tirsdag 30. april 2013

Post-atombombe, øyriker og novellekunst: Bøkene jeg leste i april

April. Jeg ble hektet på Helene Uri; jeg fikk endelig lest Sommerboken, tenkte nå er det på tide, jeg skal jo til Finland i sommer; jeg hørte gjennom en lydbok for andre gang i mitt liv (første gang var jeg tretten og lå på sofaen med hjernerystelse og leseforbud); jeg hørte på Kjersti Annesdatter Skomsvold på Litteraturhuset i Bergen; jeg leste ingen poesibøker, den eneste poesien jeg leste var de få poesibidragene i det første nummeret av norske Granta, som jeg forøvrig koste meg veldig med, jeg er jammen meg imponert, her kommer de gode novellene etter hverandre som perler på en snor, det tror jeg aldri jeg har opplevd tidligere i norsk språkdrakt (bortsett fra i Kjell Askildsens samlede). Jeg gleder meg allerede til neste nummer!  

PROSA

1. THE ANARCHIST (1903) av Hermann Broch
2. GUARDING THE MOON av Francesca Lia Block

3. INN I ELDEN av Aina Basso
4. JENTE MØTER GUTT av Ali Smith
5. KJERRINGER av Helene Uri

6. LAY ME OUT SOFTLY av Francesca Lia Block
7. POL av Mette Karlsvik
8. PLAYING WITH THE GROWN-UPS av Sophie Dahl
9. DE BESTE BLANT OSS av Helene Uri
10. UNBEARABLE LIGHTNESS av Portia de Rossi
11. THE HUNGER GAMES av Suzanne Collins (lydbok)
12. METRO 2033 av Dmitri Glukovskij
13. THIN av Grace Bowman
14. ØYER I HJERTET av Tove Nilsen

15. SOMMERBOKEN av Tove Jansson

DRAMA

16. THE MERCHANT OF VENICE av Shakespeare

TEGNESERIE

17. ROCKY & EDITH av Martin Kellerman

ANNET

18. IT CHOOSES YOU av Miranda July
19. DEN SVARTE BOKSEN av Jennifer Egan

--

DEN BESTE BOKA
Sommerboken av Tove Jansson. En liten skatt av en bok. Og noe som er hardere å innrømme: Unbearable Lightness av Portia de Rossi: En svært bra bok! (Selv om jeg mistenker at det har vært en ghost writer inne i bildet.) Jepp, hun som spilte i Ally McBeal. Og apropos Portia, også The Merchant of Venice likte jeg veldig godt, rettsaksscenen med den jødiske kjøpmannen er jo helt genial. 

DEN KJIPESTE BOKA
Metro 2033 av Dmitri Glukovskij. No wonder at ingen forlag gadd å gi den ut

3 kommentarer:

Marte P. S. sa...

Eg har fått kjempelyst til å lese Helene Uri no! Har Kjerringer liggjande klar. Kva syntest du om Sophie Dahl? Eg har ikkje lese ho før, men er veldig nyfiken. Er det noko du anbefalar?

Anita Ness sa...

Jøss så mye du har rukket å lest...
Så du likte ikke Metro.. Jeg så de solgte den på Bookstars i trondheim hvor de hyllet den!

Kathleen sa...

Marte: Kult, Kjerringer er morsom! Sophie Dahl minte meg om Francesca Lia Block, littegranne, og jeg elsker Francesca Lia Block. Hun var litt som en britisk versjon. Men kanskje noen vile kaldt det litt overfladisk, og i verste fall: borgerlig. Haha. Jeg likte det da. Følelsen av ekstravaganse som Sophie Dahl beskriver. I verste fall ville noen kalt det dakadanse. Anyways, jeg har tenkt til å lese mer av Sophie Dahl, for i tillegg synes jeg boka var koselig å lese.