torsdag 29. januar 2009

Bare jeg som bruker et helt innlegg på å skrible om mat (igjen)

Jeg har smakt løksuppe to ganger i mitt liv. En gang som forrett på en jødisk restaurant i Krakow i forfjor høst, og andre gangen denne uka da jeg bestemte meg for at jeg selv skulle lage løksuppe til middag. Jeg trengte ikke å gå og handle, for løk og hvitløk er jo noe alle kjøkken har fra før av, alltid. Det jeg ikke fant på kjøkkenet derimot, godt inne i matlagingen, var timian. Så jeg lette litt i krydderhylla etter noe jeg kunne erstatte det med, jeg tenkte at muskat kanskje kunne fikse det, men fant nelliken først, skitt au, jeg tar oppi dette, tenkte jeg og krydret sterkt med nellik og jeg begynte å tenke på mandariner og den veganske banansjokoladepuddingbrowniesen jeg synes er så god (den har nellik oppi). Løksuppa ble ikke noe god, jeg hadde også kuttet løken i altfor store biter, og jeg hadde atter en gang brukt en altfor liten gryte. Det skjer nesten hver gang jeg lager suppe. Jeg skal prøve å huske på å bruke en større i dag. Jeg har nemlig tenkt til å lage grønnsakssuppe. Det er på tide å begynne å lage flere middager som ikke stekes i 5 cm olje (for tiden raps, jeg gikk lei av oliven) i stekepanna.

Jeg har aldri lagd grønnsakssuppe før. Det er mulig jeg kan erindre at vi gjorde det i heimkunnskapen på ungdomsskolen en gang, men i så fall var nok det eneste jeg gjorde å flytte de allerede oppkutta gulrøttene fra benken til opp i gryta. Kanskje fikk jeg lov til å røre litt også.

Ved siden av løksuppa har jeg og funnet ut, for godt nå, at søtpoteter heller ikke er noe særlig godt. Jeg kastet bort dyr hasselnøttolje på en rett med søtpoteter som jeg ikke gadd spise opp. Men jeg har ikke bare laget mislykket mat, jeg har jo lagd krutonger! Jeg lagde dem først til løksuppa, men fant ut at det ikke var noe vits i å øse på mer suppe, jeg ville heller bare spise krutongene. En dag lagde jeg bare krutonger og ingen suppe. Så gode var de (og i grunnen bare enda en variasjon av mitt daglige brød, så det var vel ikke noe rart).

En annen ting som også er godt er lønnesirup. Og varm hylleblomstsaft. Mm-hm, og det akter jeg å drikke masse av i helgen. For ja, jeg skal jo til Danmark i morgen. Jeg skal i fødseldagsuken til 1000fryd i Aalborg. Jeg må forresten pakke nå, det hadde jeg helt glemt. Eller, nei, jeg hadde ikke glemt det, jeg visste bare ikke at klokken hadde blitt så mye allerede.

5 kommentarer:

syktsur sa...

Øy, søtpotet er jo drittgodt! mye bedre enn vanlig potet. prøv å skjære i biter og så koke til de er møre. så heller du av vannet og moser de som potetmos. tilsett litt (soya/ris)melk, rør rundt, da-ta, ferdig! det er konge.
haha, ler meg i hjel av at du byttet ut timian med nellik, forresten. nam.

syktsur sa...

ps: jeg har og brukt et helt innlegg på å skrive om mat. og GOD TUR, forresten!!! spis noe pommes frites og brød på buffeten i mitt navn.

Jeanette sa...

Skulle lage løksuppe i dag, men hadde jeg nok løk? Nei:(

Anonym sa...

men husk å drikk øl ogsa da :p god tur!

Anonym sa...

God tur! :D Og lykke til med neste løksuppe.