torsdag 4. april 2013

Finsksvensk modernismelitteratur
I dag fikk jeg vite at jeg skal tilbringe tre uker av sommeren i Finland og studere finsksvensk modernismelitteratur på universitet i Helsinki - på Nordisk ministerråds regning! Woho! Jeg måtte feire med kaffe i Mummi-koppen. Jeg er superglad for jeg digger Finland, men har bare vært en dags kjøretur gjennom viddene i nord, aldri i Helsinki. Når jeg tenker på Finland tenker jeg på tusen sjøer, skog, enger, Mummitrollet, et fint språk hvor alt slutter på 'i', sauna og isbading, lakris og salmiakk-is, gale mennesker (det er Arto Paasilinnas skyld), men også hyggelige mennesker (for alle finnene jeg har møtt i mitt liv har vært superhyggelige), mannemenn alá mennene i den (halv)dokumentariske Fortellinger fra saunaen, vodka, superflinke skolelever, Populærmusikk fra Vittula, Sofi Oksanen (desidert en av verdens kuleste damer), Tove Jansson, Edith Södergran, Kalevala-eposet (som jeg best kjenner gjennom Don Rosa, riktignok), ferja til Tallinn, kanelboller, den triste Elina - som om jeg ikke fantes, damer i fargerike skaut, finsk lapphund (når det en dag blir tid for meg å skaffe meg hund, er det finsk lapphund jeg skal ha), ååå, Finland!

9 kommentarer:

torbjørn hauken sa...

Och ennu har du inte på listan vodka, Kaurismäki, sprit, Numminen, vodka, Pekka och Toivinnen, sprit, Nokia och vodka...

Kathleen sa...

Det er jo vodka på listen!!! Nokia tenkte jeg på, men følte det var litt 2001. Sikkert fordi min første mobil var en Nokia.

Kathleen sa...

Vet ikke hva det andre er. Noe jeg bør sjekke ut?

bare karina sa...

vet du har sagt at du ikke vil ha barn, men hvorfor hund (ikke at de to er i samme kategori ellernoe)? og hvorfor finsk lapphund? tror ikke du har skrevet mye om dyr eller hunder paa bloggen, men er likevel nysgjerrig fordi jeg elsker hunder og vil helst ha en samojed!

og gratulerer med aa studere i finland! finland virker som et awesome aa studere i. bortsett fra kulden, men du skal jo vaere der om sommern, saa whatevs!

Anonym sa...

Så spennande!

Kathleen sa...

Hvis du tenker på at både barn og hund innebærer ansvar og mye tid, så skjønner jeg at du spør. Men jeg har ikke noe i mot ansvar og å bruke mye tid på dette ansvaret. Jeg har tidligere hatt hest og det vil jeg også en dag igjen ha. Å ha et stort ansvar og noe jeg må stå opp til hver dag passer meg helt utmerket.

Grunnen til at jeg ikke vil ha barn er at jeg ikke føler noe behov for å produsere flere mennesker til denne verden. Jeg ønsker det rett og slett ikke. Jeg ønsker ikke å elske noen så sterkt som jeg tror det bare er mulig å elske sine barn. Tanken på det skremmer meg. Jeg synes det er helt ok å være viktigst i mitt liv.

Jeg vil ha hund (og hest) fordi det gir meg mye ro og sjelefred å være sammen med dyr. Jeg er også veldig glad i å være aktiv, gå på tur, være i naturen, så å ha en hund innebærer ikke noen radikal endring i livsstilen min. Å bo i en leilighet midt i byen, som jeg gjør nå, er bare noe jeg gjør fordi det er enklest med tanke på at jeg er student. Det er ikke noe jeg kunne tenke meg når jeg blir ferdig med å studere. Nei, da skal jeg ha naturen rett utenfor døra og ha en hund.

Anonym sa...

Kaurismäki!

Kaurismäki, K!

Aki Kaurismäki!

fivrelden sa...

Gratulerer med sommerkurs :)

Bjørg, mellom linjene. sa...

Eg var på tilsvarande kurs i svensk litteratur på Uppsala Universität i 2005. Det var ei spesiell oppleving som har gitt mange gode minner, både litterært og sosialt. Eg synest alle burde dra på slike sommarkurs!