søndag 1. mars 2009

Fisssssk

Nå har jeg spist fisk. Fredag, bittelitt skranten i formen etter noen øl med gode venner kvelden før, og rett etter å ha vært på omvisning på Hotel Norge, gikk jeg bort til Fiskebrygga og inn på Fiskebasaren og ba mannen bak den ene disken om to laksefileter, takk. Han svarte Du skal vel ha to biter av laksefileten, ikke to lakefileter? Og det stemte det han sa, for det var første gang i mitt liv at jeg kjøpte utilberedt fisk (jeg har jo kjøpt fiskemiddager på restaurant et par ganger før jeg ble veganer), så det var ikke så godt å vite. Så kjøpte jeg laksefilet da, og jeg hadde ikke noen dårlig samvittighet i det hele tatt, og den dukket heller ikke opp da jeg kjøpte creme fraiché litt senere, og heller ikke da den fantastiske gode middagen var inntatt: stekt laksefilet, tagliatelle, saus lagd av creme fraiché, spinat og valnøtter, og hjertesalat og tomater med valnøttolje. Why not? Her er hovedgrunnene (kort sagt) til hvorfor jeg valgte å ikke spise kjøtt, og hvorfor jeg ikke har brutt noen prinsipper*:

1. Jeg er i mot avl.
I følge denne er det ok å spise fisk og vilt (bortsett fra oppdrettsfisk).

2. Jeg er i mot den enorme ressursbruken det tar å produsere 1 kg kjøtt.
Fisken, bortsett fra oppdrettsfisk, blir ikke foret, så i følge denne er det også ok å spise fisk.

3. Jeg er i mot det unødvendige overforbruket av kjøtt her i Vesten.
Og dette kjøttet det er snakk om er hovedsaklig rødt kjøtt. Til frokost, lunsj, middag og kveldsmat. På McDonalds, Burger King og KFC osv. Fisk blir ikke brukt på den samme måten.

Så jeg fraskriver meg betegnelsene 'veganer' og 'vegetarianer' (og er herved degradert til 'pescetarianer' igjen). Ikke at jeg har tenkt til å legge om kostholdet og spise fisk hver dag, bare en gang i blant, det samme med melkeprodukter (hvem vet, kan godt hende det tar måneder før jeg spiser både fisk og melkeprodukter igjen). Rødt kjøtt, kylling og egg har jeg derimot ikke tenkt til å røre (nei, tagliatellen inneholdt ikke egg). Og nå gidder jeg ikke unnskylde meg lenger, god natt!
*Jeg er klar over at jeg ved å spise creme fraiché har brutt ihvertfall prinsipp nr.1, og hva skal jeg si til det? Ingenting. Jeg er bare et (dårlig) et menneske.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hm... Er du imot hundeavl også?

Julie sa...

Kom med meg opp til hytta mi da - så kan vi høste av havet og drepe fiskene for egen hånd. :P Haha.

Kathleen sa...

Aina: ja, jeg er i grunnen det.

Julie: jeg har fisket og drept fisk selv før, faktisk. På hytta vår. Og på diverse båtturer med klassen ute i skjærgården.

Anonym sa...

Jeg skjønner ikke helt hva du er imot. Du er imot avl og overbruk av kjøtt, men hva om det ikke hadde vært overbruk av kjøtt, ville du spist det da? Og hva med dyrenes (fiskens) iboende verdi?

Kathleen sa...

Som jeg allerede har prøvd å svare på veldig mange ganger, og som jeg har skrevet i innlegget, er jeg i mot avl av dyr, men for jakt og fiske. Men sånn er det nå ikke i verden lenger, så jeg spiser ikke kjøtt. Hadde det vært slik at vi selv dro ut på jakt og skjøt en elg nå og da, da hadde jeg antagelig spist kjøtt.

Å avle og fore opp dyr krever mye korn (7kg korn pr. 1 kg kjøtt), mens det ikke er slik med vilt og fiske. Og dyrehold er heller ikke særlig miljøvennlig, mens ville dyr (opplagt nok) er det. Ville dyr lever der fordi de bare gjør det, og de er heller ikke avlet opp for få spesielle egenskaper, som f.eks. en type kyr som er avlet slik at de skal bli så feite som mulig og gi oss masse kjøtt, så de rett og slett brekker beina sine. Dessuten er det ikke naturlig for kyr å produsere så mye melk som de gjør og stå i bås. Å drepe ville dyr er naturlig, det gjør flust av andre dyr enn oss mennesker også.

Det nytter ikke å snakke med meg om egenverdi, jeg ble aldri vegetarianer fordi jeg "synes synd på søte, uskyldige dyr".

Anonym sa...

Det å respektere egenverdi har overhodet ingenting med å være svak for søte vesener å gjøre, og det er unødvendig å skulle framstille det som om det er av uvilje for å drepe noen som er søte de fleste - i det minste voksne - vegetarianere faktisk tar valget om å droppe kjøttet.