torsdag 25. oktober 2012

Levende bøker


Tidligere i høst skrev jeg en oppgave om Herman Melvilles langnovelle Bartleby, the Scrivener: A Story of Wall Street. Med andre ord ble jeg godt kjent med den. Jeg bestemte meg derfor for å låne den som levende bok på biblioteket. For der, på Bergen bibliotek, har man den siste uken kunnet gå i en skranke og låne en "levende bok", dvs. et menneske som har lært seg hele bøker utenat.

Så, jeg lånte Bartleby, the Scrivener, og vi satte oss i et hjørne av biblioteket og hun begynte å fortelle, som om det var hun som var bokas førstepersonsforteller. Og det var imponerende, og ikke minst en fin opplevelse. Jeg la merke til ting i novella jeg ikke hadde tenkt på før. Og jeg, som hater lydbøker fordi jeg blir så rastløs av dem, satt helt i ro og bare lyttet for en gangs skyld. Det er sjelden kost. Etterpå fikk jeg lyst til å låne enda en "levende bok", kanskje jeg går og låner Kjell Askildsens Thomas F's siste nedtegnelser til almennheten (som også er et verk jeg har et nært forhold til) i morra, eller/og Truman Capotes Answered prayers på lørdag. Til alle som befinner seg i Bergen for tiden, kan jeg bare anbefale dere å gjøre det samme. Det er mulig i to dager til!

5 kommentarer:

Solgunn sa...

Det hørtes spennende ut - hadde ikke hørt om levende bok før nå. Litt rart og nært også kanskje?

Kathleen sa...

Ja, jeg var selv litt skeptisk til at det kunne bli for nært. Hater intimitet. Men gikk og lånte likevel, og jeg angrer ikke. Det var veldig fint, ikke skremmende i det hele tatt.

Synne sa...

Kult! Husker jeg leste om dette og lurte litt på hvordan det ville funke, men dette høres veldig lovende ut. God helg!

Johanne sa...

Tenk at eg gjekk glipp av dette, eg som bur i Bergen for tida og alt. Eg visste ikkje om det før eg leste bloggen din no - så rart at eg ikkje har sett oppslag nokon plass. Kanskje fordi eg ikkje har vore på biblioteket.

Kathleen sa...

Meld deg på nyhetsbrev-e-post fra biblioteket! Da får du vite sånt! :)