Andre ting er ikke små. Selv om man tilsynelatende har alt, kan livet være deprimerende og meningsløst. Jeg kjenner på den selv med jevne mellomrom, men fortsetter likevel fordi jeg klarer å lage en mur hvor jeg bak den stuer det faktum at livet er meningsløst (fordi det er den jo) så jeg slipper å la det ta helt over tankesettet mitt. Ikke alle klarer det. Det er såvidt Linnéa klarer det. Hun har selv sagt at boka startet som et selvmordsbrev. Hvor den slutter å være det, vet jeg ikke. Kanskje det er da hun bestemmer seg for å gå til psykolog, for det gjør hun, hun begynner å gå til Finn. Slik begynner boka som følger henne og spiseforstyrrelsen gjennom et år. Den sarkastiske tonen fra bloggen er tonet ned, men fortsatt er hun gjenkjennelig. Hun kommer med en refleksjon over ordet 'hverdagslykke', sier hun ikke forstår den, for hvordan kan en kaffekopp være lykke, er den ikke heller en glede? Noe mindre enn lykke. Som om lykke er noe vedvarende, noe som varer lenger, noe større. Siden skriver hun om hvordan hun ser over et visst landskap og føler et øyeblikks lykke ved dette synet, ja, virkelig et øyeblikks lykke, for i neste sekund, når hun går derfra igjen, er alt som før. Så hva er lykke?
Bilde: Guro Beitohagen/Tiden Forlag. |
I serien La Linnéa leve prøver Linnéa en ny ting for hver gang i et forsøk på å føle seg bedre. I en av episodene tar kameraten hennes henne med på healing, og skeptiker som hun er, funker ikke det. Hennes livsgledeskala som går fra 1 til 10 stiger aldri over 5 (som jeg kan huske, kanskje ikke dét en gang), og høyest stiger den i den episoden hvor hun rir på hest og i den episoden hvor hun går tur i fjellet. Det er helt logisk for meg, og det er forresten gjort vitenskapelige studier på at psykisk syke føler seg bedre sammen med dyr og av å være i naturen. Akkurat som forventet, sa en venninne til meg, som forøvrig også syntes det var unødvendig av programmet å rakke ned på alternative behandlingsmetoder, yoga, healing o.l., mens jeg sa at pfft, hva skal vi med dét når så basic ting som å bare være sammen med dyr og ta en tur opp et fjell funker best. Men om det nødvendigvis er lykke, er et annet spørsmål.
Jeg har lest svært mange (mer eller mindre selvbiografiske) erindringsromaner om jenter med spisefortyrrelser, og de fleste suger. De fleste suger på den måten at de fort fokuserer på bare sykdommen, det blir ofte som å lese i en legejournal eller en pensumbok i psykologi, mens mennesket bak forsvinner. Det føler jeg ikke skjer i Linnéas bok. Hun forteller ikke bare om at det er to ting som besetter henne: mat og det å få tiden til å gå raskest mulig. Hun forteller om sparkesykkelen som hun transporterer seg rundt med. Hun forteller om hvor glad hun er i sin mor. Hun forteller om pakken som kommer fra USA. Hun forteller om at hun skal dra til Costa Rica og at hun gleder meg, selv om det blir med det, hun skriver aldri noe om hvordan det var på turen. Dette er i slutten av boka, og her synes jeg det går for raskt, som om hun har skyndtet seg litt for å bli ferdig og nøste opp trådene. Jeg har lest flere omtaler av boka hvor omtalerne har ment at Linnéa fokuserer for mye på seg selv og for lite på hvordan menneskene rundt henne forholder seg til henne og hva hun snakker med Finn om. Det synes jeg er irrelevant. Boka handler om henne, det er ikke en tittebok for nysgjerrigper-er. At den handler så mye om hva hun gjør når hun er alene, om vanene hennes som hun må holde (hvis ikke er det krise), om hva hun planlegger å gjøre til de nøyaktigste tidspunkt, og om hva hun tenker, forsterker bare bildet av hvordan det ofte er når man lider av en spisefortyrrelse, og også en slags følelse av forlatthet, fravær. Selv om det finns folk som bryr seg om henne, for eksempel hennes mor, som, når Linnéa sier at hun vil dø, sier at i så fall skal hun (moren) dø med henne. Det er vanskelig å si om det er boka alene som klarer å fortelle hvordan forholdet dem i mellom er, eller om jeg noen ganger leser inn det jeg tidligere har lest på bloggen til Linnéa, men jeg velger likevel å påstå at ut av det lille i boka som Linnéa skriver om sitt forhold til moren, får vi likevel vite en del. Om ikke mye, så nok.
