fredag 19. august 2011

Om å slutte å drikke

Jeg har bestemt meg for å slutte å drikke.

Jeg våkner ikke opp en dag og er kanonfyllesyk, tenker 'Faen, i går!' for så å si det innholdsløse og tomme 'Jeg skal aldri drikke mer ass.' Jeg våkner opp en dag hvor jeg er helt ok i formen og tenker at dette har jeg tenkt på lenge, at jeg skal slutte med dette meningsløse tullet, nå er det nok, det er altfor dyrt og jeg vil heller bruke pengene på en dyr middag, eller smoothies; jeg tenker på hvor absurd det er at jeg aldri tviler på om jeg skal betale 68 kr for en halvliter øl, mens den samme summen for en akkurat-blendet smoothie er noe jeg aldri kjøper, enda jeg elsker smoothies like mye som øl, i grunnen liker jeg jo smoothies bedre, for det er jo sunt i tillegg. Faen det er så jævla dyrt med alkohol. Jeg vil heller bruke pengene mine på andre ting.

Grunn to. Enda jeg har tenkt på å slutte å drikke lenge, jeg tror kanskje jeg har tenkt på det i godt over et år, så har jeg likevel fortsatt å drikke. Riktignok har det blitt færre og færre ganger. Likevel er det for mange ganger. Det er for mange ganger hvor jeg drikker og hvor det ikke gir meg noe særlig. Seff, det er gøy de gangene alle bare er sykt med og man ender opp på et nachspiel på et nytt tak over byen og ser på soloppgangen klokken seks om morgenen, men hvor ofte skjer det. Det er så mange ganger man drikker og det ikke skjer. Og det skjer i hvertfall ikke på vinteren. Og nå er det snart høst og altså på tide å gi seg. Her en dag kom jeg på et kaffeslabberas på Vågen etter en kveld ute på byen og da jeg var yngre var kaffeslabberas dagen derpå alltid veldig gøy, for man snakket alltid om alt det syke og morsomme som skjedde dagen før, det ble nesten like gøy av å snakke om det som å oppleve det selv, men denne gangen på Vågen merket jeg at jeg ikke hadde noe å si. Jeg hadde ikke noe å fortelle. Det hadde ikke skjedd noe jeg ikke hadde opplevd før. Jeg danset i timevis i strekk, kjøpte noe fyllemat som jeg ikke husker smaken på, snakket med en matte- & fysikkstudent som prøvde å sjekke meg opp, og som den eneste grunnen var til at jeg hang med ham så lenge, var at han hadde Haugesundsdialekt, og jeg elsker Haugesundsdialekt og måtte bare høre litt på ham før jeg tok bybanen hjem. Som om han var en radio. Uansett, det skjedde ikke noe å snakke om. Og sånn er det blitt de fleste gangene. Jeg går ut og så skjer det ikke noe minneverdig. Det er bare waste of time. Jeg kunne heller blitt hjemme og lest i en bok. Eller skrevet noe. Eller sett f.eks. en Audrey Hepburn-film jeg ikke har sett ennå.

Grunn tre. Jeg er ikke seksten år lenger. Jeg er ikke ung og seksten år og i stand til å drikke en hel flaske med sprit for så å våkne på en madrass somewhere og sprette opp som et nyfødt føll (eventuelt gå rett fra nachspiel til en norsktime på skolen) . Jeg er tjueto (snart tjuetre), jeg er så gammel at fyllesyken drøyer seg i to dager. Og når jeg er fyllesyk får jeg ikke gjort noe fornuftig. Jeg bruker disse dagene på vas, og vas har jeg ikke tid til. Jeg vil lese og gå tur i skogen (eventuelt jogge) og spise råkostsalat til middag. I stedet får jeg ikke konsentrert meg og ender med å se altfor mange episoder av en dum serie, følgelig blir det ikke noen fysisk aktivitet, og å spise chips og dip og annen mat jeg ellers ikke rører. Jeg er rett og slett vannvittig trash når jeg er fyllesyk, og det får meg til å føle at snev av vemmelse og avsky for meg selv. En dag må alltid inneholde: sunn mat, fysisk aktivitet og hjerneføde. Kjæresten min sier at jeg har en syk form for selvdisiplin som ikke tillater meg å avvike fra denne dagsoppskriften en eneste dag, men jeg hater det og føler meg som et dårlig menneske når det skjer, så jeg kommer til å gjøre selvfølelsen min en tjeneste ved å la være å drikke. Jeg kommer aldri til å få dårlig samvittighet.

