søndag 13. november 2011

10 bøker alle andre enn jeg selv har lest

En av bokbloggene jeg leser, Migrating Coconuts, hadde tidligere i høst en liste over ti bøker hun følte alle andre enn hun selv hadde lest. Jeg fikk lyst til å lage en liste selv, men sannelig tok det tid å lage den. Jeg måtte nemlig tenke meg om litt. Men uansett, her er den altså.

1. Jack Kerouacs On the Road
Jeg har ennå ikke lest denne. Enda den tilogmed står i hylla mi. Jeg som liker å si at jeg digger beat. Jeg lurer nemlig på om man kan si det når man ikke har lest Kerouac. Det var forresten en gang en venninne som fortalte meg at den sugde, som jeg stolte på. Det var før jeg leste fem bøker som hun hadde anbefalt meg og alle fem sugde. Etter det tok jeg ikke flere anbefalinger fra henne - ergo må det bety at On the Road er superbra, for det er motsatt av det hun har sagt. Hilsens Erasmus Montanus som snart, snart skal lese denne boken. Spesielt siden jeg skal til California om litt over en måned!!!

2. Gert Nygårdshaugs Mengele Zoo
Denne har venner, bekjente og bloggere snakket/skrevet om. Ikke bare det, men jeg har tilogmed vært på høytopplesning med Gert Nygårdshaug, hvor han leste et helt kapittel fra denne boka. Det første kapittelet, tror jeg? Det handlet om at hovedpersonen dro ut for å lete etter sommerfugler og da han kom tilbake til landsbyen var alle døde. Men sorry mac, jeg har ikke tenkt til å lese denne. Jeg misliker nemlig Gert på samme måte som jeg misliker Tomas Espedal. Begge to er teite på den samme måten: Ooo, vi har pult med så mange damer, er ikke vi kuuule. Sånn er de begge to. Det skinner av det i bøkene deres. Enda jeg bare har lest én bok hver av dem. Av Gert har jeg lest Fortellerens marked. Jeg syntes det var dritkjedelig, platt og overfladisk. Og som sagt: hva var poenget med å skrive om alle disse damene midt oppi disse skriftrullene eller hva faen det var de fant i et eller annet kloster? Det var så sykt bare for å skryte på seg dem i virkeligheten. Patetisk.

3. John F. Fitzgeralds The Great Gatsby
Jeg som liker å si at amerikansk litteratur er min greie, jeg har ikke lest denne. Jeg må. Spesielt siden jeg leste en håndfull noveller av Fitzgerald i sommer og likte det. Et tegn på at en bok jeg leste var bra, er at jeg husker den i flere måneder etterpå. Spesielt novellesamlinger. Det er kanskje opplagt, men jeg har tenkt en del på det i det siste. Jeg tenkte nemlig på noe Don deLillo skrev om å beskrive alle deler av en sko her en dag, jeg kunne huske det kjempegodt, men jeg har ikke plukket opp noe av Don deLillo på veldig lenge, så det var rart at jeg plutselig tenkte på denne teksten. Uansett, hva var poenget med denne historien? Jo, jeg husker novellene til Fitzgerald godt. Et tegn på kvalitet. Jeg sier det kanskje fordi jeg er litt sur for at det er så mange noveller jeg ikke husker. Det er sannelig mye dårlig jeg leser ass. Jeg blir nesten irritert når jeg tenker på alle disse dårlige novellesamlingene som blir gitt ut og som lurer meg til å lese dem, og så ender jeg med å ikke huske dem i ettertid. Men altså ikke med Fitzgerald, han husker jeg. Det er et kvalitetstegn. Og derfor skal jeg selvfølgelig lese The Great Gatsby.

4. Simone de Beauvoirs Det annet kjønn
I høst har jeg lest pensumtekster av feminister som har nevnt denne boka. Bl.a. feministen og litteraturviteren Camille Paglia. Hun har visst sagt at dette er den eneste boka undergraduate students trenger å lese. Det betyr noe, for jeg ble litt forelsket i Paglia da jeg leste kapittelet Sex and Violence, or Nature and Art i boka Sexual Personae: Art and Decadence from Nefertiti to Emily Dickinson. Jeg leste den og det var som å lese mine egne tanker. Jeg tenkte ok, er dette feminisme, så er det greit, da kan jeg også være feminist. Da vil jeg faktisk gjerne være feminist. Noe helt annet enn jeg vanligvis leser at feminisme er, som f.eks. når jeg leser i Klassekampen. Der har alle lest Det annet kjønn btw. Alle andre har med andre ord lest denne. Jeg vil også! Jeg elsker jo Simone! Hun er jo ikke ny for meg, jeg har jo lest andre bøker av henne (skjønnlitteratur vel og merke).

5. Marcel Prousts På sporet av den tapte tid
ALLE har lest Proust, bare ikke jeg. Jeg forsøkte en gang. Jeg var på biblioteket og lette under P i hyllene, men fant ingen bøker av Proust. Så prøvde jeg å søke i databasen deres etter godeste Proust, men jeg fikk ingen treff. Kan dere tro det? Så jeg gikk hjem uten noen Proust i veska. Var ikke det rart, synes dere? Jeg har lett i ettertid også, men dette biblioteket jeg snakker om har ikke Proust i hyllene. (Nei, jeg vil ikke si hvilket bibliotek det er, for jeg elsker dette biblioteket og vil ikke stille det til skue på denne fornedrende måten.)

