tirsdag 31. mai 2011

Fem notiser om å kjøre gjennom Hardanger og Setesdal til Kristiansand

1. Et eller annet sted før ferja til Utne snakker pappa om at i en eller annen retning her (som jeg ikke får med meg) bor han dikteren som Knausgård dro for å intervjue, og inni hodet mitt tenker jeg at det er Olav H. Hauge, men jeg sier Hva het han nå igjen? fordi jeg ikke helt kan tro at det er han, jeg tenker at han har da vært død altfor lenge til at det var han Knausgård intervjua i Min kamp 1, men neida, det var Olav H. Hauge. Jeg tenker litt på at det er ikke rart man går hen og blir dikter når man bor i disse omgivelsene, og så tenker jeg på at jeg her en dag var på biblioteket og holdt på å låne noe av Olav H. Hauge, men at jeg lot være fordi jeg allerede bar på fem bøker og tenkte at det ble for hardt å gå hjem med mer i ryggsekken.

2. På ferja til Utne drikker vi kaffe og spiser sveler med brunost mens jeg hører litt på de fine dialektene og jeg sier at BA er den mest tøysete avisen jeg har sett; fordsidene til BA er enda verre enn forsidene til VG og Dagbladet: En gang stod det nemlig "Bergenser slått ned av nordlending" på forsiden, og det sier vel sitt om denne avisen.

3. På vei til Bergen sier jeg til pappa at det finnes et sted i Hordaland som heter Nå, for det har jeg sett på bloggstatistikken min over hvor i landet folk leser den. På vei hjem gjennom Hardanger noen dager senere kjører vi tilfeldigvis og plutselig inn i Nå, som er kjempelite. Her ser vi en dame i refleksvest som loser små skolebarn over veien og jeg legger merke til et busstopp som er innhogt i en steinhellevegg. Ellers er det bare epletrær.

4. Kort tid etter Nå kjører vi gjennom Odda og her snakker jeg om Frode Grytten og domusbutikken som er med i Bikubesong. Domusbutikker finnes ikke lenger, men den butikken vi kristiansandere kaller for Domus er nå en Coop Mega, så når vi litt senere hører en reklame for Coop Mega på Oddas lokalradio, sier jeg at det må være Frode Gryttens domusbutikk! Det er den butikken hvor han ene fyren blir forelsket i kassadamen (blant annet, det er mye som skjer i den butikken i løpet av Bikubesong), og så legger jeg merke til at når jeg forestiller meg den historien, så forestiller jeg meg at Frode Gryttens domusbutikk ser ut akkurat som Coop Mega i Kristiansand, nettopp på grunn av dette.

5. I det vi kjører inn i Bygland ser vi at det er en gaupe i kommunevåpenet deres, hvilket bringer oss til å snakke om at ingen kommuner har ulv i våpenet sitt. Om noen skulle hatt ulv i kommunevåpenet sitt hadde det vel blitt en bykommune. Jeg stusser på hvorfor det er slik at det alltid er ulven som dreper sau, gjør ikke gaupa også det? Det er knapt noen som snakker om gaupa. Så kommer vi på at ulv ikke bare er negativt ladet likevel, for det er jo faktisk folk som heter Ulv eller Ulven.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Telta dere i mastetrasseen?

Anna sa...

Det er et sted i Os som heter Ulven også. Min teori er at gaupen får være i fred fordi den har så fine ører.

Kathleen sa...

Gjør det? Ulven. Ulvik er det stedet Olav H. Hauge bodde, men tror heller det har noe med vik å gjøre. Eller, jeg vet ikke.

Tale: nei, vi bodde i Bergen, men pappa så mastemateriell som lå klar til å bygges opp.

Synne sa...

Jeg liker sånne busstopp som er hogget inn i stenveggene! Føles skikkelig tidløst, haha!