fredag 28. oktober 2011

Bøkene jeg leste i oktober, del 2

6. SHENZHEN av Guy Delisle ¤ ¤ ¤ ¤
Tegneserieroman om Guy Delisles tre måneder lange opphold i byen Shenzhen i Kina. Et opphold som ligner mistenkelig mye på mitt tre ukers opphold i Jakarta i sommer. Shenzhen er like stygg og grå og full av trafikk som Jakarta. Jeg har faktisk aldri vært i en styggere by i hele mitt liv, denne byen hvis min eksistens bygger på, siden det var der mamma og pappa traff hverandre for første gang. Anyways, Delisle skriver om Shenzhen, som er i Kina, men slike byer går det vel en av på dusinet i Asia. Han skriver om at det er helt jævlig der og at alt bare er grått, at trafikken er livsfarlig, at det er sykt mange mennesker, om kundervicen som er altfor kundeservice (jeg setter pris på god service altså, det betyr ganske mye, men i Jakarta ble det for mye, overdose, overkill, jeg er faktisk ikke retard og jeg kan ta på meg skolen selv altså) og en masse andre finurligheter som jeg ikke tenkte så mye på da jeg var i Jakarta selv, men som Delisle, tegneren, la merke til.

7. DRIT I DØDEN, HER ER DAN TURÉLL av Dan Turéll ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Gjendiktet fra dansk av Nils-Øivind Haagensen og Bendik Wold. Som også har skrevet om en Dan Turéll-turist-tur de tok til København før? etter? samtidig? som de oversatte diktene hans. De har også intervjuet flere folk fra litteratur-Norge + Dan Turélls datter, og alt dette er med i slutten av boka, som ellers er en samling dikt hentet fra hele forfatterskapet hans. Jeg har forøvrig uttrykket min etusiasme for denne boken og Dan Turéll her.

8. THE HISTORY OF LOVE av Nicole Krauss ¤ ¤ ¤

Kort sagt: dette er en plagiat av Jonathan Safran Foers Extremely Loud and Incredibly Close. Enda en jødebøk hvor handlingen går fremover sett fra forskjellige vinkler, hvor den ene vinkelen er sett fra et barns vinkel. Et barn som bor i New York, som har mistet sin far, og som da sitter igjen med en veldig trist mor i det handlingen begynner, og som har et mysterium å løse, et mysterium som vi voksne lesere skal tenke er å, så søtt og sjarmerende. Og så hopper fortellingen fra generasjon til generasjon og frem og tilbake, for det gjør det alltid i jødebøker. Mye gratis dramatikk og tragedie å hente der.

Å, crap, nå havnet jeg nettopp på Mossads overvåkningsliste. Hjelper det at jeg sier at jeg likte Foers bok altså? Jeg synes bare ikke det er nødvendig å gi ut en bok som er nesten helt lik.

9. HOUSE OF DOLLS av Francesca Lia Block ¤ ¤ ¤ ¤

En barnebok av Francesca Lia Block, illustrert av Barbara McClintock. Kjempefin. Denne skal jeg høyopplese fra til mitt fremtidige barn. Å, nei, jeg skal ikke ha barn. Jeg får høytopplese til min fremtidige huskyhund da.

10. ATLAS av Per Kristian Cani ¤ ¤ ¤ ¤

Apropos land som okkuperer andre land, denne diktboka handler om Marokko som okkuperer Vest-Sahara. Et emne som jeg såvidt visste noe om før jeg leste denne (hver gang jeg sier til kjæresten min "Vi må dra til Marokko en gang!", sier han alltid "Nei, vet du ikke at de okkuperer land?! Vi kan IKKE dra dit."). Nå vet jeg kanskje ikke så mye mer, men i hvertfall litt mer. Anbefales!

Her er et av diktene:

FRA FACEBOOCS ANNALER

ha piknik på lyse da'n
til tross for ramadan!

Var meldinga fra en gjeng
marokkanske aktivister

en septemberdag 2009
etter å ha utfordra

fasten gjennom
facebook

men så kom snuten
og fengsla både gjeng og niste

it was 100 police officers against
10 sandwiches, sa aktivsiten ibtissam lachgar

3 kommentarer:

Kristina Kvåle sa...

fin liste :) men du veit at jonathan safran foer er gift med nicole krauss og at begge bøkene kom ut samme år? kven som "plagierte" kven blir jo litt vanskeleg å finne ut av.. dessutan så meiner eg at dei eigentleg ikkje er så like. det er to forskjellige bøker - elskar begge to eg, og spesielt det faktum at forfatterane er gift med kvarandre og har ein unge :)

Kathleen sa...

hahah, nei kødder du? det visste jeg ikke! og jeg var visst litt forutinntatt, for jeg hadde ikke fått med meg at de kom ut samme år. men vjeg synes virkelig disse bøkene er like.

Mari - Escape In A Book sa...

Ha ha, jeg skulle også skrive at de to er gift men Kristina var først ute :)

Jeg må si jeg syntes Kjærlighetens historie var fantastisk!

God helg :D