søndag 4. juli 2021

Litteratur i juni


Noen er veldig glad i ved.


PROSA
1. DEN SISTE HJELPEREN av Cathrine Knudsen
2. ARTUROS ØY av Elsa Morante
3. DE KLOGE JOMFRUER av Sigrid Undset 
4. MORGENGAVEN av Dea Trier Mørch

SAKPROSA 
5. TILBAKE TIL FREMTIDEN av Sigrid Undset

POESI
6. DIKT I SAMLING 1968 - 1990 av Eldrid Lunden


I juni leste jeg Undset igjen: Den triste novellesamlingen De kloge jomfruer. Jeg tror den var noe av det beste (og tristeste) jeg leste denne måneden. Jeg likte også veldig godt Den siste hjelperen, bedre enn til og med Manuell, og Arturos øy, så mye at jeg nå har Morantes Historien liggende klar til å leses. Kanskje etter at jeg har lest Undsets gjenfortelling av sagnet om Kong Artur og ridderne av det runde bord. 

Jeg tror jeg har funnet et skjema for Dea Trier Mørchs bøker: Jeg synes de er interessante i begynnelsen, kanskje den første tredjedelen, før resten er litt meh, men jeg fortsetter å lese likevel fordi bøkene tross alt er temmelig lettleste, uten å være dumme. En slags guilty pleasure? 

Å, vent! Jeg holdt på å glemme Undsets Tilbake til fremtiden. Det var virkelig en reiseskildring utenom det vanlige. Jeg er egentlig ikke så glad i reiselitteratur, men Tilbake til fremtiden var vel verdt tiden. Hysterisk til tider. Den er forresten gitt ut i ny utgave nå nylig, med etterord av Morten Strøksnes (hvis reiseskildringer jeg liker svært godt). Min er dog en utgave fra 1942, året hvor boka faktisk ble gitt ut for første gang. Jeg skjønner godt hvorfor det amerikanske forlaget først var skeptisk til utgivelsen, fordi den kunne støte russerne. Tips til sommerlesning der, altså!

1 kommentar:

Fivrelden sa...

Jeg liker at du leser Undset. Planen her er å lese Kristin lavransdatter igjen snart. :) Det er et interessant, godt og leseverdig forfatterskap.