mandag 7. november 2011

Notater fra Berlin II

5. Vi tar banen til Kottbusser Tor hvor det tyrkiske markedet ligger og spiser tyrkiske pannekaker og nylagde børek med spinat und käse og hjemmelaget peppermynteis og bananis som er så sykt god mens vi kikker på en gammel tysk brannbil som er bygget om til en bobil og som er et prosjekt også vi har tenkt til å gjøre en gang.

6. Vi ser på tyske Simpsons-episoder på kveldene; i en av episodene er Homer og Marge på vei til Alaska (av grunner jeg ikke får med meg), men så bytter de kø på flyplassen og drar til Miami i stedet.

7.
Vi drikker Glühwein mit Schuss på elvebåten på Spree hvor vi kikker på alte und neue Berlin og hører på guiden som snakker tysk; vi tar bilder av heisekraner over Berlin og spiser pepperkakecookies; jeg sier at noe av det teiteste jeg vet er folk som liksom skal være så kule og ikke vil gjøre turistting fordi det er turistting nettopp fordi de ikke vil være turister, og at det er dødsteit fordi de jo er turister. Jeg sier jeg skriver så mange postkort jeg vil, og jeg gjør det, men når jeg etterpå går inn i en av souvenirkioskene og prøver å kjøpe drei Briefmarken zu Norwegen, vil de ikke selge meg det med mindre jeg også kjøper tre postkort. Det er fordi dette er i turistland og alt folk vil er å tjene penger på oss, sier kjæresten min, og det er fair enough, mener jeg, jeg er jo en turist fra verdens rikeste land og Berlin er langt fra en rik by, men jeg trenger ikke postkort, så vi går derfra og siden, i en kiosk nede på en av U-bahnstasjonene får jeg kjøpt drei Briefmarken zu Norwegen, men det er all kommunikasjon som blir gjort på tysk mellom mannen bak disken og meg; for mens hans finner fram frimerkene sier han noe jeg ikke forstår og jeg slår over til engelsk, men engelsk er et språk han ikke snakker, og han får tak i en annen fyr og ber ham på tysk om å forklare meg det på engelsk, og det denne tredje personen da forteller meg er hvor jeg kan finne nærmeste postkasse, uten at jeg en gang spurte om det gjorde denne mannen i kiosken nede på en U-bahnstasjon meg denne tjenesten, og etterpå forteller jeg kjæresten min om hele hendelsen fordi jeg elsker når folk er så sykt hyggelige, og at folk kan være hyggelige mot turister selv om de ikke har noen baktanker om å loppe deg for penger. (Og så sier jeg halvt på trass at neste sommer skal jeg bare henge rundt på Bryggen og oppe på Fløyen i Bergen og være hyggelig mot turister hele dagen lang.)

8. Berlin er den chilleste storbyen jeg har vært i, sier jeg.

2 kommentarer:

Johanne sa...

Eg har vore i Tyskland, men ikkje i Berlin, av ein eller annan merkeleg grunn. Må dit ein gong, eg likar jo chille storbyar!

Kathleen sa...

Resten av Tyskland er ikke verst det heller. Jeg elsker Tyskland! Dra til Berlin, Berlin er som en god, gammel venn som du kan si alt til. Uansett hva du sier, så har han hørt det før.