torsdag 26. februar 2009

Jeg nerder om vin og vil ha fisk i mitt liv

Nybegynner-vindrikkere liker vinen søt, sa læreren på kurset i dag, og jo mer man drikker av vin, jo tørrere liker man vinen, og det sier jo litt om mine vaner når jeg kan fortelle at jeg liker vinen så tørr som mulig. Den vinen jeg drakk i går (det skulle 6 spiseskjeer tørr hvitvin oppi pastaretten, sammen med pærer og valnøtter, så vi måtte jo drikke opp resten) var lagd av den østerriske druesorten Grühne Veltliner, ypperlig til maten stod det i en hvitvinsbok, fordi den er så tørr. Og altså veldig god og nok om det og tilbake til vinsmakingen hvor jeg smakte bl.a. dessertvin (æsj, vinens svar på rusbrus i dagligvarebutikkalkoholsortimentet) og sherry, hvor jeg tenkte Å, dette var jo godt, jeg kunne godt drukket en flaske med dette på fest (det smaker langt i fra så ekkelt som det lukter, og det lukter ekkelt, ass, det lukter fjøs), som jeg nå må slå fra meg, det er jo bare gamle damer som drikker det, og selv om noen der ute (you know who you are) insinuerer at jeg har blitt det; nei.

Mens vi er inne på vin, jeg merker at jeg også har lyst til å drikke vin og spise ost og kjeks, men faen, jeg er veganer, dessuten har jeg lyst på laks med rømme og dill og agurk badet i eddik, og stekt makrell med poteter, sushi med wasabi, ørret med sitronbåter ved siden av, seibiff med stekt løk, makrell i tomat på brødskiven, plukkfisk i pannekaker, skalldyr, salat og loff, god, gammeldags, fiskesuppe (som det garantert er melk oppi), kveite og cremé fraiché mmmmmm, ja, selv fish'n'chips, fiskegrateng og fiskepinner. Jeg har tenkt på dette i flere uker, jeg blir helt gal, skal, skal ikke? Hvis jeg spiser noe av dette kommer jeg til å ha dødsdårlig samvittighet, ja, jeg kommer til å klandre meg selv og angre som en hund etterpå, Å, din idiot, og kanskje er det godt og nam akkurat da, men etterpå: Hvorfor gjorde du det, Kathleen? Men satan, jeg vil ha fisk. Fisk fisk fisk (+ litt rømme og ost).

16 kommentarer:

syktsur sa...

gamlemor! sherry er og blir reservert astrid anker hansen (ja, det er hun i hotell caesar)og andre oldemoedre.

Jeg vurderer ogsaa aa begynne aa spise fisk her i England, men egentlig bare pga. sushi. alle snakker om all den gode sushien de spiste der og der og jeg kjenner vannet i munnen. men, saa er det den daarlige samvittigheten som du nevner. men ovenfor hvem da, egentlig? det var vel ingen av oss som sluttet aa spise kjoett/fisk fordi vi syntes saa fryktelig synd paa dyrene, og enda mindre fiskene!? det er jo ingen som faar noe mer vondt om vi tar oss en california-roll en gang i maanden? dessuten har jo johan otto laert meg at daarlig samvittighet er det dummeste man kan ha, for det hjelper ingen, saerlig ikke en selv. men saa er det prinsipper, prinsipper, prinsipper, og det er vel heller dem det er vanskelig aa bryte, i alle fall i mitt tilfelle. argh, noen ganger vil jeg ha en big mac ass.
uansett, det er ikke verdens undergang om du slenger inn litt fisk i dietten din. jeg mener, egentlig burde du faa GOD samvittighet for det, for det er jo faktisk bra for kroppen DIN!

Kathleen sa...

OMG, incest, anker-hansen, jeg skrev om anker-hansen i brev til deg i går. Og ja, jeg tror jeg skal til Fiskebrygga og kjøpe meg en feit laks i morra, jeg må det, og jeg blir også helt gærn når folk sier det var god mat på den og den restauranten, for jeg vil også på restaurant og spise den gode maten, og hvem har hørt om "den og den vinen til brokkoli, den og den vinen til asparges", det er jo ikke akkurat foie gras jeg har lyst på, jeg har lyst på en fisk som har svømt fritt i havet, ja, fra nå av SKAL jeg spise fisk! Basta!

