torsdag 28. februar 2013

Bøkene jeg leste i februar

Februar er en kort måned, men jeg har likevel fått lest mye. Og ikke bare det, men jeg har lest SÅ mye bra denne måneden. Jeg har lest det som gjør at det er noe poeng i å lese i det hele tatt. Litteratur med stor L altså. Jeg har fått tilbake troen. Vi får håpe det fortsetter slik ut resten av året.

PROSA
1. DEN FREMMEDE av Albert Camus (gjenlest)
2. COMBRAY av Marcel Proust
3. HONNINGBEVISET av Salwa Al Neimi
4. KØEN av Vladimir Sorokin
5. LIVING WITH SAINTS av Mary O'Connell
6. MIN KAMP. BIND 6 av Karl Ove Knausgård
7. ORLANDO av Virginia Woolf
8. 35 KILO MED HÅP av Anna Gavalda
9. VEIEN TIL BARRANQUILLA av Thomas Hylland Eriksen
10. WOMAN HOLLERING CREEK av Sandra Cisneros

POESI
11. THE HOMERIC HYMNS oversatt av Johns Hopkins
12. HVALFALL av Lars Haga Raavand
13. NATT PÅ MUSEET av Victoria Durnak

DRAMA
14. ORESTIEN av Aiskylos.

TEGNESERIE
15. NYLON ROAD av Parsua Bashi

SAKPROSA
16. RETTEN SOM INGEN KUNNE MÅLBINDE av Kaj Skagen

ANNET
17. THE EPIC OF GILGAMESH med forord av Andrew George

--

DEN BESTE BOKA
Å, herregud, HVILKEN SKAL JEG VELGE? Det er sjeldent at det er slik! Marcel Proust var fantastisk, jeg gleder meg til hele resten av På sporet av den tapte tid!; Orlando likeså, Virginia Woolf - elsker henne mer for hver eneste neste tekst jeg leser av henne; Den fremmede, som jeg leste for andre gang, var fortsatt like bra som sist jeg leste den (og jeg la merke til nye ting som jeg ikke hadde lagt merke til før, og det gjorde bare at jeg likte den enda bedre nå); og jeg digget å lese Gilgamesh-eposet, den eldste litteraturen vi kjenner til, funnet skrevet i kileskrift på steintavler i Midtøsten, som handler om livet og døden og det meningsløse ved hele tilværelsen, og som jeg leste rett etter å ha lest Rilke, noe som sikkert farget min lesning av eposet, men det gjorde det bare til en enda bedre opplevelse.

(Dessuten var det fint å lese de homeriske hymnene også, og Orestien.)

Å, det er sånn det skal være å lese! 

DEN KJIPESTE BOKA
Honningbeviset av Salwa Al Neimi var en pinlig affære av en erotisk roman (ting blir ikke nervepirrende erotisk bare av å blande burka + porno), Anna Gavaldas barnebok en skuffelse (som alltid), Living with Saints likeså, og Natt på museet bare en tilfeldig liste over ord.

--


PS: 
I tillegg vil jeg komme med en anbefaling: Retten som ingen kunne målbinde av Kaj Skagen er en kort, liten bok om Treholt-saken og en satire over rettssakens latterlige retorikk. Tar én ettermiddag/kveld å lese, vel verdt tiden! 

3 kommentarer:

Janicke sa...

Wow - det må jeg si! Ikke dårlig. Takk for tipset, den skal jeg lese!

Astri sa...

På sporet av den tapte tid er de beste bøkene jeg har lest! Det er sjelden jeg bruker ordet "elske", men jeg elsket virkelig disse bøkene. Det er nesten trist å ha lest de, slik at jeg ikke får oppleve den gleden på nytt.

Thomas Mann er likeså en stor favoritt, i likhet med Goethe. Lest alt, dypt verdsatt litteratur.

Maria sa...

Wow! (Hvordan har du rukket å lese så mange bøker på skarve tjueåtte dager?!) Her fant jeg et par verker jeg definitivt skal sjekke ut :)