tirsdag 8. mars 2011

Hvordan går det med de litterære målene for 2011?

I desember skrev jeg en liste over ti litterære mål for 2011, og nå er det mars. Har jeg egentlig nådd noen av dem?

1. Lese en bok på fransk.
Jeg leser novellesamlingen Musique de scenes av Françoise Sagan, men det går virkelig treigt. Etter flere uker er jeg fortsatt på den første novella og jeg må slå opp ordboken for tredjehvert ord. Jeg er ikke en gang helt sikker på om jeg har fått med meg hva som skjer. Det er noe med en dame som  roper på katten sin et sted i det sommerhete Frankrike, hun er forbanna på mannen sin for han er ikke der, men antagelig i en annen kvinnes favn, så dama bestemmer seg for å dra på casino og der vinner hun sykt mange penger og lenger har jeg ikke kommet. Jeg tror kanskje jeg burde ha valgt en litt lettere bok. F.eks. en barnebok.

2. Lese en bok på tysk.
Dette har jeg ikke tenkt på i det hele tatt, for jeg har vært altfor travelt opptatt med fransken. Jeg har imidlertid en tanke om at jeg skal lese Yoko Tawada på tysk. Hvis jeg liker hennes Talisman Forvandlinger på norsk.

3. Lese flere diktbøker.
Jeg har lest ca. ti diktbøker. Noen mer eller mindre så som så (les: rævva), mens andre har vært fine, f.eks. Victoria Durnaks Stockholm sier og Ruth Lillegravens Store stygge dikt. (Les mer om dem her.)

4. Lese Jack Kerouacs On the Road.
Dette har jeg ikke gjort ennå. Jeg har ikke tenkt på det i det hele tatt. Det er altfor mange andre bøker som har ligget og ventet i en haug ved skatollet (det er ikke lenger plass i selve skatollet).

5. Lese flere av forfatterene som intervjues i Alf van der Hagens Dialoger- bøker.
Dette har jeg heller ikke tenkt på i det hele tatt. Jeg har jo lest Tove Nilssens Nede i himmelen da, men hun er jo en av forfatterne i denne boka som jeg har lest en del av fra før av, så egentlig tells hun ikke.

6. Lese Gaute Heivolls Før jeg brenner ned.
Hver gang jeg ser en bok av Gaute Heivoll på biblioteket tenker jeg på dette målet. Det er bare det at hver gang jeg ser en bok av ham er det enten en av barnebøkene hans eller Himmelarkivet, og det er jo ikke de jeg vil lese, så jeg går derfra og tenker ikke noe mer på det.

7. Lese Samuel Beckett.
Dette målet har jeg i hvertfall ikke tenkt på.

8. Lese Orhan Pamuk.
Dette tenker jeg av og til på når jeg ser hans Snø som ligger i skatollet mitt. Problemet er at jeg kjøpte den for fem spenn, altså har jeg ikke lånt den og ergo: jeg føler ikke noe press på å måtte lese den i nærmeste framtid. Dessuten har Orhan Pamuk vært offer for euroburger-debatten, så jeg har blitt litt skeptisk til ham.

9. Lese Jonathan Franzen.

Jeg lånte nettopp Frihet på biblioteket, så jeg er i hvertfall et skritt på vei.

10. Lese John F. Fitzgeralds The Great Gatsby.

Dette tenkte jeg så smått på da jeg så boka på norsk liggende på et bord i en bokbutikk. Jeg tenkte da at den må jeg få lest, men at det skal skje på engelsk, deretter tenkte jeg at jeg ville kjøpe det ligrettospillet til tilbud fordi ligretto er sykt gøy.

5 kommentarer:

Boklaug sa...

Hvordan det går med mine litterære mål for 2011? Hvilken vei var det høna sparka i igjen? ;p

Jack Kerouacs On the Road er helt fantastisk. Jeg finner ikke ord. Gled deg til avslutningen på boka. Noen magiske setninger ... akkurat som Gatsby.

Dette er to av mine absolutte favorittbøker.

motionocean sa...

Mine litterære mål for året er bare å lese flere bøker enn i fjord. Februar gikk helt greit, men jeg må hive meg i lesinga for overhodet ha lest noe i mars :p

Karoline sa...

Fint med mål, mye av året står igjen så man har jo god tid. Selv har jeg ikke så mange litterære mål utenom å lese 100 bøker jeg ikke har lest før i løpet av året, men det kan hende det utvikler seg noen mål etter hvert. Ha en fin dag =D

Emmas Bokhylla sa...

Jag tycker att du har valdigt bra mal! Jag forsokte lasaOn the road nar jag var alldeles for ung (fattade inget och blev uttrakad - avslutade inte boken), borde se till att gora om det, jag har fatt for mig att den skall vara riktigt bra!

Kathleen sa...

Du må lese den på nytt! Den ER kjempebra! Jeg får frysninger av den-type bra!
:-D