JØRGEN + ANNE ER SANT av Vigdis Hjorth ¤ ¤ ¤ ¤
Denne har jeg skrevet om på bloggen før, da jeg anmeldte den for Bokbloggturnéen.
MARMOR av Hans Petter Blad ¤ ¤ ¤
En helt ok diktsamling hvor jeg endte med å like appendiksen bak best, for da forstod jeg alt sammen, alt det jeg allerede hadde lest, men jeg må innrømme at da jeg var kommet så langt, var jeg så trøtt at jeg ikke helt fikk tenkt så mye over denne aha-opplevelsen før jeg la meg til å sove.
FRA GUTTEN SOM STOD VED ELVEN av Mads Skjørberg ¤ ¤ (¤)
Enda en diktsamling. Som fanget min interesse hovedsaklig fordi jeg gjenkjente jenta avbildet på coveret som en jeg gikk på folkehøyskole med, i tillegg til at det var en debutantbok, og det er jeg ganske opptatt av fordi jeg vil vite hvor landet ligger; skriver de bra disse debutantene, så bra at jeg kan rettferdiggjøre at jeg ikke er utgitt ennå? Vel, det gjorde ikke denne boka. Jeg tenkte bare at Mads, han må ha pult noen for å få utgitt denne, og så tenkte jeg at det var litt frekt å skrive det, kanskje, dette er jo ikke musikkbransjen, men så tenkte jeg faen heller, det var det jeg tenkte og jeg kan jo ikke lyve.
ENKEN av Gil Adamson ¤ ¤ ¤ ¤
Forlaget Oktober skriver på baksiden at dette er en bok som blander sammen western og den gotiske romanen, hvilket fikk meg til å tenke på Edgar Allan Poe rett og slett fordi han er det eneste sikre jeg klarer å forbinde til begrepet den gotiske romanen, for hva er egentlig en gotisk roman, tenker jeg, og det er sannsynligvis ingen stor gåte, det er bare det at jeg kan nada om de ulike sjangerene. Anyways, det fanget min interesse og jeg leste boka og det var en type roman jeg sjeldent pleier å lese, men jeg likte den, det var underholdende å lese om kvinnen som stikker av på hest (det er en hest på coveret, kanskje trakk dét meg også litt) gjennom skog, fjell, indianerland og gruvelandsbyer i Nord-Amerika på begynnelsen av 1900-tallet.
BABY JANE av Sofi Oksanen ¤ ¤ ¤ ¤ (¤)
Jeg ble helt opprømt da coveret på denne (som forøvrig er et herlig digg cover å se på) poppet opp på bokelskere.no og jeg tenkte Hva? Har det kommet en Sofi Oksanen-bok uten at jeg har hørt om det!? Noe jeg fant ut etterhvert skyldtes at den ikke er ny, den ble skrevet før den hyllede Utrenskning som hun vant Nordisk Råds litteraturpris for -over Knausgård-, men at den ikke ble utgitt på norsk før i år. Hadde jeg fulgt litt bedre med i andre medier enn norske, hadde jeg kanskje fått med meg at den ble oversatt til svensk for en lengre stund siden, og følgelig også lest den for lenge siden. Anyways. Tittelen refererer til filmen What Ever Happened to Baby Jane? fra 1962, noe man skjønner godt når man kommer lengre inn i boka og også inn i angsten til hovedpersonens kjæreste. Noe Oksanen, som alltid, skriver realistisk og fryktelig om. For Oksanen skriver aldri noe fint om noe som egentlig bare er mørkt og tragisk i virkeligheten, hun romantiserer ikke noe, noe mange forfattere kan finne på å gjøre (og andre kunstskapere også for den saks skyld). Faktisk er det i grunnen litt tortur å lese Oksanen, og selv om Baby Jane ikke rusker like mye i meg som de andre bøkene hennes, har den likevel denne deprimerende stemningen som også finnes i Stalins kyr og Utrenskning, og det er absolutt en meget bra bok som er verdt å lese.
THE WATERS & THE WILD av Francesca Lia Block ¤ ¤ ¤
Tre stjerner til en Francesca Lia Block-bok! Nå står ikke verden til påske! Men dere leser rett. Jeg har lest ganske mange bøker av henne, og selv om jeg har vært borti bøker av henne som ikke har blitt mine favoritter, så har jeg i det minste likt dem. The Waters & The Wild er den første FLB-boka jeg har blitt skuffa over - og jeg hadde egentlig ingen veldig store forventninger, annet enn det man har når man elsker FLB og skal lese enda en FLB-bok (ok, det er kanskje dét som regnes for store forventninger). FLBs vakre beskrivelser av dagligdagse ting var fraværende, på en slik måte en meget velartikulert mann ikke er så velartikulert lenger når det på nachspielet nærmer seg ti på formiddagen, og jeg følte ikke jeg ble noe særlig kjent med noen av hovedpersonene. Jeg følte og at boka var litt for enkel, litt for lett. Og det er ikke det at Francesca Lia Block er en vanskelig forfatter å lese, ikke i det hele tatt, men denne ble litt i overkant for lett, ja, den var rett og slett for opplagt.
KAPTEINENS VERS av Pablo Neruda ¤ ¤ ¤
Jeg fatter meg ikke på Pablo Neruda. Jeg synes ikke han er noe tess, jeg altså. Kanskje jeg må lære meg spansk for å lese diktene hans på orginalspråket. Kanskje jeg forstår fascinasjonen da.
5 kommentarer:
Jeg gleder meg skikkelig til det er min tur til å få "Baby Jane" og "Utrenskningen" fra biblioteket!
Jeg tror jeg burde begynne med månedsoppsummeringer jeg også, det virker så oversiktlig - jeg husker jo knapt hva jeg mente om en halvgrei bok jeg leste for to måneder siden.
wow,det var en del bøker:) skulle gjerne lest så mange jeg.. hvis ikke det var for det dumme pensummet. hehe:)
leser for øyeblikket bok nr 6 i "sookie stackhouse novels/southern vampire series" som er skrevet av Charlaine Harris. tvserien trueblood er basert på de bøkene.
SV; of course kan du være med på bloggportrettet hos meg, har sendt avgårde en mail til deg nu.. haster ikke med å svare.. :)
Så heldig du er som faktisk har tid til å lese så mye bøker! Har tre tykke godsaker liggende på nattbordet som har ligget der en måned. Har liksom ikke såå lyst til å lese når man har sittet 6 timer på lesesalen..
Aldri høst om Sofi Oksanen, men virker som en forfatter verdt å underske i fremtiden også.
Trikset mitt for å klare å lese så mye er å velge mange bøker som har noe å gjøre med pensum på skolen. På den måten kan jeg være litt "slappere" med pensum, men likevel ikke få dårlig samvittighet. F.eks. nå leser jeg "Dyrenes frigjøring" av Peter Singer, og han er jo en representant for utilitarismen, hvilket er pensum i etikk. Dessuten skriver han mye om andre filosofer, f.eks. Bentham og Decartes, og også det er pensum - i filosofihistorie. Pluss jeg leser også Simone de Beauvoir for tiden, en representant for eksistensialismen, noe som også er pensum i filosofihistorie. Og det neste jeg skal lese er Albert Camus.
Jeg har ikke lest noen av disse, så jeg kan egentlig ikke gi en kommentar.
Men jeg gjør det likevel, fordi jeg har lest litt nedover siden, og jeg synes det var veldig mye fint her! Og det er jo som regel alltid koselig å høre, så jeg tenkte du ville høre det.
Og forresten. Alias på fransk? KUDOS!
Legg inn en kommentar