tirsdag 25. november 2008

I <3 vakuum


vakuum
subst. n vakuum () ['ʋɑːkʉm]
1 lufttomt rom; rom med undertrykk
2 tomrom
-
Vakuum (latin vacuus, «tom») er i fysikken definert som «tomt rom», dvs. rom med fravær av materie og stråling. I realiteten finnes tre forskjellige vakuumbegreper. Det første er i følge naturfilosofien en ideel tilstand med fullstendig fravær av alt stoff, men denne tilstanden finnes ikke på ordentlig. Det motsatte av vakuum kalles plenum og finnes heller ikke på ordentlig. Det andre begrepet er delvis vakuum: lav konsentrasjon av stoff (dvs. få partikler pr. voulm). Det er dette som vanligvis menes med vakuum i fysikken og er det som er så fascinerende (se på bildet!). Det tredje og siste vakuumbegrepet har noe med kvantemekanikken å gjøre, og det skjønner jeg ikke noen ting av.

Vakuum er noe av det mest fascinerende som finnes (sammen med bl.a. dette), og her har jeg nevnt det tidligere.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vakuum er stilig. :D Og sånne vakuumposer som gjør at alt tar mindre plass er jo geniale.

Kathleen sa...

Ja, tell me about it, jeg har det på ønskelista! Alt som har noe med vakuum å gjøre faktisk! :D

dj_friksol sa...

Hvis jeg noen gang gifter meg eller skal ha babyshower (begge er vel ytterst lite sansynlige, men uansett) saa skal jeg ha saan oenskeliste (du vet saann som de alltid har paa amerikanske tv-serier, saann at folk kan komme der og saa bare krysser de av paa lista hva de vil gi og saa kan det bare hentes der etterpaa)paa TEKNIKKMAGASINET. paa toppen av lista skal det uten tvil staa vakuummaskin!

Kathleen sa...

^Ja, jeg så hele sesong av Sex & the City i forige uke, så nå vet jeg hva babyshower er (hva man lærer av amerikansk tv). Å, hallo, tenk deg de TYPE gavene man får når man gifter seg a'! Kniver, sånne kaffegreier man har oppå kokeplata og annet fancy kjøkkenutstyr. Jeg tror nesten jeg må gifte meg bare for å få alle disse tingene. Lurer på om det heter noe spesielt, sånn som proformaekteskap? :P

Unknown sa...

Hva i helvete går egentlig plenum ut på?

Kathleen sa...

^Det vet jeg ikke helt, for jeg finner ikke noe anstendig informasjon om fenomenet. Jeg antar at fysikk ikke er sånt man søker opp opp internett, men noe man velger å lære på skolen. Dessverre.

Men ååå, jeg kan jo sende en mail til en fysikkprofessor og spørre! Ja, det skal jeg sannelig! Jeg gjør det NUH!

Kathleen sa...

Jeg fikk ikke så mye hjelp, men uansett, det eneste jeg fant var at ordet 'plenum' kommer fra det latinske ordet for 'full' og at det betyr et 'helt fullt rom'. Men det går jo ikke ann på ordentlig, så det var kanskje derfor ingen ville hjelpe meg (for hvis det ikke går ann på ordentlig, så er det jo altfor useriøst og ikke-faglig). Eller, jeg skjønner ikke noe mer enn jeg gjorde, det der kunne man jo tenke seg til selv.