Heller ikke kommer jeg til å føle særlig mye fylleangst nå som jeg slutter å drikke. Jeg tror ikke jeg gjør så veldig mye dumt i fylla sånn egentlig, men noen ganger er det ting som bare er helt uutholdelig å tenke på at jeg har sagt/gjort; det skjer sjeldent, men når det først skjer så orker det ikke og jeg føler jeg har mistet verdigheten, så hvorfor ikke bare unngå det for godt. Det var grunn fire.

Som jeg allerede har nevnt er jeg jo nesten sykelig opptatt av å være en sunt menneske. Dette går ikke hånd i hånd med å konsumere tjue-tretti enheter på en kveld. Det er helt absurd at jeg som ellers spiser sunt ikke setter spørsmålstegn ved å konsumere all denne alkoholen. Jeg har bestemt meg for at jeg heller vil supe nedpå smoothier og friskpresset juice og vann. Det er bare synd at utestedene ikke selger sånt. Da kunne jeg bare latt som om jeg drakk en daquiri eller noe. For det må være jævla irriterende å stadig vekk bli spurt om hvorfor man ikke drikker. Jeg har selv spurt andre om hvorfor de ikke drikker, og det første jeg alltid antar er at vedkommende er religiøs, hvilket bringer meg over til meg selv, tenk om folk tror at jeg ikke drikker lenger fordi jeg har blitt religiøs. Jeg er jo overhodet ikke religiøs. Uansett, det er ikke så viktig. Folk får bare tro hva de vil. Det finnes bedre grunner til at jeg har tenkt på dette så lenge uten å ha sluttet ennå.

Jeg har vært redd for å bli helt sosialt utestengt. Alle jeg kjenner (bortsett fra familien min) drikker. Jeg har vært redd for at hvis jeg ikke drikker, så er jeg ikke interessant nok og så ender det bare med at folk slutter å invitere meg på vorspiel/fest osv. Jeg har også vært redd for at jeg skal hate å være med på sosiale settinger uten å drikke alkohol. Det fatter jeg ikke at jeg har tenkt, for jeg kan komme på flere hyggelige ting jeg har vært med på uten at jeg har drukket alkohol, tilogmed når de andre har drukket. Jeg har faktisk opplevd å være med på vorspiel uten selv å drikke, hvor det faktisk var hyggelig. Det er verre å være ute på byen uten alkohol innabords. Det har jeg opplevd når jeg har vært blakk og rastløs på likt, og det har stort sett vært forjævlig. Folk er idioter når de er drita. Det de sier er bare idioti. Strippede tanker, hjernedødt, naivt og så videre. Jeg kan ikke fordra å være ute på byen når jeg selv ikke er drita. Men then again, hva skal jeg ute på byen å gjøre når det faktisk er sånn det er. Ugivende. Jeg kan heller la være og forbeholde byturene til når det er gode konserter eller klubbkonsepter. For jeg kan faktisk danse edru. Det har skjedd. Og kan (forhåpentligvis) skje igjen.

Men skal jeg virkelig slutte? Jeg som elsker bar rom og musserende og god vin til maten og årets første utepils og russisk vodka? Ja. Jeg skal slutte å meske meg innpå alkohol og gå ut på byen og snakke piss og bli dårlig og uproduktiv dagen etter, jeg skal slutte å drikke fem utepils på brygga (sykt dyrt), jeg skal slutte å finne meg i at man må drikke i visse situasjoner og heller tenke utenfor boksen, det går faktisk ann å drikke noe annet. Eplemost f.eks., det er jo kjempegodt. Hvorfor drikker jeg ikke mere eplemost? Hvorfor sitter jeg sånn fast i dumme, sosiale normer? Hvorfor bruker jeg så mange penger på det? Jeg må slutte med sånt. Jeg gir ikke opp det ene glasset med cava en gang i måneden, det gjør jeg ikke. Det er derfor jeg sier nesten-avholds. Men akkurat nå tror jeg det er slutt på en lang stund. Helt til jul vil jeg prøve. Ja, jeg skal ikke drikke noe alkohol helt til juleferien. Det blir fint, tror jeg. Jeg tror jeg kommer til å bli et mer harmonisk menneske. I går feiret jeg avgjørelsen med å kjøpe et wienerbrød på et bakeri. For sånt har jeg råd til nå.

15 kommentarer:

Nøve sa...