Anonym sa...

http://www.fishinghurts.com/
http://www.fishinghurts.com/healthConcerns.asp


While it may seem obvious that fish are able to feel pain, like every other animal, some people still think of fish as swimming vegetables. In fact, regarding the ability to feel pain, fish are equal to dogs, cats, and all other animals. Dr. Donald Broom, scientific advisor to the British government, explains, "The scientific literature is quite clear. Anatomically, physiologically and biologically, the pain system in fish is virtually the same as in birds and mammals."

For people who oppose cruelty to animals, the abuse of fish by the fishing industry (as well as by sport and recreational fishers) should be a key concern. More than 17 billion fish are killed for food in the U.S. alone each year, and sport fishing and angling kills another 245 million animals annually. Without any legal protection from cruel treatment, fish are impaled, crushed, suffocated, or sliced open and gutted, all while they're fully conscious.


A recent issue of Fish and Fisheries, devoted to learning, cited more than 500 research papers on fish intelligence, proving that fish are smart, that they can use tools, and that they have impressive long-term memories and sophisticated social structures.

Tenkte det kunne være interessant å vite. Man tar alle egne valg, og uheldigvis går det ofte ut over andre som ikke har et valg. Hver gang man kjøper et produkt, støtter man også en industri. Og som forbrukere har vi et ansvar.

Anonym sa...

Jeg må innrømme at det er litt synd å høre at du har lyst til å spise dyr igjen, men det får være opp til deg. Men vit at å spise fisk er er noe mer dyrevennlig eller miljøvennlig enn å spise andre dyr. Skal ikke "preke", men her i hvert fall en tekst jeg skrev om fisk relatert til dyrevelferd og miljøproblemer: http://cogitatioblogg.com/2009/01/02/fisk/

Kathleen sa...

Elena: at fisk føler smerte eller ei er ikke noe som spiller inn på om jeg spiser det eller ikke. Og selvfølgelig vet jeg at vi burde ta ansvar, jeg er jo (fortsatt, i skrivendes stund) veganer og tok en gang et valg om det. Og det å spise fisk igjen er noe jeg har tenkt på i ukesvis (selv om jeg nå tar "feil" valg, men jeg er ihvertfall klar over det).

Og Caya: jeg synes også at det er synd og jeg kan ikke komme opp med noen grunner til å spise fisk, annet enn at tankene mine om ikke tillate meg å spise noe jeg har fryktelig lyst på nærmest begynner å bli nesten spiseforstyrra.

Og ikke at dette er noen unnskyldning, men selv om jeg ikke kan kalle meg 'veganer' lenger, betyr jo ikke det at jeg har tenkt til å legge mitt nå nåværende veganske kosthold over til det motsatte. Jeg har "bare" tenkt til å spise fisk en gang i blant, ellers blir det det samme.

Ane sa...

Hihi, jeg liker måten du skriver på. Og jeg fikk skikkelig lyst på vin nå:P

(Og jeg skjønner godt at du har lyst på fisk, jeg)

Anonym sa...

Jeg mente å si "Men vit at å spise fisk ikke er noe mer dyrevennlig eller miljøvennlig enn å spise andre dyr", men det skjønte du kanskje. Ville bare rette opp det.

Det er jo du som bestemmer, men jeg klarer ikke la være å få veldig vondt av de det går utover.

syktsur sa...

Du sier at du ikke kan komme opp med en god grunn til aa spise fisk, men her kommer hele to: 1. Det er godt, 2. (som tidligere nevnt) det er kjempesunt og gir det gode naeringstoffer som det er nesten umulig aa faa ut av annen mat!

Folk kan vaere saa "skuffa" som de vil, men det det viktigste er jo tross alt at du er snill med- og tar vare paa kroppen din! Noen ekstremister er kanskje uengige med meg, men jeg vil da paastaaa at din helse er viktigere enn en fisks.

(Kanskje jeg sier dette litt for aa rettferdiggjoere meg selv ogsaa, jeg skal nemlig spise sushi om en time!)

Uansett, haaper laksen smaker/smakte himmelsk i dag.

PS: herregud for en preker jeg har blitt.

Anonym sa...

Hei! Kom over profilen din da jeg søkte etter vegan sushi ;) Fyllesjuk å det som funker best da om du ikke eter fisk.. Er faen meg en mengde med vegan maki...
Ville bare si hei og takk for sist.

A//E
Jani
(Lille broren til ea :)

Kathleen sa...

Caya: ja, jeg skjønte at du egentlig skulle skrive "vit IKKE...", men jeg er uenig.

