tirsdag 3. juli 2012

Bøkene jeg leste i juni

I begynnelsen av juni hadde jeg min siste eksamen, og etter det kunne jeg altså lese akkurat hva jeg ville. Jeg tenkte først at sommerferie (fra litteraturpensum) var en ypperlig anledning til å lese Ulysses eller Anna Karenina, endelig liksom, tiden er jo der, men nei, i stedet brukte jeg juni på å begynne på en haug med rene kosebøker (meaning bøker man leser bare av pur, ren lyst, uten noen andre tanker bak det). Tretten bøker er det på denne lista, men det er bare fordi jeg har tatt med de ferdigleste. Jeg har nemlig en haug med påbegynte bøker rundtomkring; i veska, hjemme, i ryggsekken, i skapet på jobben, hos mamma og pappa, på kjøkkenet, i stua, på soverommet, overalt. Jeg leser omtrent halvparten før jeg begynner på en ny bok. Det er ganske ulikt meg, men jeg synes det óg kan være en fin måte å lese på. Og jeg leser dem jo ferdig, eventually. F.eks. dro jeg på Hovefestivalen med en uferdig bok jeg ikke hadde lest i på lenge, og det var det eneste jeg hadde i fire dager, så da ble den ferdiglest, det var ikke noe valg; lest på rullesteinsstranda til nonstop-kroneis, et deilig avbrekk på formiddagene fra en camp som egentlig mest minner om et slags russetreff (men det vet jeg egentlig ikke, for jeg har aldri vært på russetreff, jeg har aldri vært russ).

Juni er den andre måneden med de lange (og få) omtalene fremfor de små (og mange). Jeg har skrevet om fire bøker og føler at det kanskje er litt lite, men jeg har jo omtalt bøkene jeg leser på andre måter, i andre tekster.

Forøvrig har jeg opplevd litteratur denne måneden på mange flere måter enn å bare lese bøker. På Hovefestivalen f.eks. var jeg på litteraturscenen hver eneste dag. På fredag høytoppleste Rannveig Revhaug to tekster, og jeg digget begge to. Jeg måtte klappe litt ekstra!

Og mens vi snakker om bøker, i juli, denne måneden vi nå har kommet inn i, skal min bror og jeg selge bruktbøker (fra min personlige samling) ved Ravnedalen hver fredags- og lørdagskveld, såfremt det ikke regner. Kanskje hjemmelaga hylleblomssaft eller limonade også. Kom, om du befinner deg på sørlandske trakter i sommer!

PROSA
1. PÅ STEDET MIL av Ali Smith
2. FIJI KITSUNE av Kristine Oseth Gustavsen
3. STIGNINGER OG FALD av Josefine Klougart
5. USYNLIGE HENDER av Stig Sæterbakken
6. THE WASP FACTORY av Iain Banks

POESI
9. HINTERLAND av Rune Tuverud
10. EG TRENG TID TIL Å SAKNA DEG av Charlotte Riise

SAKPROSA
11. COMMITTED av Elizabeth Gilbert

TEGNESERIE
13. BERGEN – KIRKENES SERVERT PÅ SERVIETT av Iben Sandemose

DEN BESTE BOKA
I juni har det vært flere bra bøker. A Gate at the Stairs går av med seieren, men The Wasp Factory følger tett på. Etter å ha lest den, kjøpte jeg straks Walking on Glass av samme forfatter. Digga Committed også, en smart sak om ekteskapet; om hva den innebærer i forskjellige steder i verden, og hva den har vært og blitt til osv. På stedet mil likte jeg også svært godt, jeg skal definitivt lese mer av Ali Smith.

DEN KJIPESTE BOKA
Eg treng tid til å sakna deg var ikke noe særlig. Heldigvis tok den ikke lengre tid enn at jeg leste den i løpet av en karibisk kaffe på Laura's kaffebar, rett ovenfor biblioteket, hvor jeg gikk og leverte den igjen etterpå.

1 kommentar:

Hilde sa...

wow, dette var veldig kjekt å komme over.
skal følge anbefalingene dine. :)