lørdag 21. mai 2011

Arroganse eller kamuflert bitterhet?

Jeg kom ikke inn på Skrivekunstakademiet i Hordaland; jeg åpnet brevet i bilen og leste nei-et og var skuffet i fem minutter, og i stedet for å kanskje vurdere å bli litt mer ydmyk hva angår skrivingen min, i stedet for å kanskje jekke meg litt ned et par hakk, begynte jeg å tenke på Knausgård som mislikte å gå der og at de fleste forfatterne jeg elsker, de som gir meg sommerfugler i magen lik avstandsforelskelser, ikke har gått på noen skriveskole i det hele tatt. Deretter begynte jeg å tenke på alle de som har gått der uten å få gitt ut noe, og at i fjor, da de skulle gi ut en novellesantologi, ville ikke innkjøpsordningen ta den inn fordi den var altfor dårlig (eller var det at forlaget som pleier å gi den ut ikke ville gi den ut?), og så tenkte jeg at nå slipper kjæresten min å bli med til et sted han ikke liker særlig godt; nå blir det Oslo eller Trondheim eller Tromsø (isbjørner og nordlys!); nå slår vi oss ned for tre år i stedet for ett; nå blir det litteraturvitenskap og Jacques Derrida og utveksling i San Francisco, noe jeg uansett hadde tenkt til å begynne på etter et eventuelt år i Bergen, så nå slipper jeg et ekstra år i studielån fordi jeg ikke kom inn. Jeg kan nesten ikke tro at jeg ikke er mer lei meg for det enn jeg er, det er nesten så jeg faktisk er litt glad. Glad for at når jeg får gitt ut min første bok, så kommer det ikke til å stå "Kathleen Rani Hagen er født i 1988 og har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland" på omslaget, nei, jeg kommer bare til å være et navn, for det er nok, og dét folkens, det tar jeg en øl for.

21 kommentarer:

Kathleen sa...

Vet du, jeg er så vant til å ikke komme inn på de skolene jeg vil gå på. Story of my life.

Marianne sa...

Vet du hva? Skål !!! Og hurra for deg som ikke ser dette som en sperre, men som en utfordring! Det er jenta si det :-)

Anonym sa...

aww. Jeg søkte i 2008 og kom heller ikke inn - og tror jeg ville krepert av prestasjonsangst dersom jeg kom inn. Hahaha. Men da gikk jeg heller for litteraturvitenskap, mest fordi mange av de fineste jeg vet om "studerte litteraturvitenskap ved universitetet i Bergen" :D eheheh.

Kathleen sa...

Anantharika, hahaha, det er flere forfattere jeg også er fan av som "studerte lit.vit. i Bergen"! :-D Haha, jeg har søkt der og, men jeg har ikke så gode karakterer.

Sandra Olsen sa...

Håper du tuller når du skriver at det er isbjørner i Tromsø, for det er det altså ikke. Vi har derimot en veldig vakker midnattssol! :)

Ena sa...

Hurra for deg!! Jeg har tenkt det samme om meg selv om bilder nordic, men grunnen til at jeg ikke vil lage mitt eget navn nå er fordi jeg føler at jeg trenger å lære mer og bli litt presset.. i motsetning til deg som presser deg selv hele tiden- det er bra! :)

Kathleen sa...

Sandra, ja, jeg tuller, vet at det ikke er isbjørner der, men jeg tenkte at det er ikke langt å måtte dra HVIS jeg vil se isbjørner (tatt i betraktning at jeg faktisk bor i Kristiansand nå), og det har jeg jo veldig lyst til å se.

Haruhi sa...

Alle forfattere jeg noensinne har likt, som har gått skriveakademi eller forfatterskole eller hva faen - har utelukkende beskrevet oppholdet der som mer traumatisk enn lærerikt. Så, jeg er med deg: du er litt for kul for skriveakademiet.

(Forresten så har du ikke slettet kommentaren min, eller din, om FLB. Men, svar to ganger er fint det, for da slipper jeg å lete når jeg skal kjøpe/låne. Jeg er spent på om jeg kommer til å like henne, eller om hun rett og slett er en sånn ungdomsforelskelse som ikke funker nå som jeg er for gammel og trangsynt.)

Kathleen sa...

(Jeg så at jeg ikke hadde slettet den nå, det var bare en gammel kommentar, så da jeg godkjente den, havnet den langt bak og jeg kunne ikke se hvor den var.)

signe sa...

Jeg gikk skriving på fhs og holdt på å krepere da vi snakka om forfatterstudiet. Tror du klarer deg uten. I tillegg er det så sykt mange som søker forfatterstudiet at det ikke reflekterer spesielt dårlig på deg at du ikke kom inn. chin up, jobb hardt, så får du det som du vil. :)

ellers - kom til trondheim! det er awesome!