Ane: takk, det var hyggelig å høre :)

Sofia: ja, jeg nøt hver eneste bit av laksen, fy faen, det var driiiitgodt, NAM! Og ja, nå har jeg mange, gode grunner til å spise fisk. Dessuten er det bare teit hvis dyrekestremister hakker på meg, jeg mener: spar energien til de som faktisk utgjør en stor forskjell hvis de lar være å spise fisk/kjøtt. Hvis jeg kutter vekk fisk totalt, betyr det jo bare to stakkarslig fisk eller tre i året.

Jani: Hei, og takk for sist selv. Bra konsert (men jeg gikk dessverre glipp av at du slo til Kim :P )! Hehe, ja, EA sa det. Det må jeg prøve å lage!

Anonym sa...

Helsen din blir ikke i nærheten av ødelagt av at man lar være å spise andres døde kropper. Et liv vs. en smaksopplevelse. Det er dønn egoistisk. Og det bør man i det minste innrømme og ikke påstå at det er så viktig for helsa. Og nei, det er ikke mer dyrevennlig eller miljøvennlig å spise fisk enn andre dyr. Det er et faktum.

Å kalle meg for ekstremist synes jeg er ganske lavmål. Det er jo som regel slike ting man tyr til når man slipper opp for argumenter.

Kathleen sa...

Vi er jo ikke noe annet enn dyr vi også, akkurat som en egoistisk katt som må spise kjøtt for ikke å få mangelsykdommer, spekkhoggeren som spiser seler, blåhvalen som spiser krill og villsvinet som spiser insekter. Dyr er ikke dyrevennlige, de er "dønn egoistiske" som du selv sier, og vi er jo dyr. Det ligger i naturen for oss å jakte og fiske. Avl derimot, det er unaturlig. Og "Kan du la vær å snakke om slakting av dyr, jeg spiser jo biff nå" er likeså. Og hyklersk. Jeg sier ja til jakt og fiske, nei til avl og oppdrett. Og vi kommer ikke til å bli enige, for du har åpenbart helt andre grunner til å la være å spise kjøtt enn det jeg har.

Anonym sa...

Dere snakker jo helt klart over hverandre.

Anonym sa...

Du trenger ikke fisk, som en katt trenger kjøtt og det vet du. Du kommer ikke til å lide noen mangelsykdommer som veganer. Du kan ikke bruke overlevelse som argument. Hvis du vil være ego, kjør på, men ikke si at du ikke har andre alternativer. De kjøttetende dyra har verken et førdøyelsessystem designet for å tåle et vegansk kosthold, den kognitive kapasiteten til å gjøre seg moralske refleksjoner eller et variert vareutvalg i butikken.

Men tiltaler ikke omtanke for andre skapningers liv deg, så greit. Jeg trodde allikevel at du i det minste var opptatt av miljøet. Jeg håper du vet hva slags miljøpåkjenning fiske er, for den er formidalbel og er i ferd med å ødelegge havets økosystemer.

Kathleen sa...

Jeg er klar over det med miljøet, så istedenfor å være selvdestruktiv og si til meg selv at jeg er egoistisk og slem mot miljøet fordi jeg spiste fisk til middag EN gang, velger jeg heller å si til meg selv at jeg er ganske miljøvennlig (ja, LANGT mer miljøvennlig enn den gjennomsnittlige Vesten-beboer) som spiser TJUENI veganske frokoster, lunsjer og middager ellers i måneden. Ingen kan gjøre alt, og dette er bare èn av tingene jeg allerede gjør for miljøet, så nei, jeg føler meg faktisk ikke så egeoistisk.

Anonym sa...

Jøsses, sliter du med selvtillitten, eller, Caya? Siden du må rakke ned på andre som ikke er så perfekte veganere som du er? I stedet for å tenke på at Kathleen faktisk bidrar til det samme du kjemper for, hun også, ved å leve vegansk store deler av tiden. Man setter sine egne grenser, og alle makter ikke å gi alt de har, men de kan likevel gi litt. Jeg får for eksempel ikke dårlig samvittighet om jeg hiver en femtilapp ned i en Redd Barna bøsse, når jeg jo eeegentlig har råd til å hive på mer. Får du? Jeg kunne jo levd av knekkebrød og vann resten av måneden, og bare vrengt alle lommer. Nei pokker heller. Alle munner drar. Spis fisken din, du, Kathleen. Og drikk masse god vin :D