fredag 30. september 2016

Bøker lest i septemberHadde en følelse av å ha lest mer enn følgende denne måneden, men nei. Det var vel mer det at jeg fikk en haug med bøker som nå ligger i stabler på stuegulvet. Leselysten er absolutt der, men ikke tiden! Og siden jeg jobber som øvingslærer i matematikk i tillegg til å være bokanmelder: 71, 4 % av bøkene jeg leste var jobb. Bare de svenske bøkene var ren lystlesing. Stanna var hyggelig å lese, men ikke så mye mer enn det, selv om den hadde helt riktig moral. Oppbyggelig. Ung kvinne finner kjærligheten, men innser at det finnes viktigere ting i livet enn én mann, som f.eks. vennskap, å være fri og å utforske verden.

En annen bok om kjærligheten var Hålke av Helene Uri. Fin den óg, og fornøyelig, som Uri (nesten) alltid er. Men den beste boka jeg leste var Gull eller grønne skoger?, fordi den var interessant og spekket av forskning og forslag om hva som utgjør et godt liv. (Og nei, penger utelukkes ikke. F.eks. det nokså opplagte i at mennesker i rike land sjeldnere inngår ekteskap av økonomiske grunner enn i fattige land. Er ikke det en god ting vi har fått til, nettopp pga. penger?)

Ingen av bøkene jeg leste var dårlige, men jeg synes Sauebondens liv var den kjedeligste. Man må være et ganske bakpå bymenneske for å la seg overraske av hva James Rebanks har å si om livet tett på naturen.

Nå er det fredag ettermiddag og jeg skal på hytta og drikke vin og sette opp viltkamera. Kanskje lese litt Arne Næss også. God helg!


PROSA
1. OFFERET av Torborg Igland og Amund Hestsveen
2. HÅLKE av Helene Uri
3. ARV OG MILJØ av Vigdis Hjorth
4. DAGAR UTAN HUNGER av Delphine de Vigan
5. STANNA av Flora Wiström


SAKPROSA
6. SAUEBONDENS LIV av James Rebanks
7. GULL ELLER GRØNNE SKOGER? av Eivind Hoff-Elimari

Ingen kommentarer: