fredag 4. mars 2011

Bokbloggturnéen # 1: Jørgen + Anne er sant

Jeg har begynt å blogge for Bokbloggturnéen, og den første boka jeg altså skal skrive om er Jørgen + Anne er sant av Vigdis Hjorth (i forgårs skrev Myldretid om den, i morgen skriver Fotoblekka om den), en gammel klassiker jeg har visst om, men aldri lest før (jeg tror ikke jeg har lest noe av Vigdis Hjorth tidligere i det hele tatt). Nå er den filmatisert (den går på kino i disse dager), boka relanseres - og jeg har altså lest den.

Jørgen + Anne er sant handler om Anne, ti år, som blir forelska i den nye gutten, Jørgen Ruge; han har blå anorakk og nøkler som klirrer når han løper og de leker høk over høk (jeg tror jeg identifiserer denne leken som haien kommer - for Kathleen, ti år), og det er stort sett det boka handler om; om fjerde klasse, om hemmelige kjærlighetsbrev under steiner, om venninner som spør for deg om han du er forelska i vil være sammen med deg, om pling på boks (som het bom 50 hos oss da jeg var ti år), om å sykle rundt og om å spise sykt mange pølser og sjokoladeboller i bursdagsselskap. Det er en barnebok som også voksne kan lese; jeg kjente meg i hvertfall igjen i veldig mye, selv om denne boka er fra 1984 og jeg ikke en gang levde da. Noe med skrivestilen fikk meg til å tenke på skoledagbøker. F.eks. dette sitatet:

-Fugledansen, fugledansen, ropte de og løp frem slik at stolene veltet.
-Javel, da, sa læreren.
Men da begynte Siri å gråte. For undulaten hennes var død på torsdag , og så kunne de ikke ta fugledansen likevel.


Anyways, Jørgen + Anne er sant er en gøyal og sjarmerende bok. Pluss den fineste sangen Anne vet er Edelweiss og jeg er enig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ahh, barndom. Det begynte med "Jørgen + Anne er sant", så var det "Kysse, sa Heidi" og så "Han sa ja", jeg elsket de bøkene da jeg var 8-9-10 (?!) :D Kjærester og sånn, kjempespennende.

Frøydis sa...

Trur kanskje eg må lesa den boka der.. Skulle berre seie at dersom du studerar i Oslo så er det superbillig å melda seg på ballett om du allerede er medlem av studentidretten. Omlag 400 trur eg. Og så får du svinsa rundt med andre "vaksne" og ha håret i ein tutt, så fint!

motionocean sa...

ååå, vi leste den på skolen da vi gikk i fjerde eller femte :')
vi sier bom på boks, vi da :p
x

Jenny sa...

Elsker denne boka! Dvs. jeg gjorde i hvert fall det da jeg var ti. Slukte den på svært kort tid, og husker jeg elsket scenen der Anne klipte av håret til Ellen.
Gleder meg også til å se filmen, synes det er morsomt at de laget en filmversjon av den. Tror mange voksne kommer til å se filmen fordi de har et godt minne av boka.

Johanne sa...

Me sa boksan går, om eg ikkje tek feil av kva for leik det er.
Har ofte sansen for bøker som er skirve med litt enkelt språk, så lenge det ikkje vert for overdrive.