onsdag 4. juli 2012

Panthera Publishing

En gang i våres leste jeg om Panthera Publishing i Studvest (studentavisa i Bergen), et lite bergenskbasert forlag som gir ut bøker av unge for unge. Øvre aldergrensen for å bli antatt er tjuetre år. Noe litt senere fikk jeg en forespørsel fra dem om jeg ikke ville lese noen av bøkene deres og skrive om dem på bloggen. Selv om de hovedsaklig gir ut fantasy, noe jeg ikke har lest siden jeg var femten og hekta på Ringenes Herre, sa jeg ja, for jeg var jo litt nysgjerrig. Jeg troppet dermed opp på forlaget og fikk med en liten stabel bøker. Nå har jeg lest to av dem.

Den første jeg leste, leste jeg for en stund siden. Det var Grim av Lene Solhaug. Ikke fantasy, men krim. Forlaget skriver at det er en «surrealistisk krim», men jeg ser overhodet ingenting surrealistisk med den, bare et plot som minner om skolestilplot fra ungdomsskolen. Grim er som en lang versjon av en av disse. Etter å ha sagt det, er det vel egentlig sagt at ja, dette er en dårlig bok. Mildt sagt. Ikke noe noen trenger å lese i det hele tatt noensinne. I tillegg til at boka er møkkdårlig, er det noen som ikke har lest korrektur. Ordet 'da' blir brukt i stedetfor 'når' på omtrent annenhver side. Vanligvis pleier jeg å pirke på folk når de sier 'når' i stedet for 'da', men jesus, ordet 'når' eksisterer jo fordi det også er et ord som brukes. Alle de grammatiske feilene gjør boka bare enda verre å lese enn den allerede er.

Etter denne dårlige opplevelsen med Grim, er det ikke rart at jeg kviet meg fra å lese flere bøker fra Panthera. Jeg tror det gikk måneder før jeg åpnet Fiji Kitsune, en fantasyroman av Kristine Oseth Gustavsen. Boka handler om Fiji Kitsune, en dragepasser i et snørikt land et eller annet sted utenfor vår verden. En dag møter hun på et menneske fra vår verden, og så skjer det masse forviklinger i fantasystil, de må ut og redde verden fra en ond makt osv. Klassisk. Uansett, jeg ble positivt overrasket. Med Grim i bakhodet ventet jeg meg igjen dårlig språk og übertamt plot. Der tok jeg feil. Fiji Kitsune er skrevet i et godt og fengende språk. Jeg så for meg landskapet og omgivelsene, og ikke minst teltet laget av det magiske, blå stoffet. Plottet er ikke originalt, men evner å fange min interesse likevel. Jeg hadde lyst til å lese videre, jeg ville vite hva som kom til å skje med karakterene. Nå har ikke jeg så mye fantasy i bagasjen til å sammenligne, men for meg funka boka helt ok som lettlest underholdning.

En bemerkning til slutt: Jeg er supertradisjonell. Jeg synes ikke noe om at unge forfattere skal bli utgitt bare fordi de er unge. Jeg synes ikke folk burde bli utgitt fordi de har en eller annen «balast», i dette tilfellet ungdommen, det manglende livet, erfaringen eller hva enn vi skal kalle det. Jeg hørte nettopp på Bok i P2, om antologier skrevet av studenter på forfatterlinjer. Hun som snakket om antologiene ble spurt av intervjueren om det var noe poeng i å lese antologiene, hvorfor ikke bare vente til forfatterspirene ble forfattere, ekte forfattere, ordentlige forfattere med egne verk? Hun svarte at det er jo kult å se hva som rører seg, hvem som blir de framtidige forfatterne. Jeg tenkte nei, takk. Det blir rart å ha en øvre aldergrense på hvem som får gi ut bøker i et forlag. Som om det med alder skulle bety noe for om boka er god eller ikke, eller som om en ung alder rettferdiggjør at boka di ikke er så bra, men burde leses likevel, for hei, forfatteren er jo bare tjue, er det ikke bra til at hun bare er tjue og ikke har gitt ut noe før? Jeg er ikke fan av det er bra til å være. Det skal være bra i seg selv, ikke bra til å være ditt og datt.

Og unge mennesker burde for all del ikke lese dårlig språk.

10 kommentarer:

Nattfall sa...

Hey, tusen takk for fin anmeldelse! :)

Anonym sa...