6. Marquis de Sades Justine
Egentlig ikke spesielt Justine, bare de Sade generelt. Forelesere nevner ham stadig vekk, og tilogmed Anaïs Nin (i Maria de Medeiros skikkelse) i filmen Henry & June nevner ham. (Anaïs Nin gjør kanskje det i boken Henry & June også, men den er det tusen år siden jeg har lest.) Forøvrig en like kjedelig film som boken var kjedelig. (Uma Thurman som June var det eneste gode.) Jeg bare... eh, jeg blir ikke sjokkert over dette. Jeg er nok herdet av samtidens åpenbare pornografi. Mon tro om de Sade er like kjedelig, egentlig.

7. Tomas Espedals Imot naturen
Les under nr. 2 på denne lista. Jeg leste Espedals Gå (Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv). Jeg skal aldri i livet lese noe mer av denne Norges mest pretensiøse og dekadente mann. Jeg vil flytte fra Bergen bare pga. ham. HVER DAG er det faen meg noen som skal si noe om Tomas Espedal. Eller jeg ser en plakat hvor man kan vandre Bergen by sammen med denne mannen. Eller han intervjues i Studvest og sier at han hater bybanen fordi den er i veien. Eller han plutselig høytoppleser på en tilstelning jeg er på (da må jeg bare gå). Jeg hadde egentlig tenkt til å gå på en forfattersamtale med Cecilie Løveid fordi jeg liker henne veldig godt, men så leste jeg at det var Espedal som skulle intervjue henne, og da droppe jeg bare hele greia og ble hjemme og leste en bok i stedet. SÅ lei er jeg av Tomas Espedal.

8. Karl Ove Knausgårds Min kamp 4 og Min kamp 5
Trodde dere et øyeblikk her at jeg ikke hadde lest Knausgård i det hele tatt? Nei, for det har jeg. Jeg elsker Knausis. Jeg har bare ikke lest bind 4 og 5 ennå. Det har stor betydning i disse dager, for alle snakker om at nå kommer 6-eren den 17. november og alle hjerter gleder seg, men jeg, jeg gruer meg til å stå i butikken og lempe matvarene mine på rullebåndet og kikke på forsidene på VG og Dagbladet (noe jeg gjør av og til for å få meg en god latter). Håper de ikke kommer til å spoile noe. Det er jo så mye jeg ennå ikke har lest!

9. Haruki Murakamis 1Q84
Jeg vet forbausende mye om denne boka til ikke å ha lest den. Føler jeg. Det er jo fordi alle andre har lest den og skrevet/snakket om den. Jeg har ikke lest den fordi... jeg har lest så mye Murakami. Jeg orker ikke mer akkurat nå. Kanskje siden.

10. Ernest Hemingways Farvel til våpnene
Alle som har lest Hemingway har lest denne. Alle som jeg sier jeg skal lese Hemingway til sier at det er denne jeg må lese. Det er greit det, for jeg elsker allerede tittelen. Når jeg får tid, når jeg får tid, skal jeg lese Ernest Hemingways Farvel til våpnene.

10 kommentarer:

Anonym sa...

:O Virkelig? Jeg elsker Tomas Espedal. Han er omtrent det beste med Bergen (bortsett fra skiltet til Stavanger).

Solveig sa...

Jeg har lest endel av bøkene på listen din, men ikke alle. Du har mye fint i vente!

Jeg må si noe om Espedal: Jeg er litt enig med deg. Synd jeg likte GÅ og Imot kunsten så godt (særlig Gå--), men nå har jeg fått fyren helt i vrangstrupen.

Kathleen sa...

For ikke å snakke om det han sa om de såkalte kulturkjerringene. Hva tror han egentlig om seg selv?

Unknown sa...

Mengele zoo SUGER.

Synne sa...

Morsomt! Jeg har heller har "jobbet" aktivt med litterære klassikere det siste året, og flere av disse står på listen min!

Johanne sa...

Eg veit ikkje om det hjelper sidan eg ikkje er ein like stor bokslukar, men eg har ikkje lest nokre av desse eg heller. Eg er så kritisk til bøker, likar på ein måte den same type bøkene, må prøve å kjøyre ut av sporet eg har havna i. (etter eg har lest særemne)

Kathleen sa...

Det er bra å være kritisk, jeg hadde nok unngått å lese mye dritt hvis jeg var litt mer kritisk. Men så er jeg ikke det. Jeg er altfor redd til å gå glipp av noe til å være for kritisk.

Karoline sa...

Jeg leser ikke like mye som deg, men jeg ser på meg selv som en skikkelig bokorm selv og jeg har likevel ikke lest noen av bøkene på den listen. Men jeg får ofte mindre lyst til å lese en bok hvis alle skal ha lest den, jeg liker det ofte bedre når ting jeg leser er ting jeg er mer alene om å ha lest sånn at jeg er den som kan få andre til å lese den boka fremfor det omvendte :) Men det er kanskje bare meg.

Men jeg syns dette var et interessant tema å skrive om da, hvis jeg mangler ideer til et blogginnlegg kan det godt tenkes jeg lar meg inspirere av dette :)

Karen sa...

Har bare lest 1, 2 og 3.

Trodde jeg var en typisk Beat-person, fordi jeg elsket Beat-kunsten på Katta, men On the Road måtte jeg virkelig slite meg gjennom... Den hadde siden øyeblikk, dog.

Kathleen sa...

Ånei, jeg tror nemlig også at jeg er en beatperson siden jeg elsker beatdikt (les: Bukowski). Jeg hadde tenkt til å lese On the Road nå snart, på Greyhoundbussen mellom Arizona - California.