onsdag 4. januar 2012

Bøkene jeg leste i desember, del 1 + godt nytt leseår!

Først: godt nytt år til alle mine lesere! Dette blir det året jeg kommer til å bare lese bra bøker, har jeg bestemt. Mitt nyttårsforsett er nemlig å avbryte dårlige bøker i stetet for  lese dem ut. Noen bøker fortjener ikke å bli lest og skulle helst ikke ha blitt gitt ut.

2012 er også året jeg kommer til å slutte med dumme papirbøker (om ikke slutte, så i hvertfall trappe betydelig ned), for akkurat nå venter jeg på at en Kindle skal ankomme meg! Jeg stod ved hyllene i en Barnes & Nobles i Phoenix i juleferien, med en liten bunke bøker i hendene da jeg plutselig kom på at jeg jo hadde fått et lesebrett i bursdagsgave noen dager før og ikke lenger trengte å kjøpe papirbøker, så jeg la fra meg alle bøkene (bortsett fra Lorrie Moores A Gate at the Stairs fordi jeg bare måtte lese noe mer av henne asap etter å ha lest Birds of America) og gikk for å drikke en sprudlende, rosa grapefruktdrikk i stedet.

Ellers er 2012 året hvor jeg skal lese Hemingway, begynne å lese mer utenlandsk litteratur, gi krim en ny sjanse og abbonere på The Paris Review istedetfor Vagant.

Men nå: bøkene som avsluttet leseåret 2011.

1. VERDEN FINNES IKKE PÅ KARTET av Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness (red.) ¤ ¤ ¤ ¤

Diktantologien Verdens finnes ikke på kartet ble ikke lest i en jafs i løpet av noen dager i desember. Jeg leste i den med jevne mellomrom over en tidsperiode som begynte omtrent fra september (etter å ha hørt Pedro Carmona-Alvarez fortelle om boka og høytopplese fra den på Kulturnatta) til midten av desember. Jeg leste meg gjennom kontinenter og stusset på kunsten å gjendikte fra et språk til et annet. Jeg møtte på noen kjenninger, som Yoko Tawada, Velimir Khlebnikov og Ulf Karl Olov Nilsson, men de fleste var nye. Jeg leste Sharon Olds, Vénus Khoury-Ghata og Nathalie Quintane og ville lese mer. Andre favoritter var: Noémi Lázlo, César Vallejo, Martin Gambarotta, Kim Hyesoon og Hiromi Ito.

2. MELLAN SEXTON OCH TJUGOSEX av Lukas Moodysson ¤ ¤ ¤

Mellan sexton och tjugosex
er en samling dikt av Lukas Moodysson, alle tatt fra en tiårsperiode fra da han var seksten til han var tjueseks. Jeg elsker Lukas Moodysson, men kan ikke si at akkurat denne diktsamlingen gav meg så mye. (Imidlertid var etterordet av Kristian Lundberg svært interessant.) Her er derimot av diktene jeg likte:


DRÖM
du drömte du letade efter en igelkott

som gömt sig i en håla i jorden
du satt på huk
och kände marken skaka
av djurets skrämda hjärtslag
men plötsligt var det du som var igelkotten
och det skrämda hjärtat slog inuti dig

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kindle er så bra! Du kommer til å elske (og da mener jeg elske, ikke bli glad i) den!

Synne sa...

Riktig godt nytt år til deg også! det har vært veldig fint å drømme seg bort i bildene dine i løpet av ferien! Håper det nye året blir fullt av gode opplevelser, og at du og lesebrettet får det kjempefint sammen!