mandag 19. desember 2011

Livet og litteraturen totusenogelleve 1/4


JANUAR

Januar er måneden jeg begynner å lære meg fransk, studere og skrive dikt (jeg kan ikke tro at det er så kort tid siden, det føles ut som jeg har gjort det mye lenger). Jeg dikter meg gjennom en hel skrivebok i løpet av januar, får Sylfest Lomheim som foreleser og leser om det kategoriske imperativ og utilitarismen. Jeg prøer nye hansker hver dag for å finne noen jeg ikke kommer til å fryse i, men jeg finner dem aldri. Jeg får en hest på halvfôr og vi rir rundt i snøen og jeg er redd for at hesten skal skli selv om han har brodder på skoene. Tove Nilsens Nede i himmelen og Gaétan Soucys Den lille piken som elsket fyrstikker er de beste bøkene jeg leser denne måneden, mens novelleantologien Elskar, elskar ikkje får meg til å forstå hvordan det må være å være norsklærer på ungdomsskoletrinnet.


 

FEBRUAR
I februar går jeg fra å drikke kaffe fordi det er digg, til å hovedsaklig drikke kaffe fordi jeg faktisk ikke klarer å holde meg våken uten. Jeg ser alle filmene til Sofia Coppola på Cinemateket og lager en hule på soverommet hvor jeg spiser blodappelsiner og leser Necklace of Kisses av Francesca Lia Block fra perm til perm uten å ta meg noen pause. En annen fin bok jeg leser i februar er Nils-Øivind Haagensens Møt meg, møt meg, møt meg. Etterpå hører jeg på Cowboy Junkies' 200 More Miles og ser for meg meg selv kjørende gjennom landeveien et eller annet sted i Amerika. Synd å si det, men februars kjipeste leseopplevelse er Tor Ulvens Søppelsolen.

MARS
I februar melder jeg meg inn i Sea Shepherd og blir skuffet over at jeg ikke har en eneste kompetanse nyttig for hvalene og selene. Jeg er verken sjøkvinne, politimann eller biolog. Jeg bestemmer meg da for å selge alle bøkene mine til inntekt for dem. I mars kaster en tsunami og et jordskjelv seg over Japan og jeg blir veldig opptatt av atomkjernekraftverk. Jeg leser om dem hele dagen lang. Til tross for alle kjipe ting i verden, kommer våren til Norge og årets første utepils blir til fem. På kjøkkenet eksperimenterer og leter jeg etter den perfekte tomatsausen mens jeg danser og hører på Nouvelle Vagues Eisbär på repeat. Sofi Oksanens Baby Jane og Knausgårds Min kamp 2 er de beste bøkene jeg leser i februar. Min kamp 2 er en av de fineste bøkene jeg har lest om kjærligheten noensinne. Mark Haddons A Spot of Bother kaster bort tiden min.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så fin måte å ta årskavalkaden på! Rart å tenke på kor lenge det er sidan januar, sånn eigentleg.
Litt morosamt, for eg trur Nede i himmelen var den beste boka eg også las i januar, og Møt meg, Møt meg, Møt meg ein annan månad eg ikkje heilt hugsar kva for ein var.

Skriblerina sa...

Du burde prøve Mark Haddons the courious incident of the dog in the night-time, hvis du ikke har lest den ennå :)

Sandra Olsen sa...

Ikke så verst start på 2011. :)

Kathleen sa...

Skriblerina, den har jeg lest for lengst!