen bil så vet du det, drakk sprudledrikken fra pappkopper fra 7-Eleven før vi gikk i tyveårsdag. Selv var vi, K. og K., bare nitten; oppførte oss som de drittungene vi var, bestilte øl og drakk vodka under bordet. Hun som hadde bursdag, en tredje K., var oppgitt, tyve år, men så mye eldre enn oss. Vi som drakk vodka under bordet hadde spleisa på en bursdagspresang vi ikke visste hva var. Den tredje K.: takk for gaven, K. og K.. Et svar var ventet. K.: VODKA! K.: Vær så god. Kan ikke huske at vi spiste noen kake, kanskje var det en iskake, men vi lo. K. syntes ikke det var så morsomt, hva det nå var vi lo av. Her ta en sigarett, K. Marlboro. Her ta en slurk. Dworek. Synes du vi er som en bok du har lest nå? K.: jeg vil bare ha et fint liv. K.: ja, det vil jo jeg også. K.: jeg vil ta meg en øl liksom. K.: ja, hvorfor ikke. K.: jeg har det så fint. K.: så bra. Så bra, så bra, så bra. Vet du hva jeg synes er teit? 90-tallsmusikkvideoer hvor popstjernen beveger seg foran kamera, i en slags dans, men det er ikke en dans. Du mener som i Natalia Imbruglias Torn? Ja, den for eksempel. Mens huset bak henne sakte tas i fra hverandre, danser hun en ikke-dans, hun bare beveger seg. K. heter jeg og er fristet til å si at det var kleint, men på den tiden var ikke ordet like utbredt. Det var Anne som pleide å si det. Hver gang hun spurte etter IBUX sa hun at hun var klein. K. spurte tilogmed om hva det egentlig betydde, hva betydde egentlig klein? Du kan si det når du er fyllesyk sånn som jeg er nå, sier Anne. Har du IBUX, eller? K.: nei. Den andre K. visste at hun hadde det; hvorfor lyver du? Vil ikke hjelpe Anne med noe. Uansett hvor klein hun er. K.: men vil du hjelpe meg da? K.: med hva da? K.: selg meg en av røykepakkene dine for femti spenn. K.: hvorfor sier du spenn? K.: for jeg er spik spenna gær'n!

6 kommentarer:

Skriblerina sa...

Hvor finner du skriveøvelser eller finner du dem bare opp selv? :)

Kathleen sa...

Å, det er bare noe jeg skriver og poster. Poenget er vel mer at folk skal skjønne at jeg ikke skriver om meg selv.

Maren sa...

Jeg liker måte du skriver på i bloggen. Oversiktlig, poengtert, interessant, modent. Denne skriveøvelsen er det stikk motsatt, for å være brutalt ærlig. Stykket er veldig "fjortis", noe som kan være hensikten, men det irriterer bare. Dessuten; kommaregler!

Som nevnt skriver du feiende flott ellers, og særlig bokomtalene dine er gull. Øvelse gjør mester, så stå på:)

Kathleen sa...

Kommareglene brøt jeg med kunstnerisk vilje, jeg syntes det så bedre ut, ble bedre flyt i teksten enn om det skulle komme store bokstaver hele tiden og vise at setningene startet på nytt. På en annen side kommer det jo mange andre store bokstaver, ja sågar hele ord i store bokstaver, og kanskje punktumene etter K også ødelegger flyten, så jeg kunne likegodt ødelagt flyten overalt. Tja, jeg vet ikke. Mend du har rett, denne teksten er jo noe annet enn det jeg vanligvis skriver. Jeg tenkte å prøve noe annet. Takk for kommentaren i hvertfall!

Anonym sa...

Fjortis, liksom? Synest ikkje eg. Seier mykje heller bra. Veldig bra. Liker driven og trøkket i teksten. Og den forskjellen, til samtala på slutten, og overgangen gjennom teksten. Bittelitt irriterande, kanksje, til å begynne med, med at alle heiter K., men seinare berre bra. Ser jo at det er eit bevisst val, osv. Spesielt bra når dei begynner å snakke, synest det funkar bra med så fortetta (?) skrivestil der.

Ok, dette vart kanskje ein lite forståeleg kommentar. Uansett, eg likte teksten. Godt.

Kathleen sa...

Takk! Og jeg er enig, var usikker på det med K., at alle skulle hete det. Spesielt irriterende når en setning slutter med K.., og den neste begynner med K.. Selv jeg som hadde skrevet teksten skjønte ikke helt hvor en setning stoppet og begynte der under en gjennomgåing.