mandag 14. mars 2011

Mens vi venter på Anh Hung Trans filmatisering av 'Norwegian Wood' II

På fredag postet jeg en liste over mine 5 på topp filmer basert på bøker jeg har lest, i anledning at det bare var én uke til Anh Hung Trans filmatisering av Haruki Murakamis Norwegian Wood kommer på kino. I dag er det bare fire dager igjen. Jeg skal derfor komme med min liste over

5 på topp japanske filmer

1. Briller/Megane (2007)
Dette er så sykt min film; hallo, den handler rett og slett om gulinger med briller! Stort sett gjør de ikke så mye i denne filmen annet enn å tilbringe tiden på en helt vanvittig fin strand og å spise mat på drømmekjøkkenet mitt. Dessuten heter regissøren det samme som et av barna mine skal hete (hvilket også er navnet på en av hovedpersonene i nettopp Norwegian Wood*).2. Kikis budservice/Majo no Takkyūbin (1989)Jeg blir sykt glad av å se på heksen Kiki og katten hennes som flytter til en by i et tegnet landskap som ligner mer på en salig miks av Tyskland/Frankrike/Italia enn Japan. Der starter de budservice og bor i et bakeri som lukter nybakte brød hver morgen.
3. Battle Royale/Batoru rowaiaru (2000)
Denne filmen blir jeg derimot ikke glad av å se. Hva faen er dette?! tenkte jeg da jeg så den. Jeg ble helt kvalm og magen vrendte seg. Ikke kan jeg si så mye om den heller, for alt ville vært spoiler. Jeg lå bare fyllesyk på en madrass på besøk hos noen i Oslo da noen satte på denne og jeg plutselig hadde sett hele. Noe motvillig. (Men akkurat som noen digger å pine seg selv med grøssere og tull fra den paranormale verden, så liker også jeg å bli skremt, bare av mennesker i stedet. I hvertfall på film.)4. Ildfluenes grav/Hotaru no Haka (1988)
Enda en tegnefilm fra Studio Ghibli. I motsetning til Kikis budservice er dette imidlertid ikke en glad-film. Den gjør meg derimot like trist som Kikis budservice gjør meg glad. Wikipedia sier at den av flere filmkritikere er regnet som en av de sterkeste antikrigsfilmene noensinne laget - og det tror jeg på. Denne filmen er så veldig mye tristere enn noen annen film om andre verdenskrig jeg har sett (og det burde si litt, for har vi ikke alle sett hundre filmer om akkurat det emnet på ungdomsskolen?). Den handler om de to søsknene Setsuko og Seita som mister moren sin i ildbombingen av Kobe i slutten av andre verdenskrig, mens faren antageligvis har dødd i tjeneste for marinen, slik at de deretter må klare seg alene, og det er forferdelig og jeg får helt vondt.5. Min nabo Totoro/Tonari no Totoro (1988)
Ok, her er en glad-film igjen. Som Kikis budservice er også denne lagd av Hayao Miyazaki. Og den gjør meg minst like glad. Fine filmen!Boblere: Ponyo*For alt jeg vet er kanskje dette et vanlig navn i Japan, kanskje tilsvarende Ingvild på norsk.

11 kommentarer:

Nøve sa...

Megane er fin! Grave of the Fireflies er helt forferdelig :(

Kristin sa...

Har ikke set noen av dem! o.O Da har vi noe å gjøre fremover (dersom jeg får litt tid en dag... heh) :D

Karen sa...

Tusen tusen takk! Jeg har vært på leting etter bra japanske filmer, nå redda du meg litt her i influensaen. Har jo selvfølgelig sett My Neighbor Totoro, men de andre skal jeg sjekke ut :)

Åsil sa...

Sv: Wee, så gøy. PJ Harvey er fantastisk.

Jeg elsker Ildfluenes Grav og Totoro! Så Totoro så seint som i går faktisk. Nydelig film.

Jakob sa...

Interessant.Jeg må sjekke ut den brillefilmen.

Men ingen Kurosawa-filmer??

Kathleen sa...

Nei, har ikke sett noen filmer av ham ser jeg etter et raskt søk på filmografien hans på Wikipedia. Jeg antar jeg burde? Noen spesielle du anbefaler?

missM sa...

Japan er flink med film. Jeg har ikke sett noen av de du nevner. Men da jeg var liten hadde jeg en favoritt magafilm som het "den lille prinsessen" eller noe sånt.
Så husker jeg at jeg så The Ring på Japans, et par år før den amrikanske versonen kom. Noe så ekkelt og skummelt, jeg måtte se den mest uten lyd... Så de er flike med skrekk, gru og ekkelhet.

Jakob sa...

De syv samuraier regnes av noen som verdens beste film, og bør jo av den grunn sees. En personlig favoritt er Yojimbo. Mer omtale om Ks filmer på http://www.nfi.no/cinemateket/_nyheter/vis.html?id=3874

:-)

mikaoJ sa...

Morosam og irrelevant fakta: Mannen som har røysta til faren i Totoro, er Shigesato Itoi. Han er eitt av Japans største geniar; i mi meining endå meir genial enn Miyazaki sjølv.

Og eg liker tanken på at Grave of the Fireflies og Totoro faktisk fyrst vart synte fram på kinoar saman og rett etter kvarandre. Dei står liksom så sinnssjukt i kontrast til kvarandre, så det verkar så fullstendig bakvendt å sjå dei rett etter kvarandre. Eller kanskje er dette eigentleg mykje meir logisk enn å sjå dei kvar for seg? Og det er kanskje faktisk difor nettopp dei to filmane kom med på denne lista di? Kanskje ikkje. Hmmn.

Og forresten, eg står heilt fullstendig fast på at det er Jin-Roh som er den beste filmen frå Japan. Sterkt tilrådd! Eg skal iallfall prøve å få sett denne Brille-filmen. Og for øvrig Norwegian Wood på opningsdagen, det vert nok fint.

Anonym sa...

Briller! Åååååh den er så fin. Også er å skumre et utrolig bra uttrykk.

Kathleen sa...

Skumring <3 Ja, det burde alle gjøre mer av!