torsdag 2. juli 2020

En polarheltinne og en etterlysning

En av tingene jeg bet meg merke i da jeg leste Svalbardguide var at den var fylt av menn. Svalbard har så mange mannete stedsnavn. Greit nok, det var sikkert flest menn som dro til Svalbard i gamle dager, men det var faktisk kvinner der også, og de blir jo knapt nevnt i denne boka. (Jeg kan telle tre steder.) F.eks. står det om Monacobreen at den er oppkalt etter fyrst Albert den første av Monaco som organiserte ekspedisjoner til Svalbard sammen med Gunnar Isachsen. Her kunne det passet med litt ekstra informasjon, nemlig at botanikeren Hanna Resvoll-Holmsen var med på en av disse ekspedisjonene! Hvorfor ikke?!

Nesodden, på en annen side, får sin Torborg Nedreaas' vei. 

(Jeg har Polarheltinner på leselisten, forøvrig.)
Jeg har ikke glemt prosentene: I juni leste jeg 66,67% kvinner. Det er litt mindre skjevt enn sist. Ellers var en en av bøkene jeg leste en biografi om en kvinne (Angela Merkel). Apropos biografi finnes det en biografi om Hanna Resvoll-Holmsen. Den heter En grønnstrømpe og hennes samtid, er skrevet av Bredo Berntsen og er ikke å få tak i. Kan noen hjelpe meg? Jeg MÅ lese den. Å, så GLAD jeg ville blitt om jeg fikk den boka i hendene. Hjelp!

4 kommentarer:

aariho sa...

Spennende med en kvinnelig polarforsker fra den tida. Bør fremheves, ja.

gnes sa...

https://bibsok.no/?mode=p&tnr=585008 Mange bibliotek som har den!

Kathleen sa...

Men ingen av «mine» bibliotek! 😭 (Og tror ikke det får an å bestille nå som det er korona?)

Anonym sa...

På bibsok.no kan du logge inn med lånekortnummeret ditt og bestille levering til hvilket som helst bibliotek, så lenge du har nasjonalt lånekort! Det skal gå fint hos nærbiblioteket ditt også, det gjør i alle fall det hos oss, men tror det kan variere litt fra bibliotek til bibliotek. Mange sliter med bemanning for tiden, virker det som.