Med en fryd kunne jeg si at jeg hadde lest det meste, men ved nærmere betraktning er det ikke helt sant. Jeg har kanskje lest alle forfatterne, men ikke akkurat de verkene. Uansett ironisk, tatt i betraktning at jeg ble så sint på norskfaget (eller læreren) på videregående at jeg bare droppa ut.
Hvordan er ståa?
En kongesaga: Jeg er faktisk ikke helt sikker på om jeg har lest noen kongesaga. Tenkte først at jeg hadde det, siden jeg har lest sagaer, men når jeg tenker meg om, var det noe særlig til konger i dem, annet enn som bipersoner?
En ættesaga: Ja. Det har jeg ihvertfall lest. Jeg har lest Gunnlaug Ormstunge, Sagaen om Laksdølene og Njålssagaen.
Draumkvedet: Ja, men tror ikke jeg husker noe av det.
Petter Dass - Nordlands trompet: Ja.
Ludvig Holberg - Jeppe på bjerget: Ja. Og ikke bare har jeg lest det, jeg har også sett det oppført. Flere ganger. Elsker Holberg.
Dikt av Henrik Wergeland: Ja. Jeg har jo vært forelska i Wergeland siden tolvårsalderen.
Camilla Collett - Brev fra Paris: Har lest noe av Camilla Collett, men husker ikke hva. Kan godt ha vært brevene, men gjorde tydeligvis ikke noe stort inntrykk.
Dikt av Aasmund Olavsson Vinje: Ja.
Dikt av Ivar Aasen: Ja.
Henrik Ibsen - Peer Gynt, Vildanden: Har lest Vildanden, men ikke Peer Gynt. Kan altså ikke referere til 'Nei, jeg lyver ei'. På en annen side har jeg sikkert lest En folkefiende, Gjengangere og Et dukkehjem tre-fire ganger hver. For ikke å snakke om alle gangene jeg har sett Ibsen på teater.
Bjørnstjerne Bjørnson - Faderen + dikt: Ja.
Amalie Skram - Forrådt: Har lest forskjellige ting av Skram, men tror ikke jeg har lest Forrådt.
Eventyr fra Asbjørnsen og Moe: Ja. Lenge før jeg begynte på skolen.
Dikt av Sigbjørn Obstfelder: Selvsagt. Elsker Obstfelder.
En novelle av Alexander Kielland: Har lest romanen Gift. Det var på skolen faktisk.
Arne Garborg - Fred: Ikke Fred, nei.
Knut Hamsun - Sult: JA. Han er jo min favoritt av ALLE. <3
Sigrid Undset - Kransen: Jeg har lest utdrag og jeg kjenner til den, men har ikke lest hele.
Olaav Duun - Mennesket og maktene: Ja.
Dikt av Kristoffer Uppdal: Ja.
Dikt av Olav Bull: Ja.
Cora Sandel - Alberte og friheten: Nei, har ikke lest den. Har bare lest den første boka om Alberte, Alberte og Jacob, men jeg må lese de to andre også, de står på lista mi.
Aksel Sandemose - En flyktning krysser mitt spor: Ja.
Dikt av Nordahl Grieg: Hvem har ikke? Men når det er sagt, så er jeg ikke særlig glad i Grieg. Tror kanskje det skyldes våre veldig ulike politiske meninger. På en annen side elsker jeg jo Brecht, og han var jo også kommunist. Veldig ulogisk.
Dikt av Arnulf Øverland: Ja.
Dikt av Gunvor Hofmo: Ja.
Dikt av Rolf Jacobsen: Ja.
Dikt av Inger Hagerup: Ja. Det også lenge før skolen.
Alf Prøysen - Jørgen Hattemaker: Nei.
Dikt av Olav H. Hauge: JA!
Tarjei Vesaas - Fuglane: Ja. Mer enn én gang. Dette er jo en av de beste norske bøkene noensinne.
Jens Bjørneboe - Jonas: Ja. Og jeg har lest masse av Bjørneboe, men helt ærlig synes jeg faktisk at han er litt oppskrytt.
Roman av Kjartan Fløgstad: Nei, ikke ennå.
Roman av Dag Solstad: Ja, mange.
Og så tenker jeg: Hvor er Tor Ulven? Som skulle ha fylt seksti år i år, Gyldendal gav nettopp ut noen av diktsamlingene hans ut på nytt i den anledning. Hvor er han? Og så tenker jeg: Er ikke det en selvfølge egentlig, å ha kjennskap til disse forfatterne, er det noe å snakke om engang? Tydeligvis, siden de lager en sak om det. Og jeg har jo ikke lest en eneste kongesaga, det er jo sant. Ikke Peer Gynt heller. Det er også sant. Det er hull i min dannelse også. Men akk, jeg er så lei av Ibsen. Og apropos drama, hvor er Jon Fosse?!
4 kommentarer:
Hvor er Gunnlaug Ormstunge? Eller Gengangere? To verker jeg i hvertfall, fortsatt har med meg i dag.
Eg kjem ganske likt deg ut, her.
Lista er imidlertid litt problematisk, fordi VG2 er norrøn tid til romantikken og VG3 er romantikken til i dag. Her er det mykje VG3 og lite VG2-pensum. Det er og ei rekke tema i litteraturen ein må innom, som ikkje er dekka her.
Litt travelt, men hvis du skal lese noe av Prøysen, så velg heller Trassvisa hennes Tora.
Ellers er jeg, som du vet, stort sett enig med deg, og har lest omtrent det samme.
Min kjepphest er at Hellemyrsfolket må med. For noen bøker! Slik litteratur skapes ikke lenger.
Jeg synes Klassekampen tar opp er ganske viktig debatt. I utgangspunktet har jeg sans for at lærere skal ha adgang til å velge ut klassisk litteratur og tilpasse dette den enkelte klasse (selvsagt innenfor visse rammer). På den annen side ble jeg bekymret av å se resultatene fra undersøkelsen blant lærerstudentene som Klassekampen viste til, hvor det fremkom manglende kjennskap til det som bør være en felles referanseramme. Dersom den undersøkelsen er representativt bør det absolutt være retningslinjer i læreplanene. Jeg synes de fleste forfatterne på listen passer bra, men også jeg ble noe overrasket over verkene som er valgt ut. I tillegg er jeg enig i at Jon Fosse bør være med! Knut Hamsun er et must. Det er ikke mange norske kunstnere som har vært til så stor inspirasjon for andre (store) kunstnere.
Legg inn en kommentar