onsdag 14. januar 2009

Steder i Kristiansand #2: Herlig land!

Herlig land! er en kafé/restaurant i Markensgate, der ved Torvet. For dere som ikke er helt inne på sørlandsdialekter (akkurat som jeg ikke skjønner en skit når jeg får meldinger på trøndersk eller nordlendingsfettehestkuk-dialekt), er "herlig land!" et uttrykk sørlendinger bruker i stedet for, tja, "fy faen!" for eksempel. Selvfølgelig.


Når jeg er her pleier jeg som oftest å sitte ute (det spiller ingen rolle om det er juli eller januar) og drikke kaffe og røyke mens jeg jatter med folk - i timesvis. Det er som oftest det jeg gjør på kafé. Å spise noe på en kafé faller meg ikke inn som en naturlig ting å gjøre (selv om jeg faktisk har spist her en gang, med familien). Og kaffen er aldri noe fancy noe, jeg skal bare ha en vanlig kaffe for 25 kr. En gang var ikke det så veldig poppis, for etter to timer med den samme kaffekoppen, ble Sofia og jeg så godt som jagt vekk av en av servitørene ("Dere vil vel betale nå? Dere har sittet her siden klokken fire."), og jeg skal si deg det: det gjør de ikke på Glipp (ikke til nå ihvertfall).

Det som er bedre med Herlig land! enn Glipp er at den ligger ved den travleste gata i Kristiansand. Den gata alle med stor sannsynlighet er innom hvis de befinner seg i sentrum. Og ikke nok med det, men et steinkast unna (og her snakker jeg jentekast!) ligger en bussgate. Hva jeg mener med det er at Herlig land! er et ideelt sted å sitte hvis det f.eks. er juleferie og man synes det er moro å se masse gamle kjente på en gang - ruslende forbi (jeg kan ikke fatte nå at det faktisk var kjørevei forbi der for... øh, to år siden? Jeg husker ikke. Anyways, det er ihvertfall gågate nå).

Lenge trodde jeg at Herlig land! bare hadde en dass, men der tok jeg feil. De har mange dasser. Det fant jeg ut av en gang jeg prøvde å gå inn på den store dassen jeg trodde var den eneste, døren var ulåst, så jeg bare gikk inn, men der var det noen fra før av! Flaut! "Oi!", sa jeg og forsvant fort ut mens jeg dyttet døra tilbake. Deretter ble jeg paff og stod der en liten, liten stund før jeg endelig registrerte lappen på døra hvor det stod at de hadde flere dasser rundt baren (med kald luft i lufttørkeren).

Konklusjonen er at dette er en helt ok plass når du ikke sitter rett ved en varmelampe som lekker ut propangass (det går jo ann å flytte seg til et annet bord, men det gidder ikke jeg & co.), er fornøyd med at kaffekoppen er halvparten mindre enn den du får andre steder for samme pris og tåler å flytte sakene dine hele tiden, for her flyr barnevogner i alle retninger. Plussene er alle folka du får sett, og at dette er et sted man kan sitte ute og røyke uten å fryse så veldig fordi det er nok tepper og varmelampene står tett i tett. Likevel, det finnes bedre steder å fjase.
Fjes: :-/

PS: Disse fjesene er mulige å få:
:-D - herli'e land, dette æ feeeed!
:-) - fornøyd
:-/ - vi hadde jo muli'hed til å gå et anna ste' i stede' da
:-( - kjipt
:-X - for no' dødla driid, æ ska' aldri hid igjen

10 kommentarer:

Anonym sa...

du er NØDT til å smake browniesen de har på herlig land, uansett hva du gjør.

/fredrikke

Kathleen sa...

Det kan jeg ikke, for jeg er veganer...

Anonym sa...

hehe.
har du noen brae mat-tips da? ;)

/fredrikke

Anonym sa...

Så utrolig fin blogg du hadde :-)

Hva spiser du siden du er veganer? Vært fint om du hadde kunne nevnt noen middagstyper ol. :-)

Kathleen sa...

Slittejoggesko: takk :)

Jeg spiser mye forskjellig, ganske mye asiatisk mat i grunnen, og ikke så ofte etter oppskrift. Blir ofte til at jeg bare hiver grønnsaker oppi en panne og eksperimenterer med krydder etc. Jeg kan anbefale dere denne siden: http://norwayveggie.blogspot.com :)

Arma sa...

jeg kjenner sånn ca 473284732 mennesker som studerer i krsand. Så jeg må dra dit snart. Jeg grugleder meg.

syktsur sa...

jeg synes likevel de fortjener :(, hallo, DEN servicen! lapper som sier "kan dere være så snill å komme inn når dere skal bestille, for det er så kaldt ute" er det største bajset jeg har hørt. Man SKAL lide på jobb og kunden har faktisk som regel rett. Æsj, jeg hater herlig land. men ja, det er et pluss at man kan se og le.

Kathleen sa...

Ja, men de kommer ihvertfall når det ikke er kaldt. På Glipp er det ofte de ALDRI kommer. Og jeg kan jo ikke gi :-( når jeg faktisk sitter der av og til...

Anonym sa...

jo, for wok er jo dødskjipt, men vi satt der likevel omtrent hver dag i over ett år!

Kathleen sa...

Ja, men var det kjipt MENS vi satt der, eller er det bare noe vi synes er kjipt nå som vi har blitt så gamle? Barne-TV var gøy da vi var små, nå er det bare dårlig.