fredag 31. desember 2021

Årets bøker 2021


Mann og barn i Hvitsten. 

I år ble et slags Sigrid Undset-år for meg. Jeg leste meg gjennom store deler av forfatterskapet hennes, bl.a. Kristin Lavransdatter for første gang. (Er Kristin Lavransdatter en av verdens beste romaner? JA.) Jeg lyttet meg gjennom podcasten Christine Lavransdatter, og meldte meg inn i Sigrid Undset-selskapet. I mai var jeg med på byvandring i Undsets middelalder-Oslo. I sommerferien reiste vi på Undset-rundtur: til Høvringen og Lillehammer. I høst dro vi på tur til Hvitsten hvor Undset tilbragte en sommer i barndommen (som beskrevet i Elleve år). Til bursdagsgave fikk jeg Undsets skuespill I grålysningen, men enda er det noen bøker jeg ikke har lest, f.eks. bøkene om Olav Audunssønn. Hurra for det, da har jeg noe å glede meg til det kommende året. 

En av bøkene som ble lest i år. 


I fjor, på omtrent samme tid, satte jeg meg som et nyttårsforsett for 2021 å bare lese bøker skrevet før år 2000. Jeg klarte ikke å holde meg til forsettet, delvis fordi noen nye bøker ikke var til å motstå, delvis fordi jeg skulle delta i en forfattersamtale med Cathrine Knudsen og gjerne ville lese bøkene hennes på forhånd, og delvis fordi jeg det andre halvåret var så mye syk at jeg ikke klarte å konsentrere meg om å lese, og dermed tillot meg selv å lese hva jeg ville, bare for å få til å lese igjen. Likevel klarte jeg det langt på vei: Bare 15 av de 49 bøkene jeg leste i år var skrevet i år 2000 eller senere. Resten var skrevet før. Forøvrig skrev jeg i fjor også en liten liste over bøker jeg tenkte jeg skulle lese i år. Ble det noe av? La oss se: 


Syv fantastiske fortellinger av Karen Blixen - nope. 
A Touch of Mistletoe av Barbara Comyns - nei, men hvordan kan det ha gått til?! Den jeg jo få lest. 
The Twenty-Seventh City og Strong Motion av Jonathan Franzen - jeg begynte på The Twenty-Seventh City, men så la jeg den fra meg fordi den var så kjedelig. 
Malicroix av Henri Bosco - nei. 
Mesteren og Margarita av Mikhail Bulgakov - nei. 
The Queen's Gambit av Walter Tevis - nei. 
A True Story av Lucian av Samosata - nei. 
Thus Were Their Faces av Silvina Ocampo - nei. 
Almanac of the Dead og The Turquoise Ledge av Leslie Marmon Silko - lastet ned Almanac of the Dead på lesebrettet, men fikk aldri begynt. 
Solaris av Stanislaw Lem - nei. 
Et eller annet av James Baldwin - nei. 
Et eller annet av John Steinbeck - nei. 
To the Lighthouse av Virginia Woolf - nei, men jeg leste The Years da. 
Mer av Angela Carter - nei. 
Allis sønn av Magnhild Haalke - nei. 


Mann, barn og hund på Høvringen
 - Kristin Lavransdatters rike. 

Fikk tydeligvis ikke lest nesten noen av dem, men jeg sparer på listen, selv om jeg ikke har noen litterære nyttårsforsett for det kommende året. Eller: Jeg må få lest Selma Lagerlöf. Det kan være et mål. 

Hva med kvinne-/mannstatistikken i året som gikk? 41 av 49 bøker lest var skrevet av kvinner. Andelen menn var altså bare 16,3 %. Det er faktisk en god del dårligere enn i fjor... Oops! 


Hva annet av litterær relevans skjedde dette året? Kjell Askildsen døde. Joan Didion, Eve Babitz og Edward O. Wilson døde. Pappa og jeg prøvde tre ganger å få sett Tolvskillingsoperaen på Det Norske Teatret, men det ble avlyst hver gang (og vi har fortsatt ikke sett stykket). Jeg oversatte Marian Womack til tidsskriftet Mellom, og leste utdrag fra novellen på Litteratur på Blå. Jeg skrev dikt for Forfatternes klimaaksjon, som jeg, etter to år, ikke lenger skal være redaksjonssekretær for (men jeg skal fortsatt være i redaksjonen). Blant annet. 


Vær så god, her kommer kåringen av årets bøker:


(Beklager til alle andre bøker og forfattere jeg leste i året 2021, for Kristin Lavransdatter og Sigrid Undset vinner i nesten hver eneste (positive) kategori.)Beste norske

Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset.


Kristin Lavransdatter i Sel. 


Beste norske debutant

Leste ingen norske debutanter i år. Eller, jeg gjorde jo på en måte det: Jeg leste faktisk Sigrid Undsets debutroman, Fru Marta Oulie, så da får jeg velge den. (Men jeg leste altså ingen norske debutanter av året.) Den beste boka som stod i hylla i årevis uten at jeg fikk lest dem før i år

Gymnadenia av Sigrid Undset. Årets skuffelse

The Years av Virginia Woolf. Dette må være den svakeste boka av geniet Woolf ever? 

Bobler: Min skyld av Abid Raja (altså, den var bra og interessant nok, men den var ikke bra - jeg tror jeg hadde veldig høye forhåpninger da jeg leste et sted at den angivelig var "noe av det beste so er skrevet om å vokse opp med to kulturer).


Årets novellesamling

De kloge jomfruer av Sigrid Undset. Nydelig, liten novellesamling bestående av bare tre noveller. Tar denne samlingen over Bjørg Vik any day.


Tobie i Sigrid Undsets hage på Bjerkebæk. 


Årets dårligste

Sigrid Undset. Et liv av Gidske Anderson. For en utrolig rævva biografi. Anderson har nærmest skrevet av Undsets Elleve år i delene som omhandler Undets unge år, og ellers hoppet bukk over alle årene i USA. 
Boblere: The Faber Book of Greek Legends av Kathleen Lines (red.). Veldig tørre gjenfortellinger. Årets bok skrevet av en mannlig forfatter
Erobreren av Jan Kjærstad.Årets biografi 

Menneskenes hjerter av Tordis Ørjasæter. Leste bare biografier om Sigrid Undset i år, og dette var den beste. Årets sakprosabok 

Tilbake til fremtiden av Sigrid Undset. 

Bobler: It chooses you av Miranda July. Beste klassiker

Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. 


Leste store deler av
Kristin Lavransdatter mens Tobie sov. 


Beste "på tide at den var lest"

Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset. Årets pageturner
Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset.
Bobler: The Bonfire of the Vanities av Tom Wolfe. Beste poesi

Dikt i samling 1968 - 1990 av Eldrid Lunden. Årets nyoppdagelse

Clarice Lispector.
Boblere: Cathrine Knudsen, Elsa Morante og Dea Trier Mørch. Årets roman 

Kristin Lavransdatter av Sigrid Undset.Godt nyttår og godt nytt år!

Ingen kommentarer: