tirsdag 1. mars 2011

Bøkene jeg leste i februar, del 2

PÅ VEGNE AV VENNER av Kristopher Schau ¤ ¤ ¤ (¤)
Jeg trodde Schau var usympatien selv, men nei. Denne boken, som egentlig er mer et essay, handler om kommunale begravelser; begravelsene hvor det ikke kommer noen, i hvertfall ikke særlig mange. Færre enn Schau kan telle på en hånd. Han velger å gå på noen av disse for å se hvordan det er, og tankene hans rundt disse begravelsene er altså På vegne av venner og den er langt fra usympatisk. Tvert i mot gjør Schau seg mange fine (og ærlige) observasjoner. Jeg liker f.eks. hvordan han som et eksempel på viktigheten av små ting i livet, nevner det å spise en pose boller på en benk i en park (selv om han snakker om boller fra 7-eleven og jeg synes at bollene deres er overvurderte, jeg ville heller kjøpt mine boller hos Geheb), eller det om å måtte skape noe for å liksom kunne forsvare sin egen eksistens og ikke bli deprimert. Det ser jeg og jeg kan nikke og si meg enig, det jeg ikke ser er hva han vil med denne boken. Den røde tråden samler seg ikke til et nøste på slutten. Jeg føler ikke slutten er en ordentlig slutt, og hvis den er åpen, så er det den meningsløs, for den får meg ikke til å tenke videre på livet (og døden) etterpå, boka tar ikke mer tid enn den korte kvelden det tar meg å lese den, og det er kanskje det at den tar kort tid som gjør at jeg synes den er ålreit nok, for jeg tror den kommer til å glemmes fort, og det hadde vært verre å lese en bok som fort blir glemt om den var tykk.

NECKLACE OF KISSES av Francesca Lia Block ¤ ¤ ¤ ¤ (¤)
Denne boka handler om Weetzie Bat mange, mange år etter at hun og Dirk cruisa rundt i LA i en cabriolét og hun lette etter My Secret Agent Lover Man som hun siden fant (i boka Weetzie Bat), og nå, i denne boka, er han ikke lenger My Secret Agent Lover Man, men Max, og hun har stukket av fra livet sitt og innlosjert seg på et rosa hotell hvor resepsjonisten er blå og en faun kommer med room-service; brett med skiver av honningmelon, cantaloupemelon, vannmelon, ananas og mango, og blåbær, jordbær, solbær og druer og nypresset appelsinjuice og gule roser og alt er så fint og jeg vil også bo på dette mystiske hotellet, og det er en havfrue ved navn Shelley i bassenget som Weetzie drikker drinker med og Shelley forteller at hun savner moren sin som er i havet, og en edderkoppkvinne som spinner den fineste silken som hun lager kjoler av i en butikk i nærheten, og det er en diva som kaller seg Heaven; hun arrangerer fester og synger så Weetzie gråter, og denne boka er bare så fin og ingenting er rart i det hele tatt og likevel så magisk, jeg skjønner ikke at det er mulig; å lese denne er det nærmeste man kommer å være på to steder samtidig; der hvor du enn måtte befinne deg fysisk, og i et eventyrland som ikke på noen måte er dårligere enn det du klarte å forestille deg som barn.

MØT MEG, MØT MEG, MØT MEG av Nils-Øivind Haagensen ¤ ¤ ¤ ¤ (¤)
En bok om å være på interrail og ha ei jente som ikke lenger er jenta di, en bok om å være alene på fremmede steder, stasjoner og hjertesmerte, en bok om å besøke antikvariater uten å kjøpe en eneste bok, en bok om kjærligheten og lange samtaler om den med jenta i skranken på hotellet i Paris, men også om det å høre på Eels Manchester Girl og Cowboy Junkies 200 More Miles, en sang som forøvrig er "[e]n låt som sier at det å være på veien er som å være satt i parantes", hvilket også beskriver denne boka. Ja, i tillegg til ordet fin altså.

THE TIGER: A TRUE STORY OF VENGEANCE AND SURVIVAL av John Vaillant ¤ ¤ ¤ ¤
En lærerik bok om Russland, landets historie og den sibirske tigeren, flettet rundt en sann historie om en menneskeetende tiger i taigaen i Sibir, delvis skrevet som krim.

DØDEN OG PINGVINEN av Andrej Kurkov ¤ ¤ ¤ (¤)
Denne måtte jeg selvfølgelig lese fordi ordet pingvin er i tittelen (og avbildet på omslaget). Boka handler om den mislykkede forfatteren Viktor og pingvinen hans Misja, og hvordan de roter seg inn i Ukrainas post-Sovjet underverden, og stemningen i boka er mystisk og litt skremmende, litt uggen liksom, jeg har følelsen av at jeg hele tiden må være på vakt, det kan skje noe nå og det er ikke sikkert det er bra, og jeg liker det.

WAR'S END av Joe Sacco ¤ ¤ ¤ (¤)
To tegneserie"noveller" om Bosnia tegnet og skrevet av den samme som tegnet og skrev Palestine. War's end er på langt nær like bra, men helt ok.

6 kommentarer:

Ingrid sa...

Du har fått lest MYE denne måneden! Imponert :D Noterer ned noen av bøkene på leselisten min (som allerede er alt for lang, dumme pensum som kommer i veien:P)

svar: viktig å ha noen sløyfer! synes absolutt du burde gå til innkjøp av noen, haha. <3

Johanne sa...

Eg er alltid like imponert over kor mange bøker du rekk og lese, og veldig misunneleg fordi eg skulle ynskje eg hadde klart å gjere det sjølv.
Om eg skulle lest så mange bøker hadde eg aldri fått tid til å nyte dei. Og då er det jo ikkje noko poeng i å gjere det :)

Emmas Bokhylla sa...

Oj, vad manga du hann med i februari! I januari hade jag battre lasfart, men det skiftar ju fran olika manader och tur ar val det! ;-)

Kristina Kvåle sa...

høyres ut som ein herleg måndag :)

alltid kjekt å lese desse oppsummeringsinnlegga dine :)

Haruhi sa...

Der snakka du om to jeg har lyst til å lese - og jeg fikk ikke mindre lyst til å lese dem nå. Strålende.

Jeg blir forøvrig misunnelig hver gang jeg leser månedsoppsummeringene dine, så blir jeg sint på meg selv fordi jeg blir misunnelig, før jeg blir sint på meg selv fordi jeg leser så jævla lite, før jeg til slutt blir sint på meg selv fordi jeg sammenligner lesemengden min med andres.

Også går jeg over til å være glad over å få sjansen til å lese kort, beinærlige ord om mange bøker, hver eneste måned.

Karoline sa...

Uff, februar var litt mislykket lesemåned for min del, leste bare seks bøker, men til gjengjeld var det omtrent bare terningkast 5-er bøker blant dem så det var jo fint :) Og jeg liker sånne innlegg som dette og har veldig lyst til å lese "Døden og pingvinen" etter hvert bare fordi pingviner er fine dyr og den tittelen er så magisk. Og jeg likte "Møt meg, møt meg, møt meg" omtrent like godt som deg, Nils-Øivind Haagensen virker som en fin fyr ;)

Ha en fin dag!