En gang våren totusenogni var jeg i en bruktsjappe i Aalborg og kjøpte meg Jakob Ejersbos Nordkraft, en roman om narkomiljøet i Aalborg. En bok jeg likte særs godt. Så da Aschehoug sendte meg en e-post om jeg ville skrive om Liberty, sa jeg seff ja og mottok en murstein av en bok i posten (like stort som det afrikanske kontinent skal jeg holde meg for god til å si).
Først tenkte jeg: det er litt av et hopp, hoppet fra Aalborgs narkoverden og halvkriminelle til landet Tanzania, men der tok jeg feil. Det er knapt noen i denne romanen som ikke røyker bhangi. Nåja, det er jo ikke det verste, jeg kan også nevne at folk dør av overdoser, blir alkiser og tynne av å tygge khat. Og alt det andre. Jeg har knapt lest en bok som skildrer et verre moralsk forfall enn i denne boka. Folk puler rundt (ingen er helt sikre på hvem som er ungens far), folk dreper hverandre, folk betaler hverandre under bordet, folk dealer drugs, folk utnytter hverandre, folk snylter, folk lurer hverandre, folk lyver for hverandre, ja, folk lyver og lyver og lyver, det er knapt noen som snakker ett ord sant.
Livet i Tanzania blir sett fra dansken Christian og tanzanianeren Marcus' synsvinkel. Christian kommer ned til Tanzania som trettenåring, sammen med sine bistandsarbeiderforeldre. Marcus skaffer seg jobb som hushjelp og barnepasser hos en svensk familie som femtenåring, og romanen går over nesten et helt tiår, hovedsaklig åttitallet. De vokser opp og alle de vestlige voksne mennene skiller seg sånn at de kan gifte seg med en innfødt i stedet, for de innfødte kvinnene puler så mye bedre, mens de innfødte kvinnenes intensjon selvfølgelig er å bli tatt med til Europa (de blir selvsagt aldri tatt med dit). Drepe som man vil kan man også, for det er bare å betale det lokale politiet under bordet, så går det greit. Alle hvite er jo sykt velstående og har lett råd til å kjøpe seg fri.
Ikke at de innfødte mennene er noe særlig bedre. Hiv og AIDS, hvem bryr seg om det, det er bare å pule med ti forskjellige kvinner og få like mange barn som alle har samme far, men forskjellige mødre. Ansvaret for barna kan bare fraskrives, tsk, det er ikke mitt barn, din malaya (swahili for hore). Samtidig som jeg leste i Liberty, leste jeg tilfeldigvis også i Pamela Druckermans Lust in Translation, en faglitterær bok om hvordan utroskap blir sett på i ulike deler av verden. Et av kapitlene handlet om Sør-Afrika - som ja, jeg vet at det ikke er Tanzania (det ligger et par land i mellom dem) - og å lese i det kapitlet var omtrent som å lese i Liberty. Som allerede nevnt vet jeg at Sør-Afrika ikke er Tanzania, men videre kunne Druckerman vise til statistikk om at Afrika er den verdensdelen i verden hvor folk flest er utro. Hvordan folk holder på sånn (uten kondomer) når de vet at de kan dø av det, og at så mange andre mennesker også kan dø av det, det fatter jeg ikke.
Hele Liberty bare bekrefter alle fordommene jeg har om Afrika. Veldig mye blir sagt, men ikke så mye blir gjort. Klokken tolv er muligens klokken halv tre, klokken seks eller i morra. Alt kan kjøpes hvis du har penger nok, immigrasjonspapirer og arbeidstillatelse også (javisst!), så lenge du kamuflererer kjøpssummen og kaller det 'gave.' Ingen bruker kondomer. Alt er et stort kaos. Ikke rart folk er fattige. (Jeg føler Chinua Achebes postkolonialistiske teori hengende over samvittigheten.) Nå høres det nesten ut som om Liberty er helt forferdelig å lese, som om også den er et stort kaos, men det er den ikke. En murstein av en bok var den (på godt over 700 sider), men jeg pløyde meg gjennom den i løpet av noen dager fordi den var så spennende, underholdende og interessant. Jeg satt i bilen og leste i den mens jeg ventet på kjæresten min som kikket i bruktbutikker. Den siste uka har jeg ofte tenkt at jeg ville hjem og lese i Liberty. Nå tenker jeg at jeg må anskaffe meg Eksil og Revolution også, de andre bøkene i Jakob Ejersbos frittstående Afrika-trilogi (som han forøvrig bare så vidt rakk å fullføre før han døde av kreft i 2008). Altså: Liberty anbefales!
5 kommentarer:
åååh, takk for tips! den skal leses. jeg elsker nordkraft av hele mitt hjerte, den boka er så hjerterå, sår og vond, samtidig som bare...åhr. ja. bokhandelen på fredag med andre ord :D
Utrolig interessant, fikk lyst å lese den. Har bare lest om de forferdelige forholdene i Afrika, om hvor synd det er i dem også videre, men det er utrolig lite litteratur om hvordan samfunnet faktisk fungerer, synes jeg.
Men det fungerer jo ikke i Liberty heller! Folk dør, små barn dør, folk betaler hverandre under bordet for tjenester og folk forblir fattige. Alt er bare kaos!
Jeg har vært i Tanzania, og skal tilbake igjen. Usikker på om jeg burde lese denne eller ikke. Har sett så mye av Tanzania gjennom kritthvite øyne allerede, - men then agian, hvilken andre øyne har jeg mulighet til å se Tanzania gjennom?
Det der med kondombruken, har jeg forresten skrevet en oppgave om en gang (bare at den oppgaven var om kondombruk i Kenya, men forskjellene er ikke så store - bortsett fra at alt som er ille i Kenya, er litt verre i Tanzania), sykt interessant.
Å, interessant! De drar jo over til Kenya stadig vekk i denne boka, og det er alltid litt mer orden på ting der enn i Tanzania. Han hvite dansken som ikke har oppholdstillatlese, men bare turistvisum, drar til Kenya hele tiden. Til dama si, som er afrikaner, sier han at de drar på ferietur dit. Yeah right. Anyways vi kan jo ikke se ting med andre øyne enn vestlige. Ejersbo er jo danske og skriver fra Marcus' synsvinkel også, men jeg lurer jo på om det kan være like realistisk som Christians synsvinkel, for som sagt han er jo dansk, ikke tanzanianer. Men selv om boka er fra et vestlig ståsted, så følte jeg at jeg lærte litt om Tanzania og Afrika. (Ikke at det skal så mye til, jeg vet i grunnen svært lite om Afrika. I hvertfall i forhold til hvor mye jeg vet om andre verdensdeler.)
Legg inn en kommentar