torsdag 2. november 2023

Jon Fosse, en bokhandel i Fredrikstad og et essay om esperanto (Litteratur i oktober)

Tok ingen bokbilder i oktober (ikke en gang av
Knausgård i Operaen!), men her er et bilde av en
vedstabel og en bokstabel (som jeg nå har flyttet til et
annet sted, så kaldt som det er). 


I går var jeg på Grusomhetens teater og så et japansk dukketeater basert på en fortelling av Kafka, så da fikk jeg ikke oppsummert den foregående måneden. På veien dit leste jeg Storkenes flukt av Walid Nabhan, om en palestinsk flyktning. Jeg skal ikke si noe mer om den, siden jeg knapt har kommet meg til andre kapittel, og dette skal handle om en annen måned.

Oktober: Jon Fosse fikk (endelig) nobelprisen, Louise Glück døde, jeg fikk omsider besøkt Camino bokhandel i Fredrikstad, og jeg så Knausgård i Operaen*. På Camino drakk vi kaffe og handlet lesestoff, bl.a. årets første nummer av Mellom. Både bokhandelen og tidsskriftet, som denne gangen handler om eventyr og fabler i oversettelse, anbefales. Særlig det interessante essayet om å oversette via esperanto av Mina Young Pedersen, og Julia Wiedlochas oversettelse av et kapittel fra Helen Oyeyemis Mr. Fox - akkompagnert av eventyret Fitchers fugl av brødrene Grimm. Ja, det var gøy å lese. 

Tidligere har jeg bare lest teaterstykkene til Fosse, bl.a. Nokon kjem til å komme. Det måtte jeg sporenstreks gjøre noe med nå, så jeg lånte en liten stabel på biblioteksbussen. Jeg likte Morgon og kveld. Kvitleik fikk meg til å tenke på Kaufmans i'm thinking of ending things. På en måte var det en krysning av Morgon og kveld og i'm thinking of ending things. Den neste Fosse-romanen jeg skal gi meg ut på er Septologien. 

Det beste jeg leste i oktober var imidlertid ikke nobelprisvinneren, men hun jeg håper en dag skal få den: Jamiaca Kincaid. A small place sier sterkere, og hardere, det jeg har lest Jonathan Franzen skrive om turisme. Pappan och havet elsket jeg også. Jeg leste den som barn, men boka var annerledes nå. Selvfølgelig, kan man vel kanskje si. Jeg fikk lyst til å lese flere av romanene om Mummitrollene på nytt. (Og jeg skal det. Jeg skal det.) Nils Holgerssons ble vi høytopplest fra da jeg gikk på barneskolen. Jeg husker ikke at jeg var spesielt begeistret, og jeg ble det heller ikke nå. Den var så tam i forhold til alt det andre jeg har lest av Lagerlöf. Hva kan man forvente av en barnebok, sa et nært familiemedlem, barn kan ikke lese om Charlotte og den gjengen der, men Mummitrollene begeistret og begeistrer meg både som barn og voksen. 

Sist skrev jeg at jeg muligens ville ha et omslag for min neste roman å vise fram under denne oppsummeringen, men der tok jeg feil. Noen utkast er laget, men vi har ikke landet på noe endelig ennå. Det blir spennende å vise fram når den tid kommer. PROSA

1. ORDINARY HUMAN FAILINGS av Megan Nolan
2. PAPPAN OCH HAVET av Tove Jansson
3. PARISEREN av Isabella Hammad
4. NILS HOLGERSSONS FORUNDERLIGE REISE av Selma Lagerlöf
5. FAEN FAEN FAEN av Linn Strømsborg 
6. MORGON OG KVELD av Jon Fosse 
7. VINDEN SOM LEGGER ØDE av Selva Almada
8. KVITLEIK av Jon Fosse

SAKPROSA
9. A SMALL PLACE av Jamaica Kincaid 
10. AMMERELEVOLUSJONEN 1968-1975 av Sidsel Pape (red.) 
11. SENTRERT RIDNING av Sally Swift 

EVENTYR 
12. HEKSE, PRINSESSER & KLOGE KONER: KVINDEEVENTYR FRA HELE VERDEN utvalgt av Angela Carter 

*Her skulle jeg gjerne ha linket til en podcast fra arrangementet, men den er visst ikke ute ennå.

Ingen kommentarer: