fredag 11. mars 2011

Mens vi venter på Anh Hung Trans filmatisering av 'Norwegian Wood'

Om én uke kommer Anh Hung Trans filmatisering av Haruki Murakamis roman Norwegian Wood på kino. Jeg grugleder meg. Norwegian Wood er en av favorittbøkene mine i hele verden, den skal da ikke filmatiseres, men så skal den nå det likevel, og da er det jo ikke verst at det er han som har lagt Duften av grønn papaya om morgenen som har regissert den. Og når jeg tenker meg litt om, så er det jo faktisk flere bra filmer basert på bøker jeg digger. Så værsågod, her er min liste over

5 på topp filmer basert på bøker jeg har lest


1. The Virgin Suicides (1999)
Basert på Jeffrey Eugenides Jomfrudød. Jeg så riktignok filmen før jeg leste boken, men da visste jeg ikke om jeg likte filmen eller ikke. Jeg visste ikke om den var enten veldig bra eller veldig dårlig. Men så leste jeg boka og så filmen igjen, og igjen og igjen, og nå liker jeg den nesten bare mer og mer for hver gang. Kirsten Dunst er bare helt nydelig og mystisk, hun glimter av noe jeg ikke får tak i, akkurat som filmen og boken også gjør det.2. The Road (2009)
Basert på Cormac McCarthys Veien. Denne så jeg også før jeg leste boka (eller noen bok av forfatteren i det hele tatt), men gjør det noe når filmen er så bra at jeg er helt nødt til å dra på biblioteket dagen etter og låne Cormac McCarthy og siden lese enda mer av ham? Både filmen og boken gir meg frysninger.
3. Lolita (1997)
Basert på Vladimir Nabokovs Lolita. Her snakker vi om Adrian Lynes versjon, for Stanley Kubricks versjon er jo sensurert til det ødelagte. Riktignok romatiserer denne filmen boka en smule; Humbert er rett og slett altfor sympatisk, og det er han jo slettes ikke i boka, men Dominique Swain er Lolita akkurat som jeg forestiller meg Nabokovs Lolita. Og så er stemingen og bildene da, veldig estetisk.4. Animal Farm (1999)
Basert på George Orwells Kamerat Napoleon. Denne så jeg på barnefilmfestivalen med klassen da jeg gikk på barneskolen, og magen vrengte seg og jeg ble kvalm. Ti år senere leste jeg boka og ble kvalm på akkurat den samme måten.5. Charlie og sjokoladefabrikken (1971)
Basert på Roald Dahls Charlie og sjokoladefabrikken. Ikke til å forveksle med Tim Burtons strømlinjede og gørrkjedelige versjon fra 2005. Charlie og sjokoladefabrikken så jeg hundre ganger da jeg var liten, til tross for at ompalompaene var sykt skumle og jeg var like redd hver gang, men det var en sånn type redsel jeg holdt inni meg.


Boblere:
Populærmusikk fra Vittula, Ringenes Herre, Mathilda, Kometen kommer, Ringeren i Notre-Dame (ja, ok, vet det er en LANG vei fra Victor Hugos store roman til den veldig endrede historien i Disneys tegnefilm, men jeg elsker begge to), Heksene, Silkesvarten (rett og slett fordi boka var dritkjedelig - i motsetning til filmen som jeg så hundreogto ganger).

10 kommentarer:

Kristin sa...

Jeg har sett virgin suicides og the road, de er fantastisk flotte filmer! Elsket slutten på the road, selv om det var supertrist... fine <3

Kathleen sa...

Men ikke fult så trist som det kunne vært!

Nina sa...

The Virgin Suicides er en av de filmene jeg kan se om og om igjen, bare fordi den er så fin og spesiell og det er egentlig ingenting helt likt den. Jeg har ikke lest boka enda, men kanskje jeg burde det?

Lolita klarte jeg aldri å fullføre. Jeg vet ikke helt hva det var som gjorde at jeg måtte slutte å lese, men den ble bare litt for .. jeg vet ikke jeg..

Anonym sa...

Åååh! Charlie og sjokoladefabrikken. Guri den er fin den! Og virgin suicides.

Haruhi sa...

Jeg tør ikke å se "The Road". Selv om jeg hører mange mennesker som opplevde boka på samme måte som meg, allikevel elsket filmen. Æsj. Jeg burde sikkert tørre. Jeg tør forøvrig ikke å se Lolita heller.

Jeg elsket sjokoladefabrikken hinsides. Og gråt skikkelige masse innvending når den nye versjonen kom, og alle syntes den var bedre.

Kathleen sa...

Haruhi, tenk at noen virkelig synes Burton sin er bedre. Den suger. Møkkakjedelig og platt.

motionocean sa...

Det var den versjonen av Charlie og Sjokoladefabrikken jeg også så og likte best. Den som kom i 2005 liknet jo ikke i det hele tatt. Jeg husker jeg nektet å se den i lang stund, på trass, haha :p

P sa...

Liker veldig godt filmen Charlie og Sjokoladefabrikken fra 1971. Synes Tim Burtons versjon var skuffende. Jeg liker best de originale filmene.

Unknown sa...

Takk for festlig kommentar på bloggen! Har du lest 'Lolita'? Interessant med tanke på filmresultatet.

Kathleen sa...

Ja, jeg har lest 'Lolita'. Det er en av mine favorittbøker i hele verden. Den er fantastisk. Og altså liker jeg likevel filmen.