torsdag 6. august 2009

Om hvordan engelsk kan være simpelt (men likevel ikke), falabella og andre fine ord

Shivering er mitt nye yndlingsord, jeg brukte det tidligere i dag da jeg skrev en tekst på engelsk til tross for at jeg egentlig ikke er så glad i å bruke engelsk. Jeg har lest at engelsk er et språk rikere på ord, og det kan godt hende det, men jeg føler meg bundet, jeg får liksom ikke skrevet og uttrykt akkurat det jeg vil. Jeg er ikke fri. Men denne teksten måtte jeg skrive på engelsk. Jeg har fundert og ergret meg så lenge over dette komplekse temaet jeg skrev om, jeg har prøvd a million times, men jeg har aldri fått det til. Uansett hvor mye jeg utfolder språket og tar med alle synonymer jeg finner, så går det ikke. På engelsk ble det derimot ok, paradoksalt nok (olje fjerner olje og vann fjerner vann funker ikke alltid). Det ble ikke teit, for ordene var ikke like viktige for meg som på norsk. Men jeg tør likevel ikke poste teksten her. Aldri i livet. Hvis jeg noensinne poster den, skal jeg poste den under pseudonym.

Uansett, det var nå så at shivering er et av mine nye yndlingsord, skjelve, briste, ned i yndlingsordboksen sammen med bl.a. flaskegrønn (Tove Jansson beskrev bølgene som slo mot stolpene på brygga til badehuset med dette ordet), kjerub/cherub, vivid (første gang jeg gjorde meg en notis av dette ordet var i en Francesca Lia Block-bok), Edelweiss (det fins ikke noe finere ord på tysk, ikke en gang Mädchen slår det), octopus, bespectacled (hallo, det er et eget ord for å ha på seg briller!), anemone, korallatolle, eukalyptusbjørn og bambusbjørn. De to sistnevnte er å finne i gamle leksikon istedet for koala og panda. Jeg har sett det når jeg har vært bruktbutikker.

Apropos dyr og fine ord, dere vet at det finnes miniatyrhester? Ikke shetlandsponnier, de er liksom dverger i kroppen, nei, jeg mener falabellaer som er supersmå og likevel har samme kroppsbygning som en hest på normalstørrelse. Litt sånn forstørret barbiehest. Eller alvehest. Det er skikkelig fascinerende. Og de er fine (eller, ok, hvilke hester er ikke det?).

4 kommentarer:

Maria sa...

Så mange deilige ord! Jeg hadde helt glemt at falabellaer i det hele tatt eksisterer^^

Og fra nå av er bambusbjørn mitt nye favorittord<3

Wilde sa...

Aaah, falabellan er så fin!

Anonym sa...

Awwwh I love little Cheshire ponies their so cute x

Kathleen sa...

Lily: Oh, they're not chesire ponies. Chesire ponies are small all well, but they're more dwarf and 'pony' in their bodies. These are falabellas and their bodies are the same as horses, only in miniature. That is why they're so fascinating!
:)