tirsdag 30. september 2008

Unyttige studier

Mens vi er inne på det at jeg ikke skal studere videre, kan jeg jo fortelle dere hvorfor. Det er ikke det at jeg avskyr kunnskap og læring, jeg elsker å lære nye ting! Saken er bare at alt jeg synes er interessant, alt jeg har lyst til å studere virker så unyttig. Jeg aner ikke hva som er vitsen med studiene jeg kunne tenke meg. Hva kan man bli? Annet enn lærer i nettopp det faget eller forsker (men det går ofte hånd i hånd, gjør det ikke?)? Og opp igjennom årene har jeg jo hatt en tendens til å ombestemme meg ganske mye (alt annet enn forfatterdrømmen), så vil jeg ta sjansen på å oppdra meg et heavy studielån på noe jeg kanskje ikke har lyst til å drive med likevel? Men selvfølgelig kan det jo hende at jeg har vokst fra det nå som jeg snart er ferdig med tenårene.

Jeg skal nå utrede om alle studiene jeg kunne tenkt meg. Først ut er ernæring. Jeg kan først bare si at jeg trenger en masse realfag fra vgs for å i det hele tatt få lov til å søke på studiet, og det... kunne jeg jo godt gjort, men jeg hadde sikkert ikke kommet inn uansett, for jeg har altfor mange (andre) standpunktkarakterer under 5. I tillegg er det et vanskelig fag med fast camp i lesesalen, og sist, men ikke minst, gidder jeg å jobbe med idrettjocks?

Som fortalt før leser jeg nå på sosialkunnskap (SK3), altså jeg har hatt SK2 samfunnskunnskap - et veldig spennende fag som har fått meg til å tenke på studiet sosialantropologi. Foruten at Thomas Hylland Eriksen er underholdning, får man sikkert litt nytte av faget i dagliglivet. Men igjen, hva blir jeg av det?

Hva med kreativ skriving da, det virker jo helt perfekt for meg som elsker å skrive? Eh, jeg er faktisk ikke så sikker. Jeg gikk jo på musikklinja, det var sånn passe gøy å spille piano før det, men plutselig ble det satt krav, "alle andre øvde 3 timer hver dag" og man fikk lekser og siden det har det aldri vært noe stas å spille piano. Jeg slutta jo linja tilogmed. Tenk om det skjer sånn med skrivinga og? Da DØR jeg! Men på en annen side har mye av det beste jeg har skrevet (sett fra den alderen jeg var i) blitt til pga. norskoppgaver som vi fikk flere uker på, men som jeg aldri begynte på før kvelden før innleveringsdagen. Enda en bra ting er å få konstruktiv kritikk fra folk som har peiling, men tenk om læreren bare synes klisjéer er bra? Jeg har hatt et par av de norsklærerne. Uansett så garanterer heller ikke dette studiet noen jobb i fremtiden.

Hva med å lese litteratur istedet for å skrive? Men da hadde det i så fall blitt russisk litteratur, og hvor smalt er ikke det? Og tenk om bøkene blir ødelagte av overdreven analyse? Jeg har jo lest nok russisk litteratur til at jeg skjønner at her blir det vanvittig mye av det. Det er flere (norske) noveller og dikt som har blitt ødelagt for meg etter analyse-tortur på vgs. Forresten er jeg ganske sikker på at man må lære seg litt russisk også, og da vil jeg heller lære tysk flytende ass.

Noen ganger tenker jeg litt på at jeg skulle ha tatt fagbrev-vgs istedet, så hadde jeg sikkert kunnet gjort noe nyttig allerede nå. Dette her får man igjen for å være arrogant allmennfag-elev.

Uansett burde jeg kanskje konsentrere meg om sosialkunnskapen og gymteorien nå i stedet.

PS:
Jeg skal forresten ta privatisteksamen i både muntlig og skriftlig VK2-engelsk også, men jeg hadde helt glemt det fordi jeg lot være å kjøpe skolebøkene til det faget. Hvorfor? Fordi engelskfaget tar faen meg opp de samme emnene hvert eneste jævla år på vgs. Det er grenser for hvor mange bøker jeg trenger for å skjønne hva den amerikanske melting pot'en er, og hvorfor skal jeg kjøpe en samling med utdrag fra bøker i den engelske litteraturen når jeg allerede har lest mange av bøkene perm til perm? Men jeg trenger likevel å komme i engelskmodus før eksamen, og den beste måten å komme i den på er å lese engelsk. Bokanbefalinger mottas derfor med takk!

4 kommentarer:

Anette sa...

Skolevalg er bestandig vanskelig. Jeg tror hvis det er noe du har lyst til å gjøre så gjør det. For utdanningen vil bestandig bare være en pluss i den jobben du får i fremtiden :-) Det har i alle fall rådgiveren sakt til meg ! :-)

Marthe sa...

ernæring skal jeg gå i danmark (hvis jeg kommer inn)! der trenger du generell studiekompetanse + 2kj (kjemi fra vgs). det er åpent studie så førstemann til mølla. søknadsfristen er 15 mars(?) for å begynne på høststudiet:) så vet du det^_^

Kathleen sa...

Hvor i Danmark? Jeg elsker Danmark og hadde studert i utlandet uavhengig av gode karakterer eller ikke.

Salatbolla sa...

jau det er flere unyttige studier ja.. jeg starta først på bachelor i historie.. men fant fort ut at da blir jeg jo ikke noe...:P så jeg hoppa over til geografi.. kan kanskje ikke bli så mye av det heller?? men da må man ta master nesten... jeg ville ikke ta master i geografi.. så jeg søkte på master i Fysisk Planlegging(arealplanlegger,byplanlegger)!! og jeg kom inn, hurra! da blir jeg noe også! hehee håper jeg;) lykke til!!!
start på noe, bare for å komme i gang, så finner du fort ut etterhvert om det er noe for deg eller ikke... sp går det ann og bytte rettning! ;)