tirsdag 30. desember 2014

2014

Etter noen ganske kjipe år, kanskje livets aller kjipeste år (ja, definitivt livets kjipeste årrekke), ble 2014 et svært godt år. Heldigvis. Jeg har sikkert skrevet masse om det her på bloggen fra før av. Essensen av det er at jeg endelig gjør det jeg alltid har villet gjøre. Og det er ikke bare bare. Føler jeg har gått rundt i over et tiår med en konstant lengsel etter noe, og nå er det over. Det er en enorm lettelse.

Jeg skal forsøke å oppsummere året litt.

I 2014 lærte jeg meg å lappe dekk. Og den lærdommen fikk jeg bruk for mange ganger. Jeg tror ikke jeg har syklet så mye som jeg har gjort i 2014. Jeg syklet, syklet og syklet helt til sykkelen gikk i stykker. Var tilogmed med på sykkelritt. Nå ligger den der i boden, ubrukelig. Også jeg som hadde tenkt til å kjøpe vinterdekk og sykle hele vinteren gjennom. Nå må jeg kjøpe en helt ny sykkel istedet.

Andre ting jeg lærte meg dette året: Forskjellen på thiedemanntøyler og glidetøyler, hvordan man setter opp et stillas, hvordan man skiller steinsopp fra annen sopp, hvordan man partiellderiverer funksjoner, grunnleggende atomfysikk, hva adenintrifosfat er, hvordan man systematiserer dyreriket - by heart, om de ulike stjernelivene, hvordan man lager neslesuppe, hvordan man sager trær ved å bruke minst mulig krefter og hvordan man dissekerer høne.

Ting jeg ikke lærte meg i år: Hvordan man smører helt perfekte ski til ethvert føre, hvordan man passer på planter slik at de ikke dør(!*), hvordan man skriver en roman, at 'boklov' ikke er et ord på wordfeud, hvordan holde hælen nede under ridning, å skjule at jeg ikke liker noen, at jeg ikke trenger å ytre absolutt alt jeg mener, og konversere for konversasjonens skyld.

I 2014 ble jeg reddet ned fra vinterfjellet av en snøscooter.

I 2014 så jeg masse på sport på TV. Til å være meg. Svært mye i forhold til tidligere i livet. Fulgte med på vinter-OL, så finalekampen i VM fotball(!) og stort sett alt av World Equestrian Games.

Den beste filmen jeg så var Lars von Triers Nymphomaniac. Etterpå hørte jeg masse på Rammstein mens jeg løp i snøen. Så fikk jeg beinhinnebetennelse fordi jeg løp for mye.

Alle de beste romanene jeg leste i år er skrevet for mange, mange, mange tiår siden. Like etter siste eksamen i år fikk jeg et litteraturmagasin i posten. Bladde i det og denne tanken kom til meg: Jøss, skriver dere om det der ennå? Det er så mange ting jeg som kommer på nytt og på nytt. Resirkulering av idéer og tanker. Da jeg var barn ble jeg skikkelig provosert en gang da noen sa at hadde man lest én bok, hadde man lest alle. Nå, derimot, har jeg begynt å tenke at det faktisk er litt sånn.

I 2014 flyttet jeg til Ås, i min egen leilighet. Begynte å studere på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Spiste sopp til middag hele høsten, ble hjem for fosterkatter fra FOD, og ble økonomiansvarlig i en forening.

Dette skjer i 2015: Jeg skal bli enda bedre til å ri og delta på sprangstevne(r), lære meg kjemi og botanikk, dra på flere ekskursjoner (skal faktisk være på ekskursjon i over halve juni, ute i skogen og ved kysten, det blir gøy!), se den nye Star Wars-filmen og dra til Falun og se ski-VM  og Petter Northugs comeback (haha).

Dette var en av hestene jeg traff i 2014. 
*Jeg kan sykt mye om fotosyntese og planteceller, sannsynligvis mer enn folk flest, men å passe på mine egne planter klarer jeg ikke. Oh, the irony!

3 kommentarer:

Tine sa...

For et fint år du har hatt. Setter mitt liv i perspektiv, jeg som bare sitter og leser :) Tror jeg skal gi meg noen utfordringer utenom bokpermene. Ønsker deg mange fine stunder i 2015

Karen sa...

Ingenting er så godt som å endelig gjøre det man alltid har villet gjøre! Godt nytt år :)

Madeleine sa...

For et flott, og morsomt og tankefullt innlegg! Kjempe fin blogg har du :) Og jeg ønsker deg lykke til med alle målene for 2015, SPESIELT de hesterelaterte noen ;) Hehe!