Gratulerer! Jeg er for glad i vin til å slutte å drikke. Men jeg drikker nesten aldri mer enn et glass og sprit tror jeg at jeg skal holde meg unna for de få gangene jeg har vært borti det har det bare blitt fælt.

Valerie sa...

Jeg synes dette høres bra ut! Også er det så bra at du tør, og bare driter i om folk kommer til å tro at du er blitt religiøs (det hadde i hvertfall jeg trodd.) Også liker jeg at du liker Haugesundsdialekt, for jeg er nemlig derfra!

anne karoline sa...

åååh, så bra skrevet! herregud, kan ikke tro at jeg selv gidda å lese alt det der, men ja. og jeg er så enig i alt du sier. selv er jeg bare 15, men 15 er nok, alle rundt meg fester og drikker, jeg, nei. ikke i det hele tatt. jeg skal få førerkortet når jeg er 18, basta, jeg skal spare de pengene, jeg skal bruke dem på noe annet, reising feks. og ikke vil jeg drite meg så inne helvettes mye ut heller, for jeg hater det. åh.

men vet du? jeg synes du er mega flink. og det er en stor forskjell du burde se mellom å feks ta ett glass vin til mate og det å ta 6 pils med mer ute en kveld, sant? men om du er så mega nøye på kosthold og sunnhet og sånt så synes jeg det høres fornuftig ut. og om noen spør deg, hvorfor drikker du ikke, så er det bare å finne på noe som stemmer. som feks, synes det ikke smaker noe godt lenger, eller jeg vil bare ikke, føler det passer best til meg akkurat nå feks. :)

Synne sa...

Dette virker gjennomtenkt, og kan sikkert få deg til å føle deg glad og sunn og gi deg ekstra kommepenger - bra!
Selv er jeg et av de få menneskene som vet at "en øl" faktisk kan bety én øl, som sjelden blir fyllesyk og aldri har hatt fylleangst. (Det siste høres rart ut, men det er tilfellet, for jeg har en slags sperre mot å si og gjøre unaturlige ting, selv når jeg er full, og det må være skamflaks eller karma eller noe.) Jeg drakk en Guinness senest i kveld, fordi det er dødsgodt - og fordi den koster 41 kroner på Chateau Neuf, slik at jeg har råd selv når jeg har lite penger. Så gikk de andre ut og jeg gikk hjem, for det hadde jeg mest lyst til. Hva folk synes om ens drikkemønster, det har aldri betydd noe.
Jeg skjønner hva du mener i de fleste eksemplene dine, og om man føler at det er flere negative enn positive opplevelser knyttet til noe, hvorfor ikke kutte det ut? Håper du trives som "nesten-avholds"!

bipling sa...

Grunn 1 og 2: WORD... Og egentlig til alt det andre du skriver også. Har aldri så mye dårlig samvittighet og selvhat som på dagen derpå. Får dessuten mer fylleangst enn noen andre jeg kjenner. Men jeg kommer helt sikkert ikke til å slutte drikke alkohol i helgene uansett, sånn er det bare.. Er jo verdt det en gang i blant også ;)

Kathleen sa...

Synne, jeg skulle ønske jeg var et av de menneskene som virkelig mener at en øl er en øl, men jeg er ikke det. Jeg er et sånt menneske som har det slik at tilogmed en KAFFE betyr 6 øl og å ikke rekke siste buss hjem. Så nå bare kutter jeg det av. Også er jeg litt nysgjerrig på hva folk drikker ute på byen når de ikke drikker alkohol. Haha. Litt DET er grunnen også. Et sosialt studium, med andre ord.

Karoline sa...

Lykke til :)
Selv begynte jeg aldri å drikke (eller røyke) og det skyldtes ikke sunnhet, jeg har bare aldri hatt lyst på det. Jeg er riktignok et dårlig eksempel siden jeg har vært på utrolig få fester, er lite på byen, har få venner og sitter mest for meg selv, men allikevel. Og de gangene jeg har blitt spurt har folk alltid godtatt det når jeg har sagt at jeg bare aldri har begynt og ikke føler at det er noe vits å begynne med noe når man er noen og tyve og har klart meg uten det så langt. Men jeg tror ting vil gå helt fint og du sparer jo sikkert penger på det så det er jo praktisk.

Anonym sa...

http://no.wikipedia.org/wiki/Tvangslidelser

Om den dagsrutinen din.

Kathleen sa...