Åh, takk. Jeg ble litt skeptisk til hva du hadde rota deg bort i da jeg så at du nevnte Panthera i et innlegg for lenge sida, så dette var betryggende å lese.
Har veldig inntrykket av at Panthera plukker opp det ingen andre forlag ikke vil ha, rett og slett fordi de ikke ser på grunnen til at ingen andre forlag vil ha det. Hilsen snart 23 og meeeget skeptisk til ting med høy middelmådighetsprosent.

Synne sa...

Jeg er så enig i avslutningen på dette innlegget - er det dårlig, så gir jeg blaffen i hvem som har skrevet det; da bør man hverken utgi eller lese det... Godt å høre at den andre leseropplevelsen ble bedre enn den første! Ha en fin dag!

Kathleen sa...

Hallo, Tale, jeg hater jo middelmådighet, det er det verste jeg vet. Men jeg ble jo smigret av at de tok kontakt med meg. Pluss Panthera selger visst MASSE i Bergen, så jeg var jo litt nysgjerrig. Men når er nysgjerrigheten stilt, jeg skal ikke lese mer fra det forlaget.

Kasiopeiia sa...

Jeg må si meg enig med deg - jeg fikk noen bøker fra Panthera for to år siden, og har siden den gang vært lite imponert over hva hun får til. Det litterære kvalitetskravet som bør være utgangspunktet for ethvert forlag ser ut til (i alle fall i storgrad) å ikke være til stede her. Nei takk!

Anonym sa...

Jeg vet at du hater middelmådighet, det var derfor jeg ble så skeptisk. Men jeg forstår godt at du sa ja, jeg hadde sannsynligvis gort akkurat det samme :)

Kathleen sa...

Jeg syntes de var så hyggelige at jeg ikke ville skrive stygt, men sorry, det er dårlig ass. Spesielt Grim. Skjønner ikke at noen gidder å trykke det ass. Det er skikkelig bortkasta papir, og det er virkelig ikke en overdrivelse. Så, ja: NEI takk.

Panthera sa...

Grim blei utgitt av ein grunn, det var internte konfliter mellom forfattar og forlag. Skal ikkje gå meir innpå det, det er kanskje ei dårleg bok. Men faktisk er det nokon som har likt den likevel.

Uansett, nokon liker å vere tradisjonelle og det er greit. Men det er mange talentfulle unge mennesker der ute. Panthera består berre av to personar og vi gjer alt vi kan for at vi skal levere. Vi får mange gode tilbakemeldingar, men vil gjerne ha dei negative også. Så takk:)

TB sa...

Hei. Har fulgt med dette forlaget en stund og jeg jobber selv i Vigmostad og Bjørke i Bergen. Jeg mener for det første at du gjerne skal være helt ærlig i din mening, men tror du har missforstått det siste du sier om forlaget.

Forlaget ble jo akkurat startet på grunn av alder ikke skal ha noe å si for om man skriver godt eller ikke. Det er det som er hele grunnideen. I forlagsbransjen har vi de siste 20 årene slitt med at mange ikke en gang ser på manus skrevet av personer under 35 år. Panthera har snudd denne trenden i Norge og gjør at yngre persoer får en sjanse og ikke trenger å legge skrivingen sin på hyllen kun fordi man er for ung. Jeg har også lest allr bøkene fra Panthera, og klart noen feil går igjennom i første opplag. Men de er ikke noe værre en mange av de andre forlagene i Norge.

Det er i tillegg mye sjalusi ute å går i dette landet, og jeg tror nok mange er innvolvert i Panthera er blitt utsatt for dette. Jeg sier bare at det skal utrolig mye mot og kunnskap til for å holde på i denne bransjen, og det føler jeg Panthera viser veldig tydlig.

Lykke til videre.

Kathleen sa...

Hei TB,

hvilke forlag er det som ikke ser på manus av (kommende) forfattere under 35 år? Jeg har lest MANGE bøker av unge norske, forfattere de siste årene, da jeg er ung og skrivende selv og er opptatt av hvem som er de nye forfatterne. Jeg har lest mye middelåmådig, men også mye bra. Jeg har også selv levert manus til forlag mer enn én gang og deretter blitt kontaktet for å snakke videre og få videre hjelp til skrivingen, selv om det ikke har resultert i noen bokutgivelse. Så jeg føler aboslutt ikke at alderen min er noen hindring. Første gang jeg sendte inn et manus var jeg 19 år og fikk et lang og fyldig e-post tilbake, samt invitasjon til å komme opp på forlaget og ta en prat. Og det var et av de største forlagene. Så er det virkelig sant at forlagene ikke gidder å lese manus av skrivende under 35 år? Jeg opplever det i hvertfall ikke sånn.