Jeg liker også at bokas forfatter ikke prøver å lage et utgangspunkt for spiseforstyrrelsen, dvs. en såkalt begynnelse. Det var da den begynte, etterfulgt av hendelsesforløpet siden den gang, men at den fokuserer mer på nåtiden, dog med noen tilbakeblikk til hvordan sykdommen har vært tidligere. Altfor mange bøker om spisefortyrrelser prøver å finne en løsning i Freud-style: noe skjedde i barndommen som har skylda. Det trengs ikke her. Evig søndag har verken en klar begynnelse eller en klar slutt, det er rett og slett en skildring av et år, en evig søndag.
9 kommentarer:
åh, eg har så sinnsjukt lyst til å lese den boka. men den er relativt vanskeleg å finne i roma.
Takk for fantastisk god omtale. Jeg har jobbet så mye med grønn omsorg; altså mennesker og dyr og har ofte sett det at dyr gjør folk rolige og mer fornøyd. Kjenner det selv også - er omgitt av firbente. :o) På utdanninga jeg gikk på en gang - til å bli barnevernpedagog, skrev jeg om bruk av hund i barnevernsarbeid. Det er gjort studier som viser at pulsen går ned på folk som koser med en hund f.eks.
Ikke rart.
Takk for sist.
Ps. Bokelskerinnen blogger om samme bok i dag. :o)
Flott omtale, og det siste avsnittet av veldig godt. Det satte tittelen i et større perspektiv for meg - jeg har ikke tenkt på den på denne måten før jeg leste ditt innlegg.
Dette var ein kjempebra omtale! Vi les visst ein del likt for tida, for eg òg blogga om denne i går :)
Kristina: jeg skal til Roma i oktober, tar den med. Neida. Joda. Håper du finner den!
Jeg skal snart, snart, snart lese denne - selv om jeg er litt redd. Jeg har vært altfor glad i Linnéa som blogger, til at jeg tør å stole på henne som forfatter (og en ganske stor del av meg hater bloggere som gir ut bøker, men den delen av meg tenker mer på fotballfrue enn på Linnéa).
Haruhi, mulig jeg er forutintatt (om fotballfruer og andre lignende vesener), men Linnéa er jo en smart dame. Hun er mye mindre sarkastisk i boka, men like dyster vil jeg si. Jeg hadde store forventninger og gledet meg til å lese boka helt siden hun offentligjorde at hun skrev bok. Jeg tenkte nemlig at det kunne jo være noe, for hun er jo flink til å skrive på bloggen (selv om den er kort). Noe andre bloggere som gir ut bok ofte ikke er...
Du skriver så gode omtaler! Jeg leste boken da den kom ut i august, og kan bare si meg enig i alt du skriver her.
Fotballfruer og andre bloggere når ikke Linnea til knærne. Jeg ble så overrasket da Fotballfrua rett ut skrev at Linnea ER sykdommen, representerer den. Man er jo ikke et brukket bein? Hvorfor identifiseres psykiske syke med sykdommen sin? Vel, nå skal jeg slutte å lufte egne tanker på bloggen din!
Ja, hallo, Linnéa er jo noe helt annet. Det er bare det at jeg hadde skapt meg en regel om å aldri lese en bok som ble utgitt av en blogger. Fordi det bare er for teit, å få utgitt bøker, bare fordi man kan å blogge (jeg mener, se på fotballfrue - hun kan jo ikke skrive, og det er ille nok at hun tjener penger på å publisere bull på nettet, om hun ikke skal gjøre det i bokformat også).
Nå har jeg til og med kjøpt Evig Søndag, og jeg kjøper aldri norske bøker - så dette er stort, og jeg gleder meg. Innser at prinsippet om å aldri lese en bloggers bok bare er teit, jeg tror jeg kommer til å lese hjartesmils bok når den kommer også. Og når du gir ut bok skal jeg definitivt lese den.
God omtale! Eg er veldig einig med deg i det du skriv om at denne boka skil seg frå andre bøker om psykisk sjuke mennesker, i det at sjukdommen er eit bakteppe og ikkje eit hovudfokus. Eg synest dette er ei styrke.
Legg inn en kommentar