Eh nei. Jeg må ikke vaske hendene mine femten ganger om dagen, ei heller gjøre ting i "riktig" rekkefølge. Jeg er ikke særlig pedantisk med sånne småting.

Anonym sa...

Kjempebra skrevet!
Jeg har så godt som sluttet å drikke selv, fordi jeg ikke synes alkohol er verdt å bruke penger på. Også liker jeg ikke å være full, eller å våkne opp fyllesjuk. Det er ikke verdt det. Tenk på alle de fine kjolene jeg kan kjøpe i stedet for å drikke dyr (og ikke så veldig god) øl ute. Dessuten kunne jeg ikke ha reist så mye som jeg gjør hvis jeg hadde drukket øl hver helg.

Det er så trist at man skal føle seg tvunget til å drikke for å være med, men jeg har funnet ut at det går fint å drikke cola og vann i stedet. Og heldigvis er vi ikke 16 lenger, som du sier, og det er bittelitt mer akseptert å ikke drikke.

Veronika sa...

Jeg synes du tar et bra valg der! Har selv tenkt mye på alkohol og grunnene til at folk drikker fortiden, og blir nesten litt irritert over folket kjenner jeg, for føler at enkelte må ha alkohol for å ha det gøy. Da vil jeg bare bevise at jeg kan ha det gøy uten å putte fullt av giftstoffer i meg! For det er jo påenmåte gift og dumme ting man tilfører kroppen når man drikker alkohol. Er en liten sunnhetsfrik selv. hehe.. Jeg har alltid vært en person som tar avstand fra alkohol da, men nysgjerrigheten pirrer og jeg smaker, og finner ut at noe er godt men mye er ikke godt. Alkohol kan bringe med seg både noen gøye og noen negative ting, og det er vanskelig å finne ut hvor man selv vil stå i denne situasjonen, synes nå jeg. Kroppen har egentlig ikke godt av alkohol, og jeg synes det er et bra valg at du er nesten-avhold. Man kan ha det supergøy uten. Tror det handler mye om innstillingen man har til enhvertid.

Anonym sa...

Hei, kom over dette i dag da jeg selv har hatt dette i tankene i 2-3 år. Og bestemt meg for det samme. Hvordan gikk dette med deg? Fremdelesbalkoholfri ? Noen tips til meg på veien? Ekstremt sosial så ser jeg kan få noen utfordringer :-)

Kathleen sa...

Vel, jeg har ikke sluttet, men jeg drikker betydelig mye sjeldnere enn før. Man må være litt kreativ, trenger man virkelig å treffe mennesker ute på byen? Kan man ikke gå en tur i stedet? Jeg vet ikke om det følger naturlig med alderen, eller jeg mener: det er blitt så jævlig å våkne opp bakfull. Det har bare blitt verre og verre jo eldre jeg er blitt, fylla er ikke verdt det. Jeg vil heller bruke søndagen min på å være fysisk aktiv og klar i toppen enn å okke meg og se på dårlig tv og spise chips.

Samtidig liker jeg å ta en øl nå og da, men det stopper gjerne på to. Før kunne det bli mange flere.

Også liker jeg å ikke brukr så mange penger på det. Når jeg drikker blir det gjerne sigaretter også. Nå når jeg drikker lite, er det i tillegg blitt slutt på sigarettene. Jeg liker at jeg har fått bedre råd, til f.eks. bedre mat. Så mye bedre det er å bruke penger på å kunne psie frukt til frokost, enn å røyke til kaffen!

Anonym sa...

Hei! Aldri vært innom bloggen din før, men kom over dette innlegget idag og syns det er knallbra skrevet! Kjenner meg veldig igjen. Nå ser jeg jo at det er en stund siden innlegget ble postet og jeg lurer egentlig på hvordan ditt forhold til alkoho er idag? Hadde satt stor pris på svar!:)

Kathleen sa...

Klarte aldri å slutte å drikke, men nå har jeg uansett et godt forhold til det. Tar noen glass kanskje tre kvelder i måneden. Sjeldent at jeg er drita, men det hender en gang i blant hvis det er en god fest. Men er naturlig ikke så glad i drikke for ofte, for dagen etterpå blir så ødelagt og det er altfor mye jeg vil og må gjøre til at jeg har råd til en dag hvor jeg ikke orker noe. Det bare blir sånn. Det er liksom ikke verdt det, vil heller ha søndagen til å lese bøker og stå på ski.

Håper det var et godt svar.

:)