mandag 30. april 2012

Vegansk kikert- og brokkoligrateng


Sist uke da jeg postet et innlegg om en vanlig uke i Bergen, var det noen som foreslo om jeg ikke kunne legge ut oppskriftene på gratengen og kokoscurryrisen. Kokoscurryrisen kan jeg ikke legge ut for oppskriften på den kan jeg ikke, den er det kjæresten min som lager. Men den veganske kikert- og brokkoligratengen, den er det jeg som lager! Opprinnelig kommer oppskriften fra den fantastiske kokeboka Vegan with a Vengeance av Isa Chandra Moskowitz, men jeg har endret litt på den.

Her er det som trengs:

3 hermetikkbokser med kikerter
1 løk, kuttet
3 gulrøtter, revet
1 brokkoli, i små buketter
25 gram brødsmuler
3 spiseskjeer olivenolje
250 ml grønnsaksbuljong
1 teskje salt

Dette gjør du:

Sett på ovnen til 180°C.

Mos kikertene i en stor bolle med en potetmoser eller en gaffel. Det tar circa to minutter før de er most til den rette konsistensen. Putt oppi grønnsakene og brødsmulene og rør alt godt. Ta oppi olja og rør igjen. Putt oppi buljong og salt.

Hell alt sammen oppi en form og press alt utover til det blir en jevn overflate. Dekk til med aliminiumsfolie og bak det i 45 minutter. Så tar du av folien og lar det steke i ovnen i 15 minutter til.

Så kan du spise den. Gjerne med limonade til. Og om du får rester, kan du ha det som matpakke, for retten smaker godt når den er kald også!

Og helt til slutt, som bokalibi, vil jeg gjerne anbefale nevnte kokebok. Ikke bare er alle oppskriftene i boka veganske og gjør kål på myten om at vegansk mat er kjipt, men Isa Chandra Moskowitz skriver også morsomme historier og anekdoter om mat innimellom alle oppskriftene. Hun kommer også med en haug med smarte kjøkkentips. Og slapp av, selv om hun er amerikaner, står alle oppskriftene ført opp med måleenheter som vi også bruker. Dessuten oppfordrer hun til å gjøre om på oppskriftene og være sloppy med mål, bytte ut ingredienser og bare egentlig gjøre det man selv vil med oppskriften, og det kan man jo ikke annet enn å like!

9 kommentarer:

Sandra sa...

Så sabla enkelt! Må prøves!

Kathleen sa...

Sykt enkel! Og alle ingrediensene er ting man nesten så godt som alltid har! Hermetiske kikerter, løk, brokkoli og gulrøtter liksom.

Haruhi sa...

Jeg er ikke helt sikker på om jeg liker kikerter, tror faktisk ikke jeg har smakt det før (kommentarer om hva det sier om min livsstil, ignoreres). Men tror jeg skal være modig å prøve å lage dette, for det hørtes jo himla enkelt og godt ut.

Hanne sa...

Det hørtes fint ut! Og jeg er helt enig: Berlin er superavslappa selv om det skjer masse. Det er kanskje det som gjør det så fantastisk.

Og nam, dette så godt ut!

Kikertterroristen sa...

oooh, dette må være en av yndlingsoppskriftene mine fra hele Vegan with a Vengeance! Så sjukt godt og enkelt.

Stjernekast sa...

Holder på å lage denne NÅ. Jeg står her og lurer på om væsken i boksene med kikkerter skal oppi også... Jeg gjør det jeg. Også har jeg ikke olivenolje så jeg bruker soyaolje...Heh.

Kathleen sa...

Det går nok bra, men jeg tar ikke med væska, jeg pleier å skylle kikertene! Vet ikke om det er nødvendig da, men har bare alltid gjort det... akkurat som med bønner!

Stjernekast sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Kathleen sa...

Opps, trykket på feil knapp! Anyways, lurt å bruke mikser! Jeg tror kanskje jeg også brukte mikser da jeg lagde denne første gang, men så gikk jeg over til gaffel da jeg ikke lenger hadde noen mikser. Og nå har jeg mikser igjen, men har ikke lagd denne retten på en liten stund!

:)