Kathleen sa...

Jeg blir glad over disse kommentarene ass. Jeg har tenkt mye av det samme, det er derfor dette er det første året jeg har søkt på forfatterstudie i det hele tatt, jeg har jo hatt muligheten til å gjøre det i flere år allerede. Jeg er jo ganske gammel. Men jeg har tenkt hvert år, nei, jeg vil ikke, for jeg tror det er ganske jævlig og tenk om det tar fra meg skrivegleden! Jo mer jeg tenker på det nå, jo sikere er jeg på at skriveskole ikke er noe for meg uansett.

Ena sa...

ja shit ass,du er syykt gammel !:P

Kathleen sa...

Jeg mente jeg kommer ikke akkurat rett fra videregående. Jeg har TENKT på å søke der i fire år, men ikke gjort det før nå, fordi jeg tenkte at det ikke passet for meg. SÅ, hva var det jeg tenkte i år som gjorde at jeg søkte? Egenltig ikke så mye, tydeligvis, jeg bare gjorde det.

Kenneth Moe sa...

Hei, Atomkrig, morsomt å se deg her. Atomkrig og jeg gikk sammen på denne fhs-en hun nevner, samme linje til og med. Jeg savner fortsatt Sæterbakken.

Jeg kom faktisk innom bloggen fordi jeg leste at du søkte, og var nysgjerrig nå som vi diskuterte søkerne på skolen i dag. Jeg kan berolige deg (selv om det ikke ser ut som om du trenger det) at etter at de hadde gitt fem åpenbare talenter sitt rungende ja, så var det 30-40 søkere som det var nærmest umulig å bestemme seg for.

Og du vet at du kan velge selv hva som står på coveret, right? Jeg skal for eksempel ikke ha skrivelinjene jeg har gått på, eller at jeg jobbet en mnd som frilanser i lokalavisa, eller at jeg skrev for ungdomsrevyen da jeg var femten, eller at jeg fikk min første tekst på trykk i Hjemmet da jeg var sju år gammel - et dikt om en appelsin, som jeg fikk en rød ryggsekk for. Man skal selvsagt grumse til opphavet sitt en smule, sånn at det virker som om tekstene kommer fra et veldig dunkelt sted der ingen andre enn deg har vært.

Rikke sa...

Du skriver såpass bra at jeg er sikker på du kommer til å gi ut bok uansett om du har gått på skriveskole eller ikke.

Kathleen sa...

Jeg vet at jeg kan velge hva som står på coveret selv, Kenneth, men ikke hva folk kommer til å skrive om meg på wikipedia.

De overså forresten meg på fem åpenbare talenter. Deres loss. Søkte du også forresten, eller vsyntes du det var nok med to-tre skriveskoler fra før av?

Kenneth Moe sa...

Nei, altså, jeg går der nå. Dette med "fem åpenbare talenter" osv kommer rett fra Øyvind, Tormod og Gunnhild i går.

Jo, men du kan skrive om Wikipedia-artikkelen hvis det er så viktig for deg. Det er strengt tatt ikke lov, men til og med Jimmy Wales gjør det.

Kathleen sa...

Aitt, men jeg vet ikke hvem Øyvind, Tormod og Gunhild er.

Jeg trenger jo ikke omskrive Wikipedia-artikkel nå, jeg skal jo ikke begynne der.

Men du da, er du nærmere noen bok?

Kenneth Moe sa...

"Aitt, men jeg vet ikke hvem Øyvind, Tormod og Gunhild er."

Må gjøre researchen din!

Nei, jeg er lengre unna, men på en god måte.

Silje sa...

Jeg har vurdert skrivekunst selv, men trives for godt på UiO. Litteraturvitenskap er kjempegøy, ønsker å bli professor på en vakker dag.

Fivrelden sa...

Jeg kom heller ikke inn på skrivekubstakademiet da jeg søkte for noen år siden og tenker at det finnes mange veier til det berømte Rom. Jeg studerer litteraturvitenskap ( knallgøy) og samtidig jobber jeg hardt med å tilegne med det å bli en litt flinkere skriver hver dag. ;)

Jeg tror de av og til velger feil og jeg tror ikke skrivekunstakademiet eller skriveskoler generelt er noen nødvendig standard på kvalitet og talent.

For selv om skriving er et håndtverk vil det også gå på personlig smak hos dem som velger ut.

I dag er jeg glad for at om jeg lykkes som skriver vil det ikke stå " skrivekunstakademiet" som et bakteppe for det jeg har fått til.

Lykke til. Vil du skrive og har det i deg kjemp for det!