lørdag 21. juni 2014

Peter Wessel Zapffe

Det siste døgnet har jeg endelig fått lest Barske glæder og andre temaer fra et liv under åpen himmel av Zapffe og nå lurer jeg på hvor Zapffe har vært i hele mitt liv. Mannen som mente at livet er meningsløst, at naturen ikke er til for oss og at det å få barn er så galt at han faktisk lot være å få det selv. Etter å ha lest siste setning av min versjon av Barske glæder, som er fra 2012 og i tillegg til Zapffes egne tekster inneholder fire essays om Zapffe, bl.a. et av Dag O. Hessen og et av Henrik Sinding-Larsen som jeg likte veldig, veldig godt, spurtet jeg til pc-en for å finne ut hvor jeg kunne bestille resten av bøkene til denne mannen som jeg for første gang hørte om på universitetet i en forelesning om... Schiller? Jeg husker ikke helt. Uansett, til min STORE forferdelse er ikke noen av bøkene hans (bortsett fra Barske glæder) til salgs i noen av nettbutikkene, ei heller fra forlag som tidligere har solgt bøker av ham. Heldigvis fikk jeg et tips om nasjonalbiblioteket.no, hvor man kan laste ned verkene hans på PDF og legge på lesebrettet (som jeg nå har gjort), men jeg skulle gjerne hatt bøkene hans i innbundet form, sånn at jeg kan skrive notater, pennestreker og brette eselører. Mistenker nemlig at det kan oppstå behov for det ved flere anledninger. Dette er derfor en request: Hvis noen vet hvor jeg kan få tak i bøker av Zapffe eller har bøker av Zapffe som de ikke lenger vil ha, er jeg interessert.

Å, jeg er helt forelska. Har ikke vært så forelska siden jeg leste "Moralens genealogi" av Nietzsche for første gang.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Har hans samlede i Pax-utgave, den siste som er utgitt tror jeg.

Kathleen sa...

Heldige du! Heldigvis var det noen som tipset meg om Bokklubben, som har mange av bøkene hans på lager. Så nå har jeg meldt meg inn og bestilt "Om det tragiske".

Agnes sa...

Ville prøvd http://antikvariat.no, synes vi hadde noe Zapffe når jeg jobbet i Fjærland. Sikkert utsolgt nå, men uansett et bra sted å få tak i bøker!

Kathleen sa...

Takk for tips! Kjenner til siden såvidt, min eks pleide å bruke den fordi han er opptatt av bøker som gjenstander, men jeg har aldri tenkt på at man faktisk kan bruke den til å finne bøker man gjerne vil LESE. De hadde noe av Zapffe der, muligens jeg bestiller noe derfra når jeg har fått lest Om det tragiske.

Synne sa...

Åhååå, dette virker helt perfekt for meg! Takk for tipset!