søndag 9. august 2009

Om fotografering

Jeg har et engangskamera jeg har hatt siden februar og det er fortsatt to bilder igjen på det. Tre i går, men jeg tok et bilde i skateparken på vei hjem fra byen natt til i dag, etter å ha jobbet frivillig som bartender under åpningen av en kunstutstilling, performancen og festen etterpå, hvor jeg betjente en mengde herlig berusede mennesker og fikk ølhud på venstre pekefinger av å åpne boksøl (det er akkurat som gitarhud på tommelen).

Jeg tok det fordi det var noe som skulle dokumenteres. Alt jeg gjorde var å trykke på blitzknappen (for alt jeg vet burde jeg kanskje ikke hatt blitz på en gang) og så på ta-bilde-knappen. Det lå ingenting kunstnerisk eller kreativt bak selve fotograferingen. Det hadde jeg aldri klart uansett. Jeg kan ikke forstå fascinasjonen for fotografering (jeg har ikke nok fingre til å telle på hendene hvor mange jeg kjenner som har tenkt til å bli kunstfotografer, og ikke minst de enda flere som har fotografering som hobby). Jeg skjønner meg ikke på det å ha et kamera i hånden og få følelsen av å skape noe ved å ta et bilde. Når jeg har et kamera i hånden er det ren og skjær teknologi, et kunstredskap er det siste det er.
Å fotografere er så kjedelig og meningsløst og gir meg absolutt ingenting, jeg foretrekker heller å ta oppvasken (å ta oppvasken mens jeg hører på musikk er ganske avslappende og digg, så jeg burde egentlig ikke sammenligne fotografi med en slik trivelig aktivitet), løse regnestykker og pugge alle Norges kommuner og antall innbyggere i hver og en av dem (jeg har ikke gjort det, men det hadde vært mer nyttig enn å kaste bort tiden på å ta bilder).

På folkehøyskolen hadde de mørkerom og kurs i å fremkalle egne analoge bilder, og jeg må være en av de svært få som ikke deltok. Det eneste som interesserte meg var selve kjemikalene som bildene badet i og det røde lyset og assosiasjonene til japanske skrekkfilmer. Apropos filmer, så synes jeg filming også er kjedelig. I 7.klasse hadde vi et stort prosjekt, vi ble delt i to hvor den ene halvdelen skulle lage film og den andre lage avis. Jeg meldte meg selvfølgelig frivillig til sistnevnte, og jeg husker filmfolka dissa oss fordi vi drev på med noe så kjedelig, en utrolig teit arroganse, for jeg synes faktisk penn og papir er mye gøyere enn et jævla kamera (men nåja, det var vi som dro inn gryn inn i klassekassa ved å få reklame inn i avisen. "Hvor mange penger tjente dere, egentlig?" gned vi inn under oppsummeringstimen, i full viten om at de bare hadde brukt masse penger). Noe jeg fikk bekreftet senere, under en slags prosjektuke på ungdomsskolen, hvor jeg og en liten gjeng andre bestemte oss for å lage skrekkfilm, hvilket jeg ikke skjønner at jeg havnet oppi da jeg misliker å samarbeide og faktisk hadde andre muligheter. Men jeg lærte, for året etter under samme prosjektuke brukte jeg heller tiden på å skrive en dritlang artikkel om filmhistorie.
(Men da jeg mange år senere skulle være med å lage musikkvideo, endte jeg opp med å ta jobben med å holde paraplyen over kameraet og kameramannen.)
PS: Jeg synes dette bildet er ganske kult, men det hele var bare et par venninner med rosa parykk og Borat-t-skjorte på et hotellrom i London og en god dose flaks, det skal jeg love dere.
11 kommentarer:

Anonym sa...

Så utrolig morsomt du skriver!
Jeg må nok si meg uenig, for fotografikunsten fasinerer meg. Det finnes mange vakre bilder der ute.

Ena sa...

Hhahha. Digg.
Dette skulle du jo ha sagt til meg,da!
Men er kanksje ikke så lett når jeg shopper boblejakker..

Ena sa...

Jeg vet ikke om jeg vil bli fotograf..tviler litt. Jeg føler ikke at jeg har valgt å ta bilder. Føler også selv ofte at det finnes mange andre mer respektable måter å utrykke seg på,enn fotografi. Men som sagt..jeg har ikke valgt det. Men jeg vet at det er noe jeg kommer til å holde på med om ikke alltid, så i hvert fall i lang tid fremover.

Kathleen sa...

Accurate devotions: Takk for det! Men hallo, jeg har ikke sagt at jeg misliker fotografikunsten, jeg sier bare at fotografering i seg selv ikke er noe for meg. Jeg liker å se på bilder jeg også. Mye er jævlig dårlig, men det finnes jo mye fint også. Marie Sjøvold f.eks! Se her: http://mariesjovold.no/index.php?/from-the-media/

Kathleen sa...

Ena: Hva skulle jeg fortalt? At jeg misliker å fotografere? (Tror jeg har tatt meg vann over hodet når det gjelder det prosjektet mitt, hvorfor kan jeg ikke bare holde meg til å skrive og tegne? :P )

Ena sa...

jeg tolket det også som om at du hater fotografi:P
men bildet på profilen din fikk meg til å tvile.
Marie Sjøvold hadde utrolig mye vakkert! Herregud!

Kathleen sa...

Ja, ikke sant! Og du må se dette og, jeg elsker disse bildene så mye at det ikke er mulig. Når jeg blir stor og kjøper husk skal jeg dekorere veggene med dette:

http://elenakalis.carbonmade.com/

Ena sa...

Veldig fine!
Undervannsfotografi er noe jeg har hatt lyst til å prøve lenge..hadde sjansne i kroatia, der det er veldig klart vann,men fant ikke undervannskamera (engangs) til salgs noe sted..håper de tilfeldigvis har planer om å lære oss om undervannsfotografi på folkehøyskolen!

Kathleen sa...

Den eneste gangen (tror jeg) jeg har tatt undervannsbilder var i svømmebursdagen jeg hadde på barneskolen. Med engangskamera. Men jeg har aldri fremkalt de bildene og jeg vet ikke hvor kameraet ligger engang. Ikke at det hadde spilt noen rolle, for filmen hadde sikkert vært gått ut på dato nå uansett, det er jo over ti år siden. Apropos, i morgen skal jeg hente bilder fra to engangskameraer i fotobutikken, jeg gleder meg! Det er alltid så gøy! :-D

Eir! sa...

Kjenner jeg nesten blir litt trist av å lese om noen som ikkje skjønner at det å ta bilder er en kunst, ikke bare å trykke på en knapp. Er man flink nok til å bruke det redskapet man har blir nesten alle bildene pene, og det uten flaks. Man må ha en god forståelse for lys, skygge, farger og refleksjoner samt ett godt øye som ser ett motiv der andre kanskje ikke ser noe. Uansett, du skal få mene hva du vil. Jeg er bare veldig uenig.

Ja, og forresten. Fotografi er så mangt! Og det er akkurat det det skal være. Virkelig eller uvirkelig. Og det er ganske digg det.

Kathleen sa...

Nå har jeg fått så mange kommentarer på at jeg "disser" fotografi, at jeg nesten tror jeg må trekke tilbake denne teksten. Jeg har visst formulert meg veldig dårlig. Jeg liker fotokunsten, jeg har respekt for fotokunsten, jeg har jo tilogmed postet en del innlegg hvor jeg har anbefalt fotografer. Tilogmed headeren min er et (foto)kunstverk!

Det jeg sier er bare at foto for MEG SELV er å trykke på en knapp, jeg klarer ikke å få det til å bli noe annet. Og ikke at det gjør noe, for jeg klarer å uttrykke meg gjennom andre kreative måter (f.eks. tekst, minus dette innlegget :P ). Det jeg også mener er at det er mange som TROR at fotografi er en lett kunst, at de prøver å bruke foto til å uttrykke seg, men så skjønner de ikke at det faktisk er mer enn å trykke på en knapp. Altfor mange. Det er så utrolig mange blogger her på det store internettet hvor folk tror bildene deres er helt fantastiske, men så er de ræva, og det er DE "fotografene" jeg er så lei av. Forskjellen er at jeg tør innrømme at jeg har null fotoskilz whatsoever, mens så mange andre liksom måååå være kreative på en eller annen måte (og derfor velger foto fordi de tror det er lett).