mandag 30. november 2020

Litteratur i november


Fra Vårt underlige liv. 


PROSA
1. WEATHER av Jenny Offill 
2. SLADDEN VISER VEI av Maja Hagen Torjussen
3. PLAY IT AS IT LAYS av Joan Didion
4. PURPLE HIBISCUS av Chimamanda Ngozi Adichie
5. THE BLOODY CHAMBER av Angela Carter 
6. BISARRE FORTELLINGER av Olga Tokarczuk
7. AN INVITE TO ETERNITY av Marian Womack og Gary Budden (red.)
8. HØR HER'A av Gulariz Sharif


POESI 

9. VI OVERLEVER IKKE av Fatemeh Ekhtesari
10. JEG VIL VÅKNE TIL VERDEN av Karoline Brændjord
11. EKTESKAPET MELLOM HIMMEL OG HELVETE av William Blake, gjendiktet av Henning Hagerup

ANNET 
12. VÅRT UNDERLIGE LIV av Dagny Tante Lid


November. Det er ett år siden jeg fikk mitt eksemplar av antologien An Invite to Eternity i posten, og jeg ble ikke ferdig før nå. Det blir ofte sånn med antologier. Jeg tror min favorittnovelle fra den er 'Jackfruit' av Camilla Grudova.

Siden jeg ble avskjediget fra jobben som litteraturanmelder tidligere i år, har jeg bestemt meg for at nyttårsforsettet for 2021 skal være å ikke lese en eneste bok fra før år 2000. Jeg trenger ikke å følge med på "sensasjoner" eller bry meg om hva "alle andre leser". Fra før av har jeg jo befridd meg fra Instagram. Nå skal jeg befri meg ytterligere, og logge av Twitter. Dykke dypere ned i undervurderte britiske kvinnelige forfattere fra 1930-1960 (en av Leonora Carringtons romaner er i skrivende stund på vei). Endelig lese en hel roman av Steinbeck. Lese mer Angela Carter og Joan Didion (i går satt jeg oppe for lenge fordi jeg ikke klarte å legge fra meg Play it as it lays). Slutte å behandle litteratur som ferskvare. Handle brukte skatter i små bokhandler. Lese flere av bøkene som allerede ligger i hylla (tenk at Play it as it lays har ligget ulest av meg i hylla i to år).

De eneste gangen jeg skal gjøre unntak, er når bokklubben jeg er blitt med velger en bok. Da er det ok at den er ny. Og når det gjelder barnebøker, ingen regler der (men de snakker vi jo uansett ikke så mye om her på bloggen, selv om det er litteratur, det også).

Dette blir et aldeles vidunderlig nyttårsforsett. Livet mitt kommer til å bedres. 

2 kommentarer:

Bjørg, mellom linjene sa...

Der var du jo. Eg tenkte faktisk på deg då eg las Marie Landmark sin roman Til slutt blir du selvlysende, som har ein del klima- og miljøtematikk, at det var lenge sidan eg hadde sett deg på instagram.

For eit fint nyttårsforsett. Eg kjenner det gir mykje glede å hente fram gamle bøker, i staden for å heseblesande forsøke å henge med på nye bøker. Det er jo ikkje alle bøker som er ferskvare. Men eg er nok ikkje klar for å gå like drastisk til verks som deg.

Kathleen sa...

Ja, her er jeg og her blir jeg nok.

Jeg kommer sikkert til å følge med litt, men finner jeg noe jeg får lyst til å lese, så skal jeg heller skrive det ned og spare bøkene til siden i stedet for å måtte lese dem så fort som mulig.