onsdag 26. november 2008

Litteratur(bedre)vitere

Nå har jeg bare en eksamen igjen, yess. Jeg hadde muntlig eksamen engelsk i går og var så heldig at jeg fikk om presidentvalget i US & A og om novellen Hills Like White Elephants av Ernest Hemingway, som jeg kunne utenatt fordi jeg leste den, skrev referat og søkte opp analyser av den på det store nettet så sent som dagen før. Du skjønner, jeg gidder ikke å analysere selv. Brent barn skyr ilden. På videregående, i norskfaget riktignok, analyserte jeg en novelle og fikk en toer fordi læreren mente at forfatteren mente ihvertfall ikke det og det jeg hadde tolket. Says who? Kjente hun forfatteren kanskje? Kjennner noen analytikere i det hele tatt forfatterene de claimer å ha tolket riktig om? Jeg synes det er utrolig arrogant at de tror de vet hva forfatteren mener og har enerett på det. For det er forfatteren som er Gud i sin egen bok.

Nåja, hele norskfaget er jo på trynet. Hvor bra karakterer man får kommer helt ann på læreren. Noen gir deg femmer (med pluss) og leser teksten din for hele klassen, mens en annen lærer drar deg ned i møkka og gir deg en svak treer på akkurat samme stil (been there, done that).

Noen ganger skulle jeg ønske det var realfag som var min vei i livet, hvor fint og enkelt hadde det ikke vært å vite at når noe er feil, så er det fordi det er feil, og motsatt. No need to discuss.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har tagget deg. :)

Michaela sa...

åh! hills like white elephants brukte vi sånn 2uker på å tolke på vgs haha :P
men ja veldig, veldig enig! E hadde en meining om en anna historie i engelsken, men dæ va heeeelt feil da liksom :o

Anonym sa...

Å! "Hills Like White Elephants" var en del av pensum i Am. Litteratur- og Kulturhistorie. *mimrer*

Selv elsker jeg å analysere og tolke tekster, men om det alltid er så vellykket vet jeg ikke. Men læreren din er rimelig lite pedagogisk når hun påstår slikt... En god del tekster er det jo åpenbart hva handler om utifra periode og kunnskap om forfatter, men det er ikke dermed sagt at en annen tolkning dermed ikke har noe for seg. Selv setter jeg faktisk ekstra pris på dem som har en original fortolkning som jeg selv ikke hadde kommet på. Ikke la damen skadeskyte deg. ;)

Takk for hilsen på bloggen min